Sjöfartens risker i kallare klimat

Jättevågor är vanligare än man trott och tar flera fartyg varje år

Större delen av världens varutransporter går till sjöss. Allt större fartyg fraktar allt mer gods. Per ton och kilometer blir det effektivare och billigare.

Men det är inte utan problem. Den ännu inte avslutade Covid-panemin har starkt hämmat världshandeln, minskat antalet tillgängliga containrar och fördyrat alla transporter – till lands och till sjöss.

Till detta kommer starka vindar och kraftig sjögång. När världens klimat växlar från uppvärmning till avkylning, ökar skillnaden mellan varm luft närmare ekvatorn och kallare luft närmare polerna.

Eftersom större temperaturskillnader ger starkare vindar, ökar därför antalet stormar på nordligare och sydligare breddgrader i kallare klimat.

Starkare stormar ger kraftigare sjögång. Det påverkar framför allt internationell containertrafik. Genomsnittligt faller ett tusental containrar över bord varje år i kraftig sjögång. De lastas högt och surras så gott det går. Men det räcker inte i orkaner med stora vågor.

Det 261 meter långa tyska lastfartyget MS München försvann 1978 nästan spårlöst i hård storm, frånsett en tom livbåt som hade slitits loss på 25 meters höjd.

Sedan den norska oljeriggen Draupner 1995 registrerade en 26 meter hög våg, erkänner nu den internationella sjöfarten att orkaner kan skapa extra höga vågor, som kan sänka även stora fartyg.

Sedan sekelskiftet har troligen höga vågor sänkt fler än 200 stora tank- och containerfartyg på världshaven.

Stora lastfartyg byggs i sammansvetsade sektioner, som bärs av vattnet under dem. Men monstervågor lyfter dem så att delar av dem svävar i luften och bryts av sin egen tyngd. Då kan de sjunka utan att lämna spår.

Därför är de stora världshavens sjöfart riskabel. Särskilt där två oceaner möts som söder om Afrika och Sydamerika. Så mycket viktigare blir därför kanaler som Suez-kanalen mellan Medelhavet och Indiska Oceanen samt Panama-kanalen mellan Atlanten och Stilla Havet.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Förlorade stora fartyg

Tyska försäkringsjätten Allianz redovisar följande antal förlorade/förlista stora fartyg per år:

  • 2011 98
  • 2012 128
  • 2013 111
  • 2014 90
  • 2015 105
  • 2016 99
  • 2017 95
  • 2018 53
  • 2019 41
  • 2020 49

Fler än 800 på tio år ! !

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Sjöfartens risker i kallare klimat

  1. Så stora vågor som på bilden finns lyckligtvis inte. 25-30 meter förekommer, något enstaka exempel kan ha varit 40 meter. Men det räcker inte för att skölja över höga kryssningsfartyg. Hög sidsjö är farlig ändå genom att få fartyg att kantra.

  2. Jag vill påpeka att Allianz inte per år redovisar exakt hur fartygen förlist och hur många som mött “monstervågor”. Men åren 2000-2020 tycks det ha varit ca 200 stycken, alltså ett tiotal per år. Gamla tiders berättelser om jättevågor avfärdades som skrönor. Det fanns knappast överlevande som kunde vittna.

    Men Draupner och M/S München har visat att monstervågor finns och är farliga även för riktigt stora fartyg. Om ett sådant har fören i en jättevåg och aktern i en, vilar mitten (nästan) utan stöd och kan brytas. Lastfartyg är byggda i “space frame” precis som flygplan och måste ha jämnt stöd underifrån

Comments are closed.