Nätbolag saknar likviditet !

Riksbanken

“Likviditet” är lika med “Pengar”, som företag behöver för att göra affärer och överleva

Nätbolagen Öresundskraft, Helsingborg, och Kraftringen, som ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma, begärde igår akut att ägarkommunerna skall godkänna en höjning av lånetaket med 2 miljarder kronor. Det gäller deras dotterbolag, Modity Energy Trading, som sköter köp och försäljning av el, d.v.s de kWh, som kunderna betalar för.

De har många avtal om försäljning till fasta priser av el, som köps till spotpriser. När dessa blivit fyra till sex gånger vad som förväntats, blir det stora förluster. I dagens Helsingborgs Dagblad säger VD för Öresundskraft, Anders Östlund:

  • Det som inte får hända är att vi inte har råd att köpa el för då havererar hela systemet.

Han fortsätter sedan:

  • Det höga elpriset beror på många saker. Väder, tillgång på gas, utsläppsrätter, tillgänglighet, det geopolitiska läget.

Han kan ju inte säga som det är:

Det höga elpriset beror på politikernas inkompetens. Trots tydliga varningar har de stängt sex kärnkraftverk utan att skaffa andra kraftverk för “planerbar” el, d.v.s. sådana för kol, olja och gas eller kärnkraft. De som fungerar både under vindstilla och under nätterna.

De politikerna sitter i hans styrelse ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Nätbolag saknar likviditet !

  1. Per I

    Jovisst, guldet kommer att skina på allvar en “kort stund” som tidigare historia visar. Idag har guldet dock konkurrens av BC.

    Guldet lever oxå i en värld av manipulation pga dålig kontroll av regelverken (som i sig är svaga). Pappersmarknaden styr mycket tills de stora finansiella aktörerna även får andra saker att tänka på. Först då kommer guldet att skina, dvs när övr marknader går in i kris. Som vanligt är detta moment svårprognosticerat men vi vet när det är dags. Under tiden lever guldet en svårbedömd resa då dess cykler är allt annat än lätttolkade.

    En viss mängd guld bör dock alltid ingå i en lång standardportfölj (t.v). Inte minst sett till pågående förflyttning av ekonomisk makt från väst till öst och därmed försvagning av nuvarande reservvaluta-system med us dollar samt en tekniskt ohållbar euro under nuvarande struktur-regim.

  2. Thorleif.
    Köp fysiskt guld förvara i kassaskåp. Bunkra konserver. Det är rådet inför den perfekta stormen som väntar. Jag vet ingen vill lyssna på en undergångsprofet. Till skillnad från Greta så har jag lite livserfarenhet. När allt ser som bäst ut är stupet nära. Men ingen vet när det kommer. Men det kommer var så säker.

  3. Vindkraften blir inte så billig att bygga i fortsättningen som de sagt hittills. Politiker pratar om att det finns så många ansökningar till havs. Men den ska anslutas för många miljarder. Det jämförs med vkv på lands och kärnkraft som ska vara så dyr att bygga. Om det är så dyrt att bygga varför la de då ner fullt fungerande kärnkraftverk? Logiken går inte ihop men det behövs inte heller när journalister inte ställer frågor. Man kan jämföra med en rättegång där redan försvar, åklagare och domare är överens om utgången.

  4. En av derivatmarknadernas fördelar om likvid är att kunna hedga just fasta kundavtal om pris. Inget konstigt med det bara t.ex en terminsmarknad är tillräckligt utvecklad. Jag tror den är det men att vissa aktörer som handlar med andras pengar (kommuninnevånares t.ex) är mer giriga än kompetenta och att risktagande i vissa företag inte har en särskild funktion i organisationen.

    Ett kraftigt kortsiktigt förändrat pris (typ > 3 st.avvik) torde inte ha going-concern-effekter bland handlare för ingångna avtal. Att hög volatilitet påverkar nya avtalspriser kortsiktigt är dock naturligt.

  5. Nätbolagen kommer nog att sluta med långa avtal till fasta priser. I framtiden blir det högst tremånadersavtal.

  6. Elmarknadens priser i Europa uppvisar lite samma typ av chock och orsaks-sammanhang som under finanskrisen 2008. Jag tänker på typ av prisavtal där finanskrisen grundlades av att bankernas kunder bara ville låna på mycket korta löptider (lägsta ränta) samtidigt som bankernas refinansiering gjordes på samma sätt. Det blev det brist på pengar när räntorna steg på alla löptider. Huvudorsaken var förstås likviditetskris pga att säkerheterna inte bara var dåliga utan de var belånade med korta pengar i flera led och flera ggr (repo).

    Elhandlarna verkar ha saknat erfarenhet av snabba prisändringar och/eller sakna grundläggande kunskap om riskhantering. Tyvärr har finanskrisen 1990 och 2008 samma kännetecken. Affärsverksamhet med politiker inblandande drabbades värst.

  7. Men kärnkraften lär säkert återkomma men vi ska väl först nå botten! Då bör en tillräcklig folkopinion fått nog……Vi får hoppas att det då finns lite demokrati kvar.

  8. Ja Sture, kärnkraften och skyldigheten att leverera till övr länder inkl börsfunktionen sammanfattar det politiska misslyckandet.

    Alltså även el-överskott höjer priserna pga grannländerna energipolitik via börs och handelsregler (EU etc). Det förvärras förstås om vi för samma politik.

    Jag anser att det är samma krafter bakom som styr t.ex immigration, energi/klimat, covid-19 och den internationella (central-)bank och finanspolitiken, dvs korporativa makthavare.

Comments are closed.