Kina producerar flest bilar

Helmut Becker IWK

Figur 1. Antalet producerade personbilar per månad 2019 – februari 2021

För USA gäller det personbilar plus lätta transportbilar. Coronan orsakade nästan stopp, februari i Kina, april i västländerna och mars i Japan. Kinas produktion är ungefär dubbelt så stor som i de andra största marknaderna.

Tichys Einblick

Figur 2. Nyregistrering av personbilar i de större marknaderna

Första kvartalet 2021 jämfört med de två föregående åren. Den mest relevanta jämförelsen är med 2019 innan Coronan orsakade nedstängning av produktionen på flera håll. I Västeuropa har försäljningen gått ner med EN FJÄRDEDEL. Det torde till största delen bero på EU:s extrema miljöregleringar för bilar. Delar av EU-byråkratin verkar helt inställd på att göra bilindustrin olönsam, och därför krympande.

Inom detta decennium lär vi få se flera kinesiska bilmärken på våra vägar förutom Volvo, som ju nu är kinesiskt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Kina producerar flest bilar

  1. Det blir nog varken häst och vagn eller någon åsna. Mest troligt lär vi få lita till apostlahästarna.

  2. I väst gör miljöaktivisterna allt som går för att sänka den industri som finns kvar. El som dyr bristvara, förbud och regleringar som begränsar försäljning och bruk av bilar och andra produkter som genererar CO2. Riskvilligt kapital har sedan länge flyttat ut och fler kan vara på väg.

    Ser vi framför oss en ny “varvskris” av kolossalformat torna upp sig som tar oss ner djupare i den nedåtgående spiral vi i väst befinner oss i?

    Det pågår dock ett intensivt forsknings och utvecklingsarbete både i öst och väst på att utveckla torrbatterier (Solid State) utan brandfarlig flytande elektrolyt. Dessa torrbatterier kommer att ha en betydligt längre livslängd och ska kunna snabbladdas på runt 10 min och ha räckvidd som räcker för att köra sig trött. Med lägre vikt och mindre dimensioner skulle elbilen kunna konkurrera på riktigt mot nuvarande teknik om det finns tillräckligt med el vill säga.

    Men det spelar nog ingen roll för inbitna miljöpartister, bilen och den frihet den representerar är ett rött skynke i deras ögon. När / om den nya säkrare batteritekniken blir tillgänglig för de breda massorna kommer nya invändningar. Fler pålagor i form av km skatter, ohälsosamma däck och vägpartiklar och utrymmesproblem.

    Oavsett framdrivningsteknik och oavsett CO2 utsläpp så kommer möjligheten för de med lägre inkomster att ha tillgång till egen bil att begränsas. Sannolikt kommer vi utan stora ekonomiska resurser att hänvisas till att åka häst och vagn om ekonomin räcker, annars kanske en liten metanfisande åsna får duga. (CH4 skatt?)

Comments are closed.