Vindkraftverk av på mitten

SVT

Figur 1. SVT Västernorrland rapporterar om ett vindkraftstorn, som gått av på mitten

Att torn för vindkraft bryts av och faller omkull händer då och då. Men det är mycket ovanligt att brottet sker så högt uppe som nu är fallet. Bilden visaren ojämna brottytor, vilket tyder på fel vid tillverkningen och inte felaktig sammanfogning vid montaget.

Det hände vid 12-tiden i lördags, 16/7, utan att någon människa skadades. Tornets navhöjd är 145 m och vingarna över 70 meter långa med märkeffekten 4,2 MW.

Det ingick i en etablering av 114 turbiner i Viksjö väster om Härnösand, vilket placerar den bland Sveriges största landbaserade vindkraftprojekt.

SVT

Figur 2. Ägare är Nysäter Wind AB med 20 % ägande av RWE

RWE, tidigare Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG, är ett av Tysklands största elbolag, som numera opererar internationellt.

Genomförandet av projektet har kontakterats ut till en entreprenör, som i sin tur anlitat underentreprenörer i flera våningar, vilket inbjudit till fallisemang med obetalda räkningar och stoppat arbete. Invigning har därför inte kunna ske förrän nu i juni. Nysäter redovisar detta utförligt.

+ – + – + – +

Utländskt ägande och lycksökare

Nysäter Wind AB ägs till 80 % av den internationella infrastrukturfonden Energy Infra-structure Partners”, som investerar långsiktigt i förnybara energiprojekt i Europa, och 20 % ägs av RWE Renewables Sweden AB, som står för kunnande och drift. Mönstret med under-under-entreprenörer på obestånd på grund av obetalda räkningar känns igen från andra etableringar, vilket tyder på att branschen inte förmått identifiera attraherade lycksökare.

Varför upplåter vi Sverige som tummelplats för utländska kapitalister och äventyrare?

+ – + – + – +

P. S.

Jag har inte fått några rapporter om denna nyhet från resten av landet. Man kan tro att media inte vill oroa vanliga väljare om farorna med jättestora snurrande maskiner där ute i naturen. . .

Därför tycker jag att det är viktigt att komplettera nyhetsförmedlingen.

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Vindkraftverk av på mitten

  1. Den dagen när de olagliga maskinerna slår ihjäl en människa kommer vi att jaga en mängd bedragare som är ansvariga för mordet.

  2. Vänstern är upprörd över att skolkoncerner och vårdbolag kan skicka vinster, från skattepengar, utomlands. Vänstern tiger om att vindkraftsägarbolag kan skicka vinster, från skattepengar, utomlands. Det är bara skattepengar, från subventioner, som ger några vinster. I sig själv, utan subventioner, är vindkraften en garanterad förlustaffär. Vid vindstilla blir det vare sig produktion eller intäkter. Vid blåst, är det många vindkraftverk som producerar samtidigt, så att ägarna får sälja till priser som inte täcker kostnaderna.

  3. Christian H

    Bankerna skapar sina pengar ur tomma luften och har normalt bättre kontroll över marginalerna än vad nuvarande oro skapar för el-producenterna. Då el inte kan lagras (parkeras riskfritt) innebär det en dimension extra. Bostadslånens enorma storlek/tillväxt kräver omsättning/refinansiering utomlands med t.ex växelkursrisker som följd. Periodvis oro har krävt att Riksbanken måste stötta (QE) genom skapandet av nya s.k riksbankspengar för köp av bl.a bostadsobligationer. (Riksbanken har förstört marknaden för statsobligationer genom att de drivit ner räntan för lågt och krympt likviditeten/intresset). Genom att Rb nu höjt styrräntan över noll ökar bankernas marginaler generellt genom minskade riksbanksreserver. Intresset kan återigen öka för statens obligationer när vi ser att inflationen kommer under kontroll???? Och att förtroendet för landets ekonomi inte undermineras. Riskerna har främst ökat i Japan och EU men lilla utrikesberoende Sverige drabbas likafullt hårt inför en hotande finanskris. Det svenska (finansiella) näringslivet är f.ö. världens mest skuldsatta (i relationen tillgångsmassa=hävstång). Alltså inte bara svensken själv!

    Elprischocken i slutet av förra året visade hur det kan gå när man inte säkrat sina långa avtal fullt ut. Avtal löper också ut kontinuerligt och osäkerheten på elmarknaden är verkligen fortsatt hög. Inga lockande fasta avtalspriser som du visar. Riskpremierna har ökat främst i SE3-4.

    Att Putin genom Gazprom gav positiva besked idag betr NS1 innebär inte att Force Majeure är tillbakadraget. Ryssland vill sälja gas och behålla sitt triumfkort. Kanske försöker han (inför hösten/vintern) begära tillgång till deras stulna valutareserver osv. Europa är storförlorare på kriget medan Ryssland kommer “marschera på” och fullfölja sina mål militärt eftersom tidigare försök till förhandlingar såvitt jag förstått stoppats av framförallt UK/USA. Frågan är nog snarast vad USA/UK hittar på.

    Vilka är det som står i kö för att investera i havsbaserad vk i sydväst och i norra Ö-sjön? Skattebetalarna (det sägs att landförbindelserna motsvarar upp till halva investeringskostnaderna)? Det handlar ju om stora områden (MW) för att klara våra industriella satsningar samt klara SE4-behoven!

  4. Vad det gäller vindkraftparken “Hästkullen” väster om Härnösand som drabbades av olyckan så var det under byggtiden kantat av den ena skandalen efter den andra.
    Jag har flera bekanta som var kontrakterade för att utföra jobb där men dom förstod tidigt att det var något fuffens med det hela, då arbetsledarna på plats var “snorungar som inte vet vad dom håller på med”
    Schaktmassor tippades i våtmarker, höjdangivelser för vägkroppar låg, som värst, 6 meter för djupt mm.mm.
    Dessutom hade en underleverantör kopplingar till Hells Angels.
    Se bif. länk till SVT.
    https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/hells-angels-kopplas-till-vindkraftparken-i-viksjo
    Dessutom så ägnade “Uppdrag granskning” ett avsnitt åt vansinnet kring Hästkullens Vindkraftpark

  5. Tja, nu har vanlig sommarvärme blivit en “värmeapokalyps” enligt fulmedias “nyheter” som egentligen bara är propaganda för globalisternas planer. Men man skriver inget om den ovanligt kalla vintern på södra halvklotet för det passar inte in i paradigmet och MSM räknar “kallt” med att folk inte kollar upp deras påståenden.

  6. #Thorleif

    Energibolagen gjorde förstås en förlust på sina avtal om fastpris sistlidna året. Därför försöker de nu kompensera sig med råge inför kommande vintersäsong. Deras försök att råna oss elkonsumenter kommer jag att avvisa och övergå till rörligt avtal.

    På morgonens rapportsändning tyckte man tydligen att ordet “extremvärme” inte var skrämmande nog, utan nu har de ersatt det med det hysteriska “värmeapokalyps”. Dumskallarna där saknar all trovärdighet. De verkar i antidemokratisk anda och lyder blint den människofientliga agenda som utformats av Karls Schwab och hans Davosliga.

  7. DN kom till slut (19.30 idag) in med en text om jetströmmarna!

    (inte en länk:) dn.se/varlden/jetstrommar-driver-extrema-varmen-upp-mot-sverige/

  8. Christian H

    Bankerna försöker alltid få folk att binda sina rörliga räntor till fasta eftersom det gynnar deras marginaler (nu är läget dock annorlunda efter att räntorna konstant fallit sedan 1985 i Sverige och sedan 1980 i USA etc).

  9. Våra större nyhetsmedia demonstrerar gång på gång hur de förfallit till alarmistiska lögnmaskiner. Varje dag inleds väderleksrapporten med rapporter om “extremvärmen”, följt av att någon påstådd “experts” uttalande om att det är människans fel och att vi måste göra något åt detta, då många dör av värmen. Idag påstod man på Rapports 18-sändning att London kunde bli varmast i världen! Tydligen har de ingen aning om att stora ökenområden i Asien, Afrika och Nordamerika normalt har dagstemperaturer på 45 grader denna årstid. Ej heller har de geografiska kunskaper. När jag såg på damernas maratonlopp i friidrotts vm, påstod reportern att en Lona Salpeter från Israel blev bästa europé i detta lopp. Israel ligger i Asien och inget annat, det lärde man sig i folkskolans fjärde klass på min tid.

    Vindkraftstornet som rasade i Västernorrlands län omtalades bara på lokalnyheterna. Inga nyheter som ifrågasätter vindkraften och klimatagendan får framföras. Ren galenskap kännetecknar energipolitiken. Häromdagen fick jag ett flott erbjudande från Göta Energi, där jag kunde förlänga mitt avtal “vintertrygg” och betala följande: “Ditt trygga vinter-pris på el, oktober 2022 till mars 2023: 374,05 öre/kWh inkl. moms
    (299,24 exkl. moms)”. Senaste säsongen betalade jag 83,5 öre/Kwh. Denna prisökning motsvarar 448,5% och i mitt fall skulle jag betala 50000 kr mer kommande säsong jämfört med nuvarande, vilket är orimligt för mig som endast har den statliga allmosan som betalas ut den 19:e varje månad som inkomst. Det blir att elda med ved i kökskaminen i vinter och stänga av ovanvåningen i huset. Det enda positiva med dessa prisökningar är att allt fler torde få upp ögonen för vad som pågår inom energiområdet och gör uppror mot idiotin. När sedan #Karl Erik R ovan meddelar att de under en period var nere på 1 öre/KWH, så kan jag konstatera att mitt trygga avtal innebär att jag skall betala 374 gånger mer. Sådana prisdifferenser kan inte accepteras! Glöm inte att rösta bort idioterna vid valet i höst!

  10. Björn

    Jo jag insåg möjligheten och särskilt nu inför några dgr hetta i UK. Vore passande att börja sprida dylika CO2-skrönor. När folk väl börjat tro på något (alarmistiskt t.ex) så är det lätt att förstärka temat. Vilket är vad MSM just gör, avsiktligt eller oavsiktligt (sälja). SVT är mästare med Bjerströmskan. Det kommer att bli lättare att genomföra “reformer” av odemokratisk art inkl sparplaner och skattehöjningar (Italien är återigen på väg mot avgrunden).

    Åtminstone borde man visa dagligen hur t.ex jetvinds-öglorna rör sig. Som nu när afrika-värme kan leta sig norrut till Europa så märker ni istället av svalare temperaturer ute på Kanarieöarna t.ex.!!

  11. Thorleif
    Det står naturligtvis inte något om ett ”koncentrerat koldioxidmoln”, men tanken är att man skall tänka sig att det är höga halter av koldioxid som förorsakar hettan. Rubrikerna lyder typ ” Hettan kan leda till att människor dör”. För oss på Kanarieöarna är det svårt att ens tänka sig denna värme. Här har vi haft en molnig, kall vår och någon riktig sommarvärme har ännu inte inställt sig. Ingen i media skriver om det!

  12. Björn

    “koncentrerat koldioxidmoln”

    När började man rapportera om sådant? Låter antingen som ett sätt att skrämma upp befolkningen eller om det finns sakliga bevis för direkt orsak och verkan som något man “skapat” via geoengineering kanske?

  13. Enligt uppgift rör det sig om oljeläckage från växellådan- innehåller cirka 800 liter fossil olja- som inneburit att verket skurit ihop och vibrerar sönder tornet.

  14. Varje vindkraftverk innehåller ca 1.000 liter växellådsolja, etc., som man misstänker har förgiftat marken. Området har därför spärrats av.
    Vem sanerar detta och hur mycket grundvatten har förstörts?

  15. I lördags var det hårda vindar i norra Sverige. El-priset var nere på 1 öre/kWh i hela landet under en del av dagen.

    Förutom ett rent materialfel kan det också varit ett fel i styrningen som ska ställa om bladens vinkel så att de inte försöker generera mer el än vad tornet är dimensionerat för. Kanske utredningen kan hitta orsaken, eller inte?

  16. Det är naturligtvis tragiskt att detta har inträffat, särskilt på ett så nytt verk som bara varit i drift några månader.
    Det ska dock ses mot en bakgrund av att ganska stort antal installerade verk på kort tid. Vidare så måste man veta vad som har hänt innan man kan uttala sig om konstruktionsfel. Är de någon som vet om verken ska tåla att tappa ett blad under drift utan att brytas itu? Kan tänka mig att det blir enorma krafter om ett blad lossnar. Det borde vara lätt att se om det var så olyckan gick till.
    Ett stort fel är, trots att dessa kraftslag lyder under maskindirektivet så, behöver de inte uppfylla alla krav. Det innebär i korthet att man inte måste testa grejorna innan man vräker ut dem i skogen. De behövs heller inga skyddszoner, det skulle nämligen avskräcka befolkningen ännu mer.
    Vindkraft är en bluff, en ogenomtänkt idiotide som bara kostar skattebetalares pengar.
    Det kommer aldrig att fungera då lagringsfrågan för el är alldeles för långt fram i tiden innan den kan lösas. Mekanisk(om inte naturen gör det själv med vatten i kretslopp) eller kemisk lagring av energi har testats och det finns fysikaliska lagar som mer eller mindre sätter stopp för dessa ideer. Solceller, batterier, etc. kan kanske bli 10-20% mer effektiva, de stora ”tekniksprången” inom dessa teknologier är redan tagna. Kvar finns kärnenergi, fission och fusion. Fusion är en dröm som bara kostar pengar, dessutom har den inga direkta fördelar över fission, även om den skulle fungera. Fission är en fantastisk energikälla och stora framsteg kommer att göras de närmaste årtiondena. Dessa nya energikällor kommer att ge världen mer eller mindre obegränsade mängder av energi så att vi kan fortsätta att utveckla livet på jorden. Precis allt styrs av tillgång på energi.

  17. Media har fullt upp med att rapportera viktigare saker. Exempelvis är ett stort moln fyllt av koncentrerad koldioxid på väg mot England. Molnet kommer att medföra det högsta temperaturer som någonsin registrerats i England. Molnet hota tusentals människor. Nödläge är utlyst.
    Så snart man ser ett transparent koldioxidmoln vet man att det är fara på färde.

  18. Föga förvånande. Höga och smala torn, utsatta för stora krafter. Fler lär följa. Tänk på flygingenjören Murphys “lag”: If something can go wrong, it will.” Han sa visserligen inte riktigt så, men det var andemeningen. När felrisker byggs in i modern teknik, kommer förstås också felen. Inte minst i bilar.

Comments are closed.