Usel vindkraft i Danmark

Vattenfall

Vattenfall bygger vindkraft även på haven i Danmark

Den nya regeringen tycks inte vurma för vindkraft enligt deras gemensamma presentation av ”Tidöavtalet”. Det logiska beslutet att vindkraft till havs skall betala sina kablar till land torde stoppa sådana investeringar. Detta är ett tecken i tiden, då mer och mer av vindkraftens svagheter kommer fram i olika sammanhang. Det har till och med blivit möjligt att prata om det inom åsiktskorridoren.

En person som granskar mycket olika saker är journalisten Rebecca Weidmo Uvell. Hon är (eller borde vara) ett föredöme för journalistkåren, med sin kritiska och nyanserade håll-ning. Hon skrev nyligen på sin blogg under rubriken “Vindkraft i Danmark- en usel affär”, om en analys av företaget IntelStor, som bland annat säljer sådana för investerare.

Av de 9.700 vindkraftverk som installerats i Danmark har ca 30% visat åldersrelaterade nergångar i prestanda. Detta har resulterat i att drygt 10 % av Danmarks förväntade elproduktion faller bort. Ett genomsnittligt VKV i Danmark börjar krångla efter 13 – 15 år. Och när det passerat 20 års ålder, ger det endast 75% eller mindre av sin förväntade kapacitet. Den ekonomiska livslängden är alltså kortare än vad som förutsatts och kostnaden för detta beräknas till 2,1 miljarder DKK, vilket gör det svårt att få lönsamhet i VKV utan subventioner eller högt elpris. Det sistnämnda råder ju oftast när det inte blåser.                                     

Författaren till analysen har själv skrivit en sammanfattning på Renewables Now.

Torgil Bertilsson

Kristianstad

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Usel vindkraft i Danmark

  1. Göran Åkesson

    Stort tack för Ditt uppriktiga och förklarande svar. Ännu större tacksamhet vill jag uttrycka för Ditt arbete med att bedriva riktad opinion och information/kunskap till våra beslutsfattare. Däremot delar jag tyvärr också Din pessimism!

    Personligen är jag övertygad om att verkligheten kommer att komma ikapp dem men till vilket pris? Och utan ansvarstaganden förstås! Som vanligt då i synnerhet moderna politiker aldrig erkänner när de begått allvarliga fel.

  2. Thorleif
    Fick först nu tid till att försöka besvara Din fråga till mig. Så här ser jag på frågan:
    • Media(SMS) i Sverige domineras av Schibstedt och Bonnier. Bägge tillhör det som kan kallas företagsvärldens multilaterala elit, som följer den exploateringsagenda, som också EU bekänner sig till. Journalister inom MSM agerar följsamt till sina ägares intentioner. Själv tror jag att dessa journalister med några få undantag slaviskt arbetar (och måste arbeta för att kunna behålla sitt arbete) i den anda, som ägaren föreskriver. De är därför inte kritisk granskande som många tror. EU arbetar i och för elprisfrågan i enlighet med det som det europeiska oligopolet inom elområdet önskar, vilket i princip är att ta ut mest möjliga ersättning från elabonnenter.
    • Av detta skäl blir inte prissystemet, ej heller de enskilda ländernas möjligheter inom ramen för Lissabonfördragets beslutsregler att driva frågan om beslut som ensidigt gynnar elabonnenter/medborgarna, generellt uppmärksammade. Vissa länder dock arbetar till förmån för sina medborgare. Frågorna om ‘delad befogenhet’ och möjligheterna för nu EU-organiserade länder inom energiområdet enkelt besluta om utträde från ACER eller frånträda elprissystemet blir därför, generellt sett, inte uppmärksammade av journalister inom MSM. Den svenska regeringen, även den tillkommande är helt orienterad mot följsamhet till EU även inom området energi, oavsett om regler och förordningar är frivilliga eller tvingande. Således blir enkla beslut, som skulle kunna gynna medborgarna ‘icke-frågor’. Endast i alternativa media uppmärksammas absurditeterna. Vilken kompetens som journalister i allmänhet har inom Lissabonfördragets beslutsregler eller inom den svenska Regeringsformen låter jag vara osagd, eftersom detta är av underordnad betydelse.

    För egen del försöker jag själv bedriva viss informationsupplysning direkt mot politiker, även om jag inte har så stor förhoppning om snart agerande,

    En parallell till detta finns inom det migrationspolitiska området, multikulturell länderorientering och frågor rörande rättigheter och status hos migranter. En tydlig exposé härom fanns den 13 oktober 2018 i Peter Krabbes blogg under rubriken ‘Landsförräderiet’, där undertecknad verksamt bidrog till inläggets innehåll. På samma sätt kan vi fråga oss vad journalister vet om Barcelonadeklarationen, Marrakesh-dito, socialdemokraternas Bommersviksöverenskommelse eller för den delen om Agenda 2030:s deklaration nr 28 och (inom klimatområdet nr 31), osv från den stora allmänheten undanhållna överenskommelser utan diskussioner i MSM, men som format de problem som nu översköljer det svenska samhället.

  3. Usel vindkraft i Danmark
    Ja det är väl inte bara i Danmark som vindkraften är usel. Detsamma torde även gälla internationellt.

  4. Nådastöten bör detta bli då de nyplanerade fälten på ivf västkusten inte är projekterade på optimala områden mht bottenförhållanden och djup m.m.

    Kan Göran Å berätta varför inga media pratar om delegerad beslutsrätt i EU betr energi? Vet inga journalister etc vilka möjligheter vi har att få ner elpriserna?

  5. Inom ramen för Tidö-avtalets presumtion att varje kraftslag ska stå för sina egna kostnader finns förutom att anslutningar/ledningar för havsbaserade vkv ska betalas av entreprenören även att:
    • de nödvändiga transformatorerna för omvandling av likström till växelström före anslutning till det allmänna elnätet ska betalas av vkv-entreprenören och därtill att
    • slitaget på reglerkraftens tunga generatorer i vatten- och kärnkraftverk för nödvändig frekvensstabilisering mm. ska kunna debiteras vkv-entreprenör/ägare.

    I komplement till principen om att ge gehör för kommunalt/medborgarveto betr. ev utbyggnad av vkv, blir detta fullt genomfört det slutliga fallisemanget för den invasivt förstörande vindfläktkraften; ‘äntligen’ höll jag på att utbrista.

  6. Jag läste härförleden en artikel i Samnytt om att vindkraftsägare, som äger flera vindkraftverk utanför Grästorp, hotar med att stänga ned vindkraften för att tvinga fram subventioner. De får ingen lönsamhet.
    Orsaken uppges vara att: ”Vindkraften producerar ju mycket när det blåser mycket, då blir det låga elpriser och höga elpriser är när vi inte producera”.
    Vindkraften är ett ”virus” i elnätet som bara kan “botas” med mer subventioner.

Comments are closed.