Vår positiva effektbalans i elsystemet är nu bortblåst

Vattenfall

Vattenfall har tillstånd att bygga  128 verk på grundet Kriegers flak 3 mil söder om Trelleborg

2022-02-13, VLT, Västmanlands Läns Tidning: Harry Frank:

Den positiva effektbalansen i vårt elsystem är nu bortblåst

El kan inte lagras i stor omfattning. Därför måste det alltid finnas en balans mellan mängden el som tillförs och den som används. Detta kallas för effektbalans.

Om Sveriges nationella elproduktion alltid är i balans med förbrukningen så har vi en positiv effektbalans.

Svenska kraftnät är ansvariga för att upprätthålla den nationella effektbalansen och har ett antal “verktyg” att använda för att se till att det i varje stund tillförs samma mängd el till systemet som används. Det finns en risk för effektbrist i elsystemet om användningen av el skulle bli större än den vi själva kan producera i landet. Om så blir fallet får vi importera.

1994 hade vi en nationell positiv effektbalans. Vi kunde alltså själva producera den el som vi behövde. Därefter började effektbalansen att påverkas i negativ riktning genom nedlägg-ning av planerbar utsläppsfri kärnkraft. Vidare lades ett antal störningsreservkraftverk ner baserade på olja och gas. Fram till i dag har vi lagt ner 5 000 MW planerbar effekt som motsvarar 3 kärnkraftverk av den senaste finska reaktorns storlek i Olkiluoto 3. Trots att vi installerat 10 000 MW vindkraft sedan 1994 så bidrar den dock inte till effektbalansen under vinterns kalla perioder.

Dess produktion är inte planerbar, Svenska kraftnät räknar med att högst 9 procent av den installerade vindkrafteffekten är tillgänglig. Svenska kraftnäts bedömning är att vi i dag har gått mot en negativ effektbalans kalla vindstilla vinterdagar. Vi har effektbrist i den egna produktionen av el.

Vi har redan i dag en uppförsbacke att dels ta igen den förlorade planerbara effekten som skett sedan 1994 och att dels att planera för det ökade behovet av den effekt som transpor-ter och industrin kommer att efterfråga. Detta sker inte genom att bygga nya elledningar med den befintliga elproduktionen. Havsbaserade vindkraftverk kan inte heller ensamt bidra med planerbar effekt. Följaktligen måste vi bygga ut mer planerbar effekt. Gaskraft kan inte komma ifråga eftersom den kommer att öka koldioxidutsläppen. Då återstår endast kärnkraften. Våra orörda älvar vill vi ha kvar.

Harry Frank

Civ.ing. 1969, forskningschef för ABB Corporate Research, ledamot av KVA, Kungliga Vetenskapsakademien, professor vid Mälardalens Högskola

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Vår positiva effektbalans i elsystemet är nu bortblåst

  1. Det fungerar inte att ha en hur stor andel vindkraft som helst. Jag har hört att gränsen skulle gå någonstans vid 30 procent. Går man över denna gräns riskerar man en situation som den i Kalifornien med återkommande rullande nedsläckning av elnätet.

    Centralt för ett stabilt elnät som håller god elkvalitet är rotationsenergi något som i första hand turbinerna vid vatten- och kärnkraftverk står för.

    “Rotationsenergi gör att vi kan parera snabba spänningsförändringar, så att vi hinner öka och minska elproduktionen – utan att det blir stora störningar och strömavbrott. När ett kraftverk slutat driva generatorn så fortsätter den att producera el ett tag till. Ju tyngre generatorn och turbinsträngen är, desto längre kan detta fortsätta. Ju mer rotationsenergi vi har i vårt elsystem desto lättare är det att upprätthålla rätt frekvens och därmed elkvalitet. ”

    “Elkvaliteten avgörs av två faktorer: kontinuitet och spänningsnivå. Kontinuitet innebär att elen ska vara fri från avbrott, och spänningsnivå innebär att elens spänning inte ska variera mer än inom de tillåtna riktvärdena. Om elen brister i kontinuitet eller spänningsnivå kan det resultera i elavbrott och orsaka skador på våra eldrivna apparater.”

    https://www.uniper.energy/sverige/rotationsenergi

    Say no more! Den som läser och begriper detta förstår också att det inte räcker med att utveckla lagringstekniken (som vindkraftssekten ser som alexanderhugget) för att lagra vindkraftsel under en längre tid. Vindkraft kan aldrig bli det dominerande kraftslaget i ett elsystem på grund av att vindkraftverken har försumbar svängmassa.

  2. Göran J
    Nog har även solen ändrats under 45 år-eller i alla fall ser vi den 20% fler timmar idag än för 4 år sen 🙂

    Hoppas ni noterat att Vattenfall har fått en ingenjör till ordförande!
    Från Bankman till Ingenjör-vi kan ju hoppas att svängmassa ingår i hans utbildning!

  3. # Ulf Westberg
    Blykylda reaktorer av typ SEALER (S)har vunnit gehör i Sverige, eftersom de orienterar sig mot materialutveckling inom stålindustrin. Stålkompositen i S har ännu begränsad hållbarhet mot flytande bly som kylelement. Systemet är oerhört dyrt och underlägset de CMSR som utvecklas för nära kommersialisering i Seaborg Technologies, Köpenhamn, vilka bygger på toriumsalt som reaktionsmodulator.
    Det är såklart bra med olika teknologier för fjärde generationens reaktorer, men den aktuella situationen länder till tre kommentarer.
    1. SEALER kan först bli kommersialiserbart omkring 2030, CMSR skall enligt uppgift vara färdig för kommersialisering 2025. Sveriges behov finns i närtid.
    2. Det borde vara prioriterat att lägga beställning på CMSR nu för snarast leverans, men i väntan på att fjärde generationens modulära aggregat kan finnas tillgängliga borde utbyggnad ske av gaskraftverk, med effektiv, välbeprövad teknologi och sannolikt kort byggnadstid.
    3. Den politiska låsningen mot gaskraftverk finns i dess koldioxidutsläpp. Men, CO2 har vid ökning endast positiv verkan på fotosynteshastighet och gröntillväxt. Som jag visat ett flertal gånger har ökad mängd koldioxid ingen värmedrivande klimateffekt. Dessutom är naturgas en förnybar resurs i jordens innanmäte och inte av fossilt ursprung.

    I dagsläget finns inget intresse i MSM att föra ut vettig information, som skulle kunna förändra folkmedvetandet från vidskeplighet till vetenskaplighet i hithörande frågor.

  4. Det här är intressant om man vill veta vad som påverkar elpriset mer än bara oberäknelig vindkraft.
    https://handelskammaren.com/2021/10/26/svenska-kraftnat-har-skapat-den-stora-prisskillnaden-pa-el/
    Elområden är inte hugget i sten. Det finns andra möjligheter som ett område och att Svk gör s.k. motköp. Alla får samma pris. Nu hamnar prisskillnaden mellan elområden hos Svk. Men de pengarna hade alltså kunnat användas till motköp istället.

    “I Stockholm kunde motsvarande situation lösas med nationella beredskapsmedel.” Antar att det syftar på att medel från en nationell fond överfördes för att rusta upp ett verk i Värtan. https://www.expressen.se/nyheter/ygemans-hemliga-uppgorelse-anvande-beredskapspengar/

    Det finns oklarheter i hur elområden kom till. Det är inget krav från EU. EUs krav på att Danmark inte får diskrimineras är dock det som är ursprunget till problemet. Nu diskrimineras användarna i södra Sverige istället.

  5. Ulf Westberg

    Jag har jobbat med solceller i snart 45 år och under den tiden har solcellernas prestanda ökat från 14% verkningsgrad till i bästa fall 22% på de standardpaneler som används i solcellsparker. Men det som inte har ändrats är jordens rotation runt sin egen axel och solens rotation runt solen. Vi har fortfarande dag och natt och årstider att ta hänsyn till.

    Så fort en politiker hör tala som AI och smartanågonting då är man beredd att ösa pengar på ett projekt.
    Kan berätta att vid den smarta solcellsparken i Linköping har de smarta solcellskonstuktörerna byggt anläggningen så solcellspanelerna skuggar varandra även mitt på dagen under minst två månader per år.

  6. Det märkliga är att korkade politiker inte inser vansinnet med vindsnurror i industriländer? Man undrar ju vem som kommer att ta ansvar när hela elsystemet blir i obalans och det brakar ihop? Det enklaste är väl som vanligt att utse Putin till syndabock det fungerar alltid när man ska dupera folk! Något eget ansvar tar man inte trots att man motiverar sina höga löner med det stora ansvar som “jobbet” medför!

  7. SVK är ansvariga för att frekvensen hålls inom 49,9 – 50,1 HZ (FCR – har behandlats tidigare).
    Risk finns även med obalans när vindkraften överproducerar. Så SVK:s senaste drag är att betala för att en del av dessa då tillfället skall stoppas.
    Först får vi betala för att vindkraftverk byggs och sedan för att de inte skall producera något.
    Det kan nog inte bli mer tokigt.

  8. Elen kostar 16 öre per kWh i norr och 114 öre i söder. Typisk obalans i elnätet numera. Tyskarna driver upp priset i söder men norrlänningarna skyddas av flaskhalsar i elöverföringen.

Comments are closed.