Att bränna sex miljarder kronor till ingen nytta: CCS

Norcem

Vid Heidelbergs cementfabrik i Brevik, Norge, finns ett konkret projekt för CCS

En schematisk beskrivning av processen finns på dess hemsida. Det är alltså inte så enkelt att man bara samlar in koldioxiden och pumpar ner den i marken. Man måste finna ett lämpligt ställe att trycka ner gasen i, ex.vis ett gammalt borrhål för olja. Då behövs en sjötransport för att komma från Oslo-fjorden runt södra Norge till västkusten och en ledning ut på Nordsjön. Jag antar att LCO₂ betyder Liquid CO₂ . Den behöver högt tryck eller frysgrader.

Projektet finansieras med skattepengar och beräknas gå igång under 2024.

+ – + – + – +

2021-09-26 Västmanlands Läns Tidning, VLT

Att bränna sex miljarder till ingen nytta

I regeringens budgetproposition anslås 0,4 miljarder kr/år under perioden 2026-40 för att fånga in koldioxid ur atmosfären och begrava under mark eller havsbotten. Kallas CCS-teknik. Sammanlagt 6 miljarder. Uppräknat till seklets slut 30 miljarder kronor.

Med en uppskattad kostnad av 1 000 kronor/ton motsvarar det 400 000 ton/år i minskat utsläpp av koldioxid. Det är 9 promille av Sveriges totala utsläpp på 45,4 miljoner ton, som i sin tur är cirka 1,4 promille av de totala, globala utsläppen.

Det svenska målet är att bidra till en global temperaturbegränsning. Så vad ger den här satsningen?

Vi använder en beräkningsmodell från FN:s klimatpanel IPCC, som vid en fördubblad halt av koldioxid i atmosfären anger en temperaturökning på 3 grader.

400 000 infångade ton i aktuellt projekt minskar våra utsläpp med en andel av 9 promille så den totala nyttan blir 25 miljondels grader om man fortsätter till år 2100. Detta är försumbart. Inte mätbart. Kan sättas lika med noll. Den intresserade kan få beräkningen redovisad.

Cementa ska också storsatsa på CCS-tekniken. Ingen vågad gissning att de behöver stöd med tvåsiffriga miljarder av skattepengar för det, också utan mätbar effekt på temperaturen. Men cementen blir dubbelt så dyr.

Det är ofattbart vilka utopiska och desperata scenarier som koldioxidjakten leder till. Globalt är världens utsläpp 36 miljarder ton. Att i Sverige fånga in koldioxid via CCS-teknik ger försumbar, global klimateffekt till oöverstigliga kostnader.

Förindustriell koldioxidhalt var nära minimigränsen för en fungerande fotosyntes. Den är en förutsättning för allt liv på vår planet. Med dagens nivåer frodas all växtlighet globalt och skördarna ökar.

Som med så mycket annat i klimatpolitiken bevisas saknad förmåga att förstå proportioner och en likgiltighet för kostnader.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

2021-09-27 Nerikes Allehanda

Bränn inte sex miljarder till ingen nytta

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Att bränna sex miljarder kronor till ingen nytta: CCS

  1. @Rolf H Carlsson

    Det är precis det som kommer att hända. Ju mer CO2 vi tar ut från atmosfären och pumpar ner i jordskorpan desto mer CO2 gasas ut ur haven. Projektet är fullständigt meningslöst och ett ofantligt slöseri med pengar.

    Jag är förvisso inte fysiker men just det du beskriver har jag läst eller hört någonstans. Möjligtvis från något föredrag av prof. Murry Salby.

  2. Det är bara till för clownforskare som fattar bättre.

  3. Bara idioter tror att CO₂ påverkar temperatur.
    PV=nRT Hur kan CO₂ ändra T i ett öppet system?
    Haven är i jämnvikt med CO₂.

  4. Allt vatten rinner nedåt. Nästan omöjligt att hindra. Alla gaser uppfyller det tillgängliga rummet. Likaså nästan omöjligt att hindra. Vad gäller att “lagra koldioxid” blir det förstås med tiden läckage. Det är bara att vänta.

    Att gräva ned växtlighetens livsnödvändiga näring är nättopp det dummaste mänskligheten hittills kommit på. Inte bara onödigt utan direkt kontraproduktivt mot mänsklighetens behov av energi och försörjning.

  5. Klimatnödläget medför att pengar slösas på symboliska åtgärder. Verkligheten visar inget klimatnödläge. Klimatnödläget finns bara i den klimathotsreligiösa sektens huvuden.

  6. Bygger inte den här idén på att atmosfären är ett slutet system? Jag trodde att det finns ett givet förhållande mellan gastrycket i havet och det i atmosfären. Havet håller mångdubbelt mer CO2. Om man minskar mängden i atmosfären uppstår en ny obalans – vid given temperatur – och CO2 kommer att flöda till luften för att återställa balansen, ceteris paribus? Tacksam för kommentar från någon kunnig fysiker i frågan.

Comments are closed.