Vår el: Kan det bli tokigare?

Ansvarig är självklart vår energiminister Khashayar Farmanbar

Regeringen lägger in ”en ny växel” för framtidens gröna jobb och en utveckling av elektrifieringen!

Detta enligt ett pressmeddelande den 3 feb. 2022, med ansvarig minister Khashayar Farmanbar.

De skall bl.a. satsa på laddnings- och tankinfrastruktur för vätgas och incitament för kommuner att välkomna ny vindkraft, etc.

För detta avsätts 20 miljoner år 2022, 35 miljoner år 2023 och 25 miljoner år 2024.

På andra sidan finns SVK (Svenska Kraftnät) som bl.a. har till uppgift att hålla frekvensen stabil mellan 49,9 – 50,1 Hz, enligt FCR, Frequence Containment Reserve, se posten: EU om elnätets effektbrist. Detta skall bl.a. ske genom att se till att det finns tillräckligt med elenergi som produceras från verk med ”rörelsemassa”, d.v.s. kärnkraft, vattenkraft, värmekraft, etc. vilken kan kompensera vindkraftens och solkraftens brist på sådan.

I SVK:s FCR strategi ligger numera också att man skall kunna stänga av vindkraftverk, när de överproducerar utan något behov. För detta vill SVK betala vindkraftsägare för att inte producera el.

Som konsumenter skall vi betala extra för utbyggnad av ny och mer vindkraft och sedan betala extra för att de inte skall producera elenergi.

Kan det bli tokigare?

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vår el: Kan det bli tokigare?

  1. Jag har sedan en tid följt den intressanta debatten på Klimatsans men saknar en debatt med hänvisning till verifierat källmaterial.
    Det är svårt att följa med alla beräkningar om olika priser på el och energi vilket gör att det är hopplöst att värdera inläggen.
    Vore det inte dags att framföra krav på en “Expertkommission” med tekniker och vetenskapare som medlemmar. Kommisionen skall vara absolut ren från politker.
    Denna samling experter skulle förhoppningsvis också påverka våra tendensiösa och okunniga politiker och samtidigt hyffsa samtalstonen dem emellan.

  2. Det är ju väl känt att vindkraft producerar ojämnt, både jämfört timme för timme och sommar / vinter. Baserat på den utmärkta statistiken som finns för Tysk havsbaserad vindkraft går det att se att verkninggraden under 2021 låg mellan 53 % (februari) och 19 % (juni) och under året i genomsnitt på 35 %.

    Vindkraftbolagen ser det inte som ett problem utan säger, vi fixar vätgas av överskottet. Det de glömmer bort är att 1 kWh in är inte 1 kWh ut, utan snarare max 0,33 kWh ut efter el – gas – lagring – el processen.

    En snabb beräkning av underlaget visar att för att under året konstant kunna leverera samma volym av el – som kommer via vätgas när det blåser för lite – måste
    1) 14 % av produktionen lagras, de månader som det blir överskott
    2) 17 % ytterligare kapacitet måste installeras för att ut lika mycket el som tidigare.

    Havsbaserad vindkraft har svårt att komma under 60 öre /kWh, även utan subventioner av inkoppling på nätet. Om antalet vindsnurror måste öka med 17 % blir kostnaden 70 öre / kWh och vad konverteringen kostar vågar jag inte räkna på men minst 10 öre / kWh till (även om nuvarande regering gärna skulle skjuta till de pengarna också).

    Slutsats: Lägger vi på anslutningskostnaden om 10 öre / kWh ökar kostnaden från 60 till 90 öre per kWh för havsbaserad vindkraft. Var det någon som nämnde att Sverige behövde “billig” el – de nedlagda kärnkraftsreaktorerna producerade för under 30 öre per kWh. Tack MP.

  3. Björn Gillberg har på sin youtube sida förklarat hur det skulle fungera med vätgasproduktion för fordon m.m.

  4. Idag producerar vindkraften 3883 MW och vi exporterar 3531 MW.
    Elpriset är 18 öre per kWh i norr och 118 öre i söder. Tyskarna bestämmer elpriset i söder när vindkraften i Tyskland underpresterar och de måste köpa dyr rysk gas.

  5. Det var ingen slump att vi flyttade från Sverige. Förr satsade man i Sverige på kunskap och gott omdöme.

  6. Massiv satsning på Vindkraftverk har också aviserats.
    Då behövs vätgasen.
    För när det blåser är elen redan idag billig.

    Fö har Svenska kraftnät visat hur de tjänat pengar 2021-rekordmycket.
    De har tillstånd att göra förbättringar för oss konsumenter , men då skulle deras intäkter minska.
    Frågan är om politikerna har modet att avstå de enkla förändringar som krävs:
    Bättre handel med el!

Comments are closed.