Kina ökar utsläpp 130 ggr de minskningar vi kan göra

Shanghaimiao kolkraftverk, ett block för 1.000 MW startades den 28/12, 2021

Jag har tidigare gjort en uppskattning av Kinas årliga ökning av utsläppen och då funnit att den torde uppgå till storleksordningen 100 ggr Sveriges minskning av utsläppen, vilket gäller om vi lyckas nå målsättningen – 7 %. Då BP:s statistik för 2021 nu är klar, kan en lite säkrare uppskattning göras:

Utgångsvärden:

  1. Andel av världens utsläpp: Kina 0,31, Sverige 0,0011.
  2. Årlig ändring av utsläppen: Kina + 3 %, Sverige – 7 %.

Punkten 2 är uppskattningar för Kina, byggda på tillgänglig statistik och aviserade planer för utbyggnad av kolkraftverk och kolgruvor. Den kalla vintern ökade användningen av kol för uppvärmning v bostäder.

För Sverige är målsättningen drygt – 7 %, vilket bör ses mot bakgrund av att under de senaste tio åren ger Naturvårdsverkets siffror – 2 %.

Således:

  • Kina: 0,31 x 0,03 = c:a 0,01 andelar av världens utsläpp.
  • Sverige: 0,0011 x 0,07 = 0, 000077.
  • 0,01 / 0,000077 = 130.
Uppskattning med Sveriges minskning av utsläppen om -7 % uppnådd = 130 ggr.
D:o om endast – 3,5 % nås = 260 ggr.
D:o med ökade utsläpp även i hundra andra länder = 500 ggr.

Offentliga planer omfattar c:a 3.000 nya kolkraftverk i 100 länder fram till 2030.

+ – + – + – +

P. S.

Vid närmare eftertanke . . .

. . . kan Sveriges andel inte ha minskat från 1,4 ‰, promille, år 2020 till 1,1 ‰ år 2021. Den skillnaden är en följd av bristande noggrannhet i de små talen det gäller.

MEN, det är lika absurt med svensk klimatpolitik, vare sig dess minskning uppvägs av ökningar som är 100 ggr eller 500 ggr så stora.

Fråga din politiker, om han/hon verkligen vill ställa sig bakom något så meningslöst ! Och begär ett klart svar: JA eller NEJ !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Kina ökar utsläpp 130 ggr de minskningar vi kan göra

  1. @Petter Wulff.
    Nu så får du lov att ge dig, när ska du inse att CO2 INTE är “boven i dramat”.
    Och försök att vara “lite” seriös nä du svänger dig med “ganska” så vilseledande och felaktiga yttranden.
    Man kan EJ svänga sig med oseriösa och grundlösa påståenden, bara för att man har en åsikt i en fråga.

  2. Lars K: De officiella svenska utsläppen är utsläpp från svenskt territorium. Utsläppen orsakade av oss svenskar – inklusive import och utlandsflyg – är ungefär dubbelt så stora. Då skulle vi hamna på samma nivå som Kina, som enligt Wikipedia släpper ut 10 ton CO2ekv per capita.

    Det finns hur som helst ingen vetenskapligt hållbar ursäkt för att vi skulle motsätta oss minskningsinsatser.

  3. Kinas totala koldioxidutsläpp är dubbelt så stora som USA:s. Trean Indien har hälften så stora totalutsläpp som USA. Kinas utsläpp per capita är drygt 60 % större än Sveriges.
    Kinas och Indiens koldioxidutsläpp har ökat. Liksom de flesta andra länders. USA är ett av undantagen, med minskande utsläpp.
    Flera länder har större utsläpp per capita än USA, trots att det ofta felaktigt påstås att USA har de högsta utsläppen per capita.
    Om koldioxidutsläpp alls har någon klimatpåverkan, lär de bero på de totala utsläppen, inte på utsläpp per capita.

  4. Thomas , jag antar att du inte räknar med de utsläpp som sker när Indierna bränner sina åkrar?
    CO2 som CO2 eller?

  5. Ulf, hur kan du kalla Kina och Indien de två största utsläpparna när USA släpper ut dubbelt så mycket CO2 som Indien? Tänker du med ryggmärgen och antar att eftersom Indien har så mycket folk så borde de släppa ut en massa CO2?

    Ser man på totala historiska utsläpp är USA än mer dominerande. 25% av alla utsläpp kommer därifrån, 22% från EU, 13% från Kina och bara 3% från Indien. Det här är ett problem som till stor del orsakats av den minoritet av världens befolkning som bor i Västvärlden.
    https://ourworldindata.org/co2-emissions

  6. Räkna hellre per person.
    Kinas utsläpp har heller inte mycket att göra med vad vi borde släppa ut.

  7. Ulf, det är så att det är bättre för Kina och Indien att bygga kraftverk så att även fattiga får tillgång till el så att de slipper skövla skogar och förgifta sig själva med matlagning över öppen eld. Och det är nog så att i Kina och Indien vet man om att det här med CO2 är en gigantisk bluff och låter inte denna bluff sätta stopp för utvecklingen.

  8. Läser jag rätt?
    Ledare i Expressen idag:
    ”Dumpa de rödgröna och släpp loss kärnkraften.
    Det rödgröna vanstyret måste få ett slut.”
    Ord och inga visor!

  9. Varje molekyl räknas enligt MP. Hur kan då Väst gå med på alternativa tidplaner för de två största utsläpparna Kina och Indien?

    Vi verkar dock inte inspirera dem till hårda pålagor, Sverige som föregångsland. Jag saknar fortfarande ett trovärdigt svar från politiker varför Sverige ska öka sina kostnader och pålagor och minska sin konkurrenskraft, det ger ju knappast medel för olika relevanta satsningar.

Comments are closed.