Elpris-chock i Skåne igen !

Skåne har vackert väder och vindstilla idag

Ekonomisidan i Helsingborgs Dagblad-Sydsvenskan noterar att på Nordpool är dagens spotpris i elområde SE4, södra Sverige, TIO GÅNGER HÖGRE ÄN i Norrland: 138,35 €/MWh (svenska priser noteras alltså i euro). Det motsvarar SEK 1,38/kWh. I elområdena SE1 och SE2 uppe i norr väntas elpriset idag bli 14 öre/kWh.

I norr blåser det bra, men här är det lugnt. Då brukar detsamma gälla även Danmark och Tyskland, som betalar så bra att vi skickar elen dit. . .

Krisen beror ju på de politiska besluten att stänga kärnkraftreaktorer i Ringhals och Oskarshamn i förtid, vilket drivits fram av Miljöpartiet. Detta bortfall av kapacitet skall ersättas av Vattenfalls vindkraftpark på Kriegers Flak söder om Trelleborg någon gång efter 2025, kanske 2027.

Där är det förstås också vindstilla nu. . .

Sydvästlänken halveras i sex veckor

Artikeln meddelar också:

Elsituationen i Skåne förvärras just nu av att den så kallade Sydvästlänken stängts av för slutjusteringar under sex veckor, en kabel i taget.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Elpris-chock i Skåne igen !

  1. När vindkraften underpresterar så vill Tyskland och Danmark ha svensk baskraft dvs vatten- och kärnkraft och betalar vad som behövs för att få eleffekt. Tyvärr så drabbas SE4 av det höga elpriset. Hade även SE3 (Stockholm) drabbats av samma prisnivå hade det blivit annat ljud i skällan.

  2. #Lasse
    Precis, f.n. producerar VKV 2,4 MW men samtidigt exporterar vi 3,7 MW.
    Om vi skulle stoppa exporten och samtidigt minska vattenkraften med 3,7 MW så skulle vi ju spara vatten i kraftverksdammarna för senare behov under vintern.
    Nu hänger vi ju ihop i tamparna till kontinenten vilket monumentalt förändrar driftsförhållandena som SVK är bundna till, tyvärr. Ja, vad kan vi föreslå? Men en j-vla röra är det! Här behövs det mer än politiker för att lösa/förhandla de problem som finns.

  3. Samtidigt exporterar Sverige el från södra området!
    Så förklaringen kan inte vara sydvästlänken!
    Det är nog så att det finns en vilja att exportera el till områden med högre priser utanför Sveriges gränser , vilket drabbar område 4 negativt.
    Ygerman hade ett förslag som ogillas, lägg samman elområde 3 och 4 .
    Jag har ett bättre förslag klipp ledningarna till kolländerna, Polen . Tyskland och Danmark.

Comments are closed.