Jorden roterar inte lika fort Det kan hänga på klimatet!

NASA

Figur 1. Jorden roterar inte alltid lika fort och det tycks ha ett samband med klimatet

NASA visar Månen i samma bild, men den är långt borta, så att skalan är fel. Månens diameter är en fjärdedel av Jordens.

Kjell Lindmark har gjort en djupdykning i de omfattande fakta, som professor Ole Humlum visar på “climate4you”.

+ – + – + – +

Den globala medeltemperaturen har som bekant stigit sedan förindustriell tid. Klimat-panelen IPCC påstår att det är industrins fel att vi lämnat den Lilla Istiden bakom oss och upplever ett mildare klimat nu än då. Hur mycket den globala medeltemperaturen stigit råder det dock delade meningar om, intervallet ligger mellan 0,8 – 1,2°C. Likaså är orsaken till att temperaturen stigit osäker. Man vet man egentligen inte, men den ökande halten av CO₂ i atmosfären har fått skulden för uppvärmningen.

Orsaken är osäker, eftersom klimatet är ett kaotiskt system liknande det i en kastrull med kokande vatten. Det går inte att i förväg veta hur vattnet rör sig, bara att det gör det, när det hettas upp. Det finns många olika parametrar att ta hänsyn till som havsströmmar, molnig-het, solinstrålning, IR utstrålning, Milankovic-cykler, vulkanutbrott med mera.

Det finns ytterligare en parameter: Den har med jordrotationens hastighet att göra. Denna ändrar sig oregelbundet. Man mäter jordens astronomiska rotation, som kan skilja på futtiga -4 till +4 millisekunder per dygn, LOD (Length Of Day). Det är väldigt lite men följer jordens medeltemperatur. Denna parameter förklarar inte helt temperaturväxlingar-na, men följer trenden av stigande och sjunkande medeltemperaturer.

Figuren nedan visar förhållandet från år 1850 fram till idag. Vid långsammare jordrotation är det varmare och vice versa. Vilket som är orsak och vilket som är verkan är osäkert.

Figur 2. Den globala temperaturen, övre panelen, och dagens längd, LOD, 1850 – 2020

Nedre panelen anger avvikelsen i millisekunder från normala längden 86.400 sekunder.

Nästa figur visar en mer detaljerad bild, från 1962 till idag.

Figur 3. Global temperatur, rotationshastighet och LOD 1962 – mars 2021

  • Översta panelen visar anomalin i den globala medeltemperaturen i grader C.
  • Mellersta panelen visar vinkelhastigheten i picoradianer per sekund.
  • Nedersta panelen visar anomalin i dygnets längd i sekunder eller snarare millisekunder.

De två nedersta panelerna visar varandras inverterade värden.

Vi får väl se om de senaste tre månadernas avkylning avspeglar sig i rotationshastig-heten i kommande grafer.

Som sagt, det ger inte förklaringen till temperaturförändringarna, men det är en intressant del i helhetsbilden, och visar hur komplicerad denna är.

Kjell Lindmark

+ – + – + – +

Planetens tröghetsmoment är ett mått på det vridmoment som krävs för att ändra rotationshastigheten. När havens vatten bir varmare, expanderar det så att dess massa får en större radie till rotationsaxeln. Det ökar tröghetsmomentet. Eftersom ingen yttre kraft påverkar rotationen, saktar planeten in.

Om däremot glaciärerna på Himalaja smälter, så att deras massa hamnar i havet med mindre radie, minskar tröghetsmomentet och rotationen blir snabbare.

Men, då jorden saktar farten, är det inget som knuffar på havens strömmar. Golfström-men flyter fram som den brukat i universum, medan Norge flyttar sig mindre åt öster. I förhållande till landet flyttar sig Golfströmmen åt öster. I värsta fall träffar den Portugal och vänder mot söder, så att vi får en ny istid. . .

Det är mycket att hålla reda på, varför jag tror att IPCC:s beräknade “klimatmodeller” alltid kommer att vara mycket fel.

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

24 thoughts on “Jorden roterar inte lika fort Det kan hänga på klimatet!

  1. Adepten!
    Du har rätt i att man kanske inte ska diskutera blöjbyte på en motorblogg. Men det är svårt att tala om vetenskap och utestänga metafysik. De är ett och samma. Det är just detta misstag som världen har gjort de senaste 100 åren.
    Jag anser att det inte finns något klimatproblem. Klimatet kan vi inte styra eller kontrollera. Allt vi försöker kontrollera skapar nya problem. Det är bara att anpassa sig. Alla våra leksaker går sönder till slut. Så länge vi vill leka med dem så får vi lov att laga och underhålla.
    Alarmisterna tror på kontroll och att världen är statisk.

    Kärnkraft?
    Oavsett vilken energiform man använder sig av så finns det en baksida. Jag gillar inte dagens samhälle. Det är för komplicerat och komplext. Man måste utbilda sig hela livet för att hänga med. Skulle hellre vilja skruva tillbaka klockan några hundra år eller tusen (inbillar jag mig). Jägare/samlare typ.

  2. @Lars Andersson
    Jag vill hellre veta något om klimatvetenskap i stället för metafysik på denna blogg. Vad står du i klimatfrågan? Tror du att vi kan lösa befarade klimatproblem med den gröna omställningen utan hjälp av kärnkraft eller vad tror du på?

  3. Adepten!
    Du skrev: ”…leder bort från ämnet…”
    På sätt och vis rätt, då mina tankar hade en mer allmän touch. Men det jag ville pusha på var att väldigt många teorier inom såväl naturvetenskap som filosofi/religion utgår från en bevisligen felaktig grund. Om man inte har rätt från grunden så kan de efterkommande stegen aldrig bli rätt.
    Som exempel så säger kvantmekaniken att ett experiment påverkas av observatören. Niels Bohr och Einstein argumenterade om detta. Du har det kända exemplet där Einstein frågar Bohr: ”…så du menar att när du inte betraktar månen, så finns den inte?” Och ”God kastar inte tärning”.
    Det finns de som inom naturvetenskapen försöker sig på att förklara detta, men de har inte förstått grundtanken i det hela. Inom buddhismen och hinduismen så är det ett grundbegrepp att världen är en illusion. Den värld vi ser är en projektion från sinnet/medvetandet. Det finns ingenting utanför sinnet. Sinnet/medvetandet är allt. Allt det fysiska inkl egna kroppen är en projektion. Som en film eller en dröm. När man vaknar från en dröm så finns drömmen ingenstans. Du kan inte visa någon vad du drömde. Lika omvänt så när man går in i en dröm så finns ”allt” där. I drömmen så kan man mäta och undersöka allt och så uppfinner man en apparat som kan mäta hur gamla bergen är och så gräver man i marken och hittar dinosaurieskelett och mäter med apparaten hur gamla dessa är. Sen borrar man ett 1000 m djupt hål i isen på Grönland i drömmen och hittar en mobiltelefon! Det finns ingen värld, sinnet drömmer fram den, projicerar den, observerar den och tar det för sanningen.
    Vad jag ville få sagt med mitt engagemang var att t.ex. diskussioner bakåt i historien som innefattar en period då det inte fanns någon intelligent människa är inte möjlig om kvantmekaniken är sann. Hela evolutionsteorin är inte bara omöjlig den är också rent ut sagt korkad. Einstein hade fel och Bohr hade rätt, för annars så skulle inte dagens elektroniska apparater fungera.
    Lärjungarna frågade Jesus om var Guds Rike fanns? Han svarade typ, att det finns inte därute så att vi kan observera det, Gud rike är inom er. Buddha kallade det för Nirvana.
    Vi kommer alla in i en värld som styrs av en mängd falska teorier. Dessa upprätthålls genom rädsla. Människor som inte vill förlora det de byggt upp i materiella ting och anseende. Människor som vill kontrollera verkligheten. Vi kan inte kontrollera väder och klimat, bara acceptera dem. Kanske blir det kallare, kanske blir det varmare. So what!

  4. @Lars Andersson
    Det ante mig att du är en djupt tänkande person. Men det leder bort från ämnet som gäller klimatets påverkan på våra livsbetingelser. Mänsklighetens uppgift är kanske att med värdeskapande arbete hålla ledan, lusten och nöden borta. Vad som ligger bakom den kraften är ännu en väl förborgad hemlighet, men som alla religioner och filosofer har olika föreställningar om.

  5. @Lars Andersson. Var bara “smått” ironisk :)).
    Men vad som ligger bakom i dina initiala undran, är är inte samma “kraft” som driver folk å fä att elda på som dom gör.
    Men den kan skrämma/styra vissa snubbar/or till de mest bisarra och befängda handlingar.
    Är fortfarande undrande hur en lite skitminoritet ges utrymme och möjlighet att styra 10 miljoner pers i en demokrati? Det är en av Universums mest olösliga gåtor..

  6. Blacken!
    Nja, den kraften som miljötalibanerna använder sig av är rädsla. En fiskraft egentligen, men den kan göra människor maktgalna och våldsamma medans andra kan bli handlingsförlamade och tysta. Detta smyger sig in på alla områden och antar alla möjliga former. Oftast handlar det om pengar och ägodelar, men även personlig makt och anseende mm. Någon rädd för förlust startar ett lämmeltåg och andra rädda vågar inte säga ifrån, eller begriper inte bättre. Den som är sanningssägare förföljs. Jesus spikade de upp på ett kors, Sokrates fick tömma en giftbägare, Gallileo fick livstids husarrest och Donald Trump blev utsatt för en häxjakt av lögner i en omfattning som världshistorien aldrig skådat och sedan valfusk som inga domstolar vågade ta upp.
    En mästare sa: ”ge inte till hundarna vad som är heligt, och kasta inte pärlor till svinen, för de vänder sig emot dig och sliter dig i stycken”, en annan mästare sa: ” de e ingen mening å försök förklar fö de som int begrip”.
    Rädslan vill aldrig veta sanningen, den försöker sopa under mattan, eller döda.
    Rädslan kan säga sig vilja veta sanningen, men stannar eller backar när den närmar sig.

  7. Sture Å., Noterade bara i texten, “Likaså är orsaken till att temperaturen stigit osäker. Man vet man egentligen inte, men den ökande halten av CO₂ i atmosfären har fått skulden för uppvärmningen”
    Borde nog vara, . . . stigit osäker. Anledningen vet man egentligen inte, men den . .

  8. @ Lars Andersson.
    Antagligen samma kraft som låter en liten minoritet av miljötalibaner styra över 10 miljoner medborgare i en sk: demokrati..

  9. Kjell Lindmark, Adepten!
    Vilken kraft är det som framkallar gravitationen?
    Vilken kraft var det som framkallade en eventuell Big Bang?
    Vilken kraft får galaxen att snurra, och hela universum?
    Vilken kraft var det som byggde pyramiderna? Vetenskapen säger att man högg ut alla stenarna med bronsverktyg, fraktade dem 10-tals mil, inga hästar, och radade upp dem var tredje minut eller nåt sånt.
    Ingen kan förklara hur och när pyramiderna byggdes. De står där och ingen vet, ändå så inbillar ”man” sig att man vet när och hur hela universum skapades.
    Kvantmekaniken säger att ingenting existerar utan en observatör (t.ex. Schrödingers katt). Vem observerade Big Bang? Vem observerade urcellen som blev en apa som blev en människa som kan flyga till månen?
    Vem observerade den kambriska perioden då däggdjuren ”DÖK UPP”. Hur kan nåt bara ”dyka upp”? Först fanns de inte, å sen så dök de upp.
    Varför slutade urcellerna med att utveckla sig?Det var ett gäng som startade evolutionen i en lång radda. Men varför inga fler? Det borde pågå en evolution hela tiden. Hela skalan av alla processer borde synas nu hela tiden. Vi borde finnas giraffer med olika långa halsar. Fiskar som håller på att få vingar, men inte kan flyga ännu. Survival of the strongest.
    Om människan inte gör något så faller hela världen samman till stoft. Det måste finnas någon som gör något för att upprätthålla den. En görare, en problemfixare, en observatör. Det har aldrig funnits någon värld vid någon tid då ingen människa fanns. Ingen människa, ingen värld.

  10. Adepten
    Tror det var namnet. Läste det i Forskning och framsteg, tror det var nummer 2 i år. Först hörde jag det i en engelsk dokumentär att kvantmekanik ingick i fotosyntesen. 19 forskare skrev i en vetenskaplig tidsskrift att det handlade inte om kvantfysik.

  11. @Lars Andersson
    Smart fråga! En pedagogisk rysare som spänner från Newtons fundamentala kraftlära ända till kvantmekaniken.
    Den nuvarande teorin om Big Bang kan med hjälp av de fyra fundamentala krafterna i universum förklara det hela.
    https://www.physics.uu.se/forskning/hogenergifysik/forskargrupper/atlas/popularvetenskaplig-presentation/
    Anledningen till rotationen står att finna alldeles efter solsystemets inflatoriska fas för ca 13,8 miljarder år sedan.
    https://chistenkoeschool.ru/sv/opyt/modeli-vselennoi-v-sovremennoi-kosmologii-kosmologicheskie/
    Då bestod solsystemet av ett moln av stoft, gas och små partiklar. Molnet roterade kring sig självt, precis som de flesta strukturer i universum. Därigenom skapades galaxer, solsystem och sist planeterna. Rotationen bibehölls i de tunga himlakropparna, som än idag roterar kring sig själva. Ända sedan jordens tillkomst har planetens rotation emellertid bromsats något för varje århundrade som gått.

  12. Man måste omedelbart höja plastpåseskatten innan jordens rotation avtar helt. MP kommer att se till att rädda planeten och höjer anslaget till el cyklar som en stort och viktigt led i det. Men funderingar går om alla dessa hundratusentals flera hundra meter höga vindsnurror på jorden, kan bidra till den vind motstånd som behövs för det. Därom dryfta de lärda. Men Bolund och Rockström som är mest lärda, kommer inom kort att säga hur det ligger till.

  13. Vetenskapen är idag kapad av pengar och politik. Det krävs idag helt eget kapital för någon som vill utöva fria vetenskapliga studier, den mesta vetenskapen är inkapslad i statsfinansierade institutioner, som får villkorade bidrag, politiken har förstått och tagit över besluten om vilken forskning som ska få finnas, och ibland t.o.m. vilka resultaten ska bli……..

  14. Petter Wulf
    Ja att vetenskapen har fel är oundvikligt med tanke på komplexiteten. Men det används ofta i debatten att 97 procent är överens och lyssna på vetenskapen. Vetenskap förändrar sig. Ta bara att för inte så länge sen och många tror på det fortfarande så ansågs det klarlagt att kvantmekanik ingick i fotosyntesen. Det är anses numer bevisat att den inte gör det. Men sista ordet kanske inte är sagt om det.

  15. Jorden har börjat att rotera snabbare sedan 1970, så att dygnet har blivit kortare. Vilket är tvärtom mot hur det borde vara om dels haven stiger och dels glaciärer nära polerna smälter och smältvatten fördelar sig någorlunda lika över världshaven. Sådana saker borde bromsa in jordrotationen. Jämför när konståkaren gör en piruett och sträcker ut armarna.

  16. #Petter Wulff

    Tyvärr så ökar felet mellan IPCC:s datormodeller och observerbara data för varje år som går. Det finns bara en datormodell som håller måttet och det är INM-CM4 från Ryssland som håller jämna steg med de data som faktiskt observerats. De har kommit med en ny version som visar på än lägre temperaturutveckling än den jag refererar till.

    Det kunde vara klädsamt att politiker och beslutsfattare höll sig till den modellen som är närmast de data som kunnat mätas. Men då hade klimatkarusellen stannat…….. och skattebetalarna kunde få valuta för pengarna med en stabil och säker elförsörjning. LKAB, SSAB och alla kommuner och företag kunde lägga pengar på nyttiga saker istället för ett problem som inte finns.

  17. # Lars Andersson
    Det är gravitationen som får planeter och stjärnor att rotera. Så även för solsystemet och hela vår galax.

  18. # Petter Wulff

    Just det! Men vetenskapen fungerar inte längre som den ska.

    De som kritiserar klimatteorierna kallas ju förnekare, får inga anslag och blir allmänt utfrysta.
    Samtidigt så hyllar ju våra media personer som Rockström, som ju faktiskt måste inneha nåt slags rekord i felaktiga prognoser.

    Tror du att Rockström kommer att säga att han hade fel om alla sina tipping points ? Tror du Michel Mann kommer att erkänna att “the hockey stick” var en bluff ?
    Tror du att IPCC kommer att säga att deras datormodeller är värdelösa (trots att ett antal meriterade forskare påpekat detta) ?

    Det är ju precis det här som är problemet. Vetenskapen har ersatts av något annat (religion, politik, maktambitioner ?). Däremot använder man ett språk som om det vore vetenskap.
    Man ritar kurvor, diagram, listar mätdata och beskriver formler. Det ser ut som vetenskap, men det är snömos.

  19. Jordens rotation påverkas av många faktorer, rörelser i den flytande kärnan, haven och atmosfären +andra effekter. Mellan åren 1973 och 2020 var den kortaste dagen 19/7-2005 då det noterades 1,0516 ms kortatre än 86400 s. men under 2020 noterades inte mindre än 28 rekord med kortaste dagen 19/7 med 1.4502 ms kortare än 86400 s.

    År medel/dag total år/diff kortaste dag längsta dag

    2016 +1.94 ms +498.76 ms 18/7 -0,03 ms 10/3 +2,49 ms
    2017 +1,03 ms +375,01 ms 4/8 +0,06 ms 25/4 +2,2 ms
    2018 +0,69 ms +252,47 ms 30/6 -0,64 ms 4/2 +1,69 ms
    2019 +0,36 ms +141,25 ms 16/7 -0,95 ms 22/3 +1,68 ms
    2020 -0,00 ms -1,3 ms 19/7 -1,47 ms 8/4 +1,62 ms
    2021 -0,29 ms -106,03 ms

    Värdena för 2021 har dagsmedel ändrats negativt för vaje månad från -0,18 ms i januari till -0,29 i mitten på aprill så vi får sedan var siffrorna hamnar 106,3 ms är beräknat på trender antar jag.

  20. Att IPCC haft fel är kanske ofrånkomligt mht. klimatproblemets komplexitet. Om vetenskapen fungerar som den ska, blir felaktigheterna efterhand allt mindre.

  21. Jordens rotationsvariation är även årstidsbunden pga. temperaturväxlingar, molnbildning/luftfuktighet och årliga vegetationsväxlingar enligt ”konståkare piruett effekten”. Dessutom bromsas Jordens rotation så att dygnet blir längre. När dinosaurierna dog ut var dygnet bara 16 till 18 timmar långt. Detta beror på månbromsen. Slutligen så ökar Jordens avstånd till solen så att året kommer att bli längre p.g.a. Solens massförlust. Att skylla enbart på glaciärerna på Himalaya verkar långsökt 🙂

  22. Den mest intressanta frågan: vad är det för kraft som får jordklotet att rotera…

  23. IPCC har inte koll på CO2-balansen. Det finns en stor sänka som de inte har koll på. En sänka för 2,6 GtC/år motsvarande en tredjedel av de totala årliga utsläppen. En tredjedel av det som släpps ut (släpps ut enligt deras beräkningar ska tilläggas) försvinner oförklarligt. Då kanske det finns ett tillflöde också som de inte har koll på.

Comments are closed.