CCS – suck i världsrymden

researchgate

Principen för Carbon Capture and Storage, CCS

Här saknas det energikrävande steget med komprimering av gasen, så att den kan trans-porteras och tryckas ner i underjorden. Det visas i en tidigare post. Notera också att balansen mellan halten i luften och halten i havens vatten återskapas så småningom. Den mängd koldioxid vi tar bort ur atmosfären ersätts av utgasning från haven så när som på en förtiondedel. Haven innehåller 40 ggr så mycket koldioxid som atmosfären.

Hela idén med CCS bygger på okunskap. Processen är i praktiken helt meningslös.

2021-11-11 Nerikes Allehanda: Andersson – Kälvemark:

CCS – bara en suck i världsrymden

Hur övertygad, om än obefogat, man än må vara om en pågående eller framtida klimat-kris bör vi kräva kalkyler över kostnader för samhället och beräknad nytta med åtgärderna som politiken och en del experter vill genomföra. Att fånga koldioxid, CCS, ger ingen nytta för de många miljarderna.

CCS står för Carbon Capture and Storage. Bio CCS är att tillämpa tekniken på biobränsle-anläggningar. Det är dyrt. Det är energikrävande. De volymer som skulle krävas globalt för att ge mer än en försumbar skillnad  på global medeltemperatur är långt utanför möjligheternas gräns.

Som vanligt är verkligheten bra att titta på. Norge har hållit på i tjugo år. (Googla Sveriges Natur.org. Skyhög kostnad för norsk koldioxidlagring )

Erfarenheten där är att av tre projekt har endast ett överlevt. Orsaken är oöverkomliga tekniska problem och förödande höga kostnader. 25 miljarder har spenderats och nu finns en anläggning som tar 0,38 miljoner ton koldioxid ur rökgaser och förs ner i gamla olje- och gashål i havet. Den överoptimistiska kalkylen i Full Chain CCS-projektet räknade med 1000 kronor per ton. Verkligheten är 5000 kronor.

Den svenska vägvalsutredningen SOU 2020:4 hoppas på 1,8 miljoner ton koldioxid från biobränslen ska lagras 2030. 2045 ca 10 miljoner ton per år. Med verklig kostnad ca 50 miljarder kronor per år och ett energibehov på ca 4 TWh. För det behöver vi elda skog för 30 TWh. Då talar vi inte längre om restprodukter från skogsbruket. Vi importerar biobränsle redan nu. Med etablerad beräkningsmodell en halv tusendels grad mindre till 2100. Betrakta det som noll nytta för 50 miljarder per år.

Utredningen pekar på bio CCS. Det är en logisk kullerbytta. Om man fångar koldioxiden från förbränning av biobränslen så  räknas det som “minusutsläpp” för att man kommit på den geniala idén att om man fångar koldioxidutsläpp, som man är överens om egentligen inte finns, har man en koldioxidsänka! Heureka!

I Sverige finns ett CCS-projekt för kraftvärmeverket i Värtan. De släpper ut 800 000 ton koldioxid / år och eldar träflis motsvarande 60 långtradare per dag. En del med båt för importen. Tiodubbla det för den nationella planen. Det blir att skolstrejka för att rädda skogen.

Det är bara ett krux. Biobränslen ger i verkligheten mer koldioxid per kWh än fossila bränslen. De utsläpp som sker momentant tar några decennier att åter växa till bränsle igen. Ingen bra konsekvens om man är övertygad om att det är bråttom.

Vore  det inte en bra uppgift för Klimatrådet att också se till att de miljarder som spenderas ger någon mätbar klimateffekt? Då får vi lite nytta av det som de kostar på köpet.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria Debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “CCS – suck i världsrymden

  1. Vad ingen verkar tänka på när det gäller CCS, är att den koldioxid som bildas vid förbränning av ett fossilt bränsle, väger mer än bränslet. Om all koldioxid som skapas av ett kraftverk ska samlas in och fraktas iväg, blir det alltså mer som fraktas bort från kraftverket än vad som fraktas dit.

  2. Ni menar nog tiofaldiga. Tiodubbla är 1.024 gånger. Minns kornen och schackbrädet!

  3. Med okunskap och illvilja får fantasi och lögn fritt utlopp – det grundläggande förhållandet med hela klimathysterin.

  4. CCS är ett stolleprojekt, ekonomisk och effektmässigt, typiskt designat av utopister, som gått vilse i alla discipliner.
    När tillräckligt mycket koldioxid snabbt tas ur luften minskar dess partialtryck. Vid lika temperatur i luften och i havet återställes balansen efterhand genom att utgasning sker från havet. Det är samma process men omvänt, som sker i samband med extrem el Niño. Den stora värmeavgivningen åtföljes av tillfällig ‘extremtoppavgivning’ av koldioxid ut i atmosfären. Denna tillfälliga koldioxidpuls återtas snabbt inom loppet av ca ett år och normaliseras. Naturen har dessutom sett till att extrem el Niño nästan alltid åtföljes av flera års La Niña, också en mekanism för balansering.

  5. Ett tyskt företag, Congo Basin Pellets GmbH, tänker sätta afrikanska pellets på kartan. När Tyskland stänger ner de sista kärnkraftverken 2022 finns det tankar på att helt enkelt byta bränsle. Med båtar från Afrika fyllda med pellets skulle kärnkraftverken drivas vidare. Varför inte? Spanjorerna ”hämtade” ju silver och guld från Sydamerika!

  6. Det är också slående hur de kan garantera evenerlig isolering från atmosfören helt plötsligt vad jag åminner mig har de svårt att lagra uttjänt tjärnbränsle någon längre tid. Vad jag också förstått tittar de på att lagra co2 i bergrummen i Göteborg. som ligger ganska ytligt!

  7. Det är inte okunskap från företaget men troligtvis från regeringen. Vad det hela går ut på är att lura till sig så mycket pengar som möjligt från de som inte begriper!!!!

  8. Hur kan ett av de norska projekten ha överlevt ”oöverkomliga tekniska problem”?

Comments are closed.