Antarktis släpper ännu ett isberg större än Gotland !

ESA

Figur 1. Ett stycke av det istäcke, som flyter på Weddell-havet, shelf-is, har lossnat, meddelar TT den 20/5

SVT intervjuar Martin Jakobsson, professor i geofysik på Stockholms universitet. Han förklarar:

 I stort är vi inne i en period med varmare klimat och det påverkar isarna.

Underförstått är antagligen att vi skall känna oro för fler och större “isberg” i framtiden, sådana som höjer havens nivå. Vi skall se händelsen som “ett varningens tecken” skriver Aftonbladet.

Med måtten 170 x 25 km blir arealen 4.320 km², vilket är mer än än Gotlands, 3.184 km². År 2017 lossnade isberget “Larsen C” på c:a 6.000 km². År 1927 och 1956 lossnade flak som var fyra respektive sex gånger så stora.

Det är alltså helt naturliga processer, som vi inte har någon anledning att oroa oss för.

NASA

Figur 2. En spricka i shelf-isen som tog tio år att vidgas så att Larsen C kom loss år 2017.

Dessa “isberg” liknar inte alls berg. Det är ju tjocka istäcken som flyter på havet. De kallas “Shelf-ice” på engelska. De utgör enormt stora isvidder, släta ovanpå och kilometertjocka, så att “isflak” inte heller låter helt rätt. Det är ju inte kilometertjockt och inte milsvitt.

“Shelf” betyder ju “hylla” och somliga media har översatt “shelf-ice” till “ishylla”, vilket inte låter bättre än “isberg”. Jag fortsätter att använda beteckningen “isberg”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Antarktis släpper ännu ett isberg större än Gotland !

  1. Om nu alla glaciärer som nu sticker ut i haven smälter så mycket att ingenting av dem längre sticker ut i haven: Varifrån ska isbergen komma?
    Det är något av höjden av okunskap att tro att kalvning av isberg är ett bevis för att glaciärer krymper. Det är tvärtom. Kalvning av ett isberg är ett bevis för att den glaciären har VÄXT så mycket att den inte längre klarar av att hålla ihop!

  2. På 70-talet diskuterades att bogsera isberg mot trakter med vattenbrist för att klara vattenförsörjningen. Som tur var blev det inget av och nu kan havsvatten avsaltas om befolkningen kan betala för färskvattnet.

  3. Just nu är det mellan 65 – 70 minusgrader Celsius på Antarktis så jag är inte så värst oroad.

Comments are closed.