NORDLINK invigs idag och knyter Norden till Tyskland

DW

Figur 1. NordLink för högspänd likström förbinder Norge och Tyskland

Efter en tids provkörning invigdes den idag officiellt med digitalt deltagande av såväl Angela Merkel som Erna Solberg, statsminister i Norge.

Då elmarknaderna i Norden är nära förbundna med varandra med en gemensam “börs”, NordPool, kommer kabeln att påverka elpriset även i Sverige.

Wagner

Figur 2. Kabeln innehåller tre huvudledare och flera signalkablar

(Kalle Jonsson förklarar att bilden visar en sjökabel för trefas växelström och gäller således inte NordLink.)

Kabeln arbetar med 525 kV, kilovolt, tusen volt, och har kapaciteten 1.400 MW, megawatt.

Primär entreprenör tycks Hitachi ABB PowerGrids ha varit, men jag har inte funnit någon referens som preciserar vilka leverantörer som ansvarat för vad. Tydligen har inte de som fumlat med Sydvästlänken, Alstom och General Electric, varit engagerade.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “NORDLINK invigs idag och knyter Norden till Tyskland

  1. Läste att det finns flaskhalsar i Tyskland för den förbindelsen. Norge har snart en förbindelse till England också. Har svårt se att det skulle innebära billig el för Sverige. Den tiden kanske är förbi.

  2. Med kunniga upphandlare och förnuftig upphandlingsreglemente blir projekten genomförda utan 6 års försening. Vem trodde att Nordlink skulle invigas före Sydvästlänken?

  3. Kollade kapaciteten i linken-ca 10% av Norges vattenkraftskapacitet.
    På marginalen kommer den att ge oss dyrare elpriser i södra Sverige.

  4. Saken är den att Tyskarna vill “dumpa” vindkraftsel på den Nordiska marknaden, då de själva inte har skaffat förmågan att förbruka den mängden på hemmaplan.
    Tyskarna vill använda Norsk (och Svensk) vattenkraft som regulator i ett sönderkört nät för stabil elförsörjning. “Energiwende” tror jag det kallas och betyder “Irsinn” vilket översatt till Svenska betyder galenskap.
    https://www.zdf.de/nachrichten/heute-in-deutschland/nordlink-wird-eingeweiht-100.html

  5. Den kommer att göra det enklare för Danmark och Tyskland att importera vattenkraftsel från Norge, så elpriserna i Sverige kommer sannolikt att gå upp. Liksom risken för långa strömavbrott.

Comments are closed.