Grekland tar brunkol igen !

garzweiler

Grekland tar nu åter brunkol i bruk för att undvika Black-Out

Nerstängda kraftverk för brunkol startas upp igen. Här några klipp från Blackout News:

+ – + – + – +

Fram till slutet av 2018 var Grekland en av de största operatörerna av kraftverk för brunkol i Europa. I och med regeringsskiftet 2019 inledde även Grekland en energiom-ställning. Den nya regeringen satte upp som mål att stänga alla kolkraftverk till 2023.

Efter nedläggningen av koleldade kraftverk steg andelen gaskraft till totalt 42 procent. Men Grekland har ingen naturgas och måste därför importera gasen till ett högt pris, vilket gjort elpriset dyrare och dyrare och oöverkomligt för många greker.

Enligt en aktuell studie av tillsynsmyndigheten RAE är försörjningstryggheten nu i fara under de kalla vintermånaderna.

Nu tvärvänder regeringen och vill sätta de redan nedlagda kraftverken för brunkol i drift igen. Därför låter man bygga om de redan demonterade transportörsystemen i de öppna dagbrotten.

Nu vill regeringen även påskynda utbyggnaden av vindkraft och solkraft för att bli mindre beroende av importerad gas. Förnybar energi står hittills bara för en tredjedel av Greklands elbehov. Kapaciteten ska nu öka till mer än två tredjedelar till 2030 genom massiv expansion. För detta ändamål har regeringen redan antagit en ny lag som ska minska tiden för godkännande av vindkraftsparker på öarna i Egeiska havet till 150 dagar. Godkännanden tar vanligtvis flera år i Grekland.

Aten hoppas kunna locka utländska investerare med den nya lagen, för att ge den svaga grekiska ekonomin ett lyft.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Grekland tar brunkol igen !

  1. Enligt tidigare undersökningar ska det finnas stora mängder olja och naturgas under havsbotten i Egeiska havet och i området söder om Kreta. Det är bara för Grekland och starta egen utvinning av billig energi.

Comments are closed.