Även priset på kol skenar !

Index Mundi

Månatliga noteringar av genomsnittliga priset på australiskt kol

Australiska dollar per metriskt ton. Australien har kol med särskilt låg halt av slaggbildande ämnen, vilket ger den höga kvalitet som fordras för de största kraftverken. År 2019 var Australien världens näst största exportör av kol efter Indonesien.

Mellan april i år och augusti har priset nästan fördubblats. Jag läser noteringen för augusti till drygt AU$ 230. På annat håll hittar jag noteringen för den 30:e september: AU$ 255. Det är förstås inte ett medelvärde för månaden, men betyder ändå att uppgången fortsatt, om än i något reducerat tempo.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Även priset på kol skenar !

  1. För den som såg aktuellt.

    Reportern lutar sig fram i rutan och meddelar “att då kom den billiga vindkraften in och pressade ned priserna..”

    Numera har vi ett skattefinansierat propagandaorgan som försöker lura i oss att vindkraft är billigt, och kol/gas-kraft är dyrt.
    Man undrar vad som är syftet ? Ibland tror jag inte det vet de själva. Det gäller mest att säga rätt saker.

  2. Benny !

    Jag tolererar inte öknamn på folk. Kommentarer med sådana raderar jag hädanefter !

    Sture

  3. Ynkeman uttalade sig angående de höga priserna på el och olja på SVT och förklarade förnumstigt att det minsann är Ryssland fel!!?? Och jag som i min enfald trodde att det var för att regimen i Tokholm stängde ner kärnkraften och satsade på dyr el från vindmöllor som inte levererar något när det inte blåser! Ynkeman själv är dessutom en av de ansvariga för elkrisen men det är alltid lättare att skylla på andra för sina misslyckanden. Ynkeman känner tydligen inte till hur kapitalism fungerar…Självklart så tar Ryssland betalt när man kan annat vore ju idioti! Det är så kapitalism fungerar…Men Ynkeman lever väl kvar i det förflutna och tror att dagens kapitalistiska Ryssland ska skänka bort gasen som man gjorde i Sovjet?

  4. Varför ökar efterfrågan på kol när vi har sol och vind? Verkligheten är elakt mot den klimathotsreligiösa sektens fantasier om grön elproduktion.
    Om Tyskland behållit sin kärnkraft hade tyskarnas efterfrågan på rysk gas varit mindre. Nu behöver tyskarna verkligen Northstream II när de sista kärnkraftverken ska stängas.

Comments are closed.