Biologisk mångfald gynnas runt kärnkraftverk i studie

Lip Kee Yap/Wikimedia
En Nilgiri Flowerpecker (Dicaeum concolor) – Ghatsblomsterpickare – en av de arter som observerats av fågelskådarna runt kärnkraftverket

2022-09-20, world nuclear news, wnn:

Birdwatching marathon reflects biodiversity near Indian nuclear power plant

(Ett maraton i fågelskådning visar biologisk mångfald runt indiskt kärnkraftverk)

Enligt The Hans India förklarade Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) att mångfalden av fåglar som observerades under en omfattande expedition av ornitologer runt orten Kaiga, där fyra trycksatta tungvattenreaktorer är i drift, visar på “säkerheten” i området.

Studien sträckte sig upp till 42 kilometer runt Kaiga, sade NPCIL, och inkluderade terrängtyper för vattenlevande arter samt våtmarker och gräsmarker, men även rovfåglar. Deltagare i undersökningen inkluderade medlemmar av North Karnataka Birders’ Network och ornitologigruppen Bangalore Birds (BNG Birds).

Förutom de 162 arter som positivt identifierats av fågelskådarna, är ytterligare 20 arter som observerades ännu inte bekräftade. Ornitologen NA Madhyastha konstaterade att mångfalden av arter och populationer var en indikator på miljöns hälsa. “Jag skulle basera mitt argument på endemisk mångfald av fåglar – de som vanligtvis finns i ett visst område,” sa han. “Det var uppmuntrande att mångfalden av fåglar visade sig vara på topp i Kaiga.” Arter som sågs där var bland annat olika svalor, näshornsfåglar och starar samt örnar, falkar, ugglor och ormvråkar.

+ – + – + – +

I motsats till vindkraftverk

Detta visar på en avgörande skillnad till vindkraftverk, som dödar fåglar, fladdermöss och insekter i stora antal. Hur kan Miljöpartiet acceptera det ? Och kalla sig “miljöparti” ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Biologisk mångfald gynnas runt kärnkraftverk i studie

  1. Kärnkraft har huvudsakligen fördelar. Nackdelarna är hanterbara.
    Vindkraft har bara nackdelar. Det finns inga fördelar.

  2. Visst skapar människan nya, fördelaktiga villkor för många djur och växter. Det är en del av den ständigt pågående naturliga anpassningen. Det är inte människan som gör det varmare, men människan kan anpassa sig till det – och många andra växt- och djurarter följer efter. Hemskt – eller hur?

  3. Petter W
    Miljöpartiet och du har gått i den fällan.
    Elen i söder kostar 150 euro per MWh och 23 euro i norr trots att vindkraften producerar 6171 MW. Billig vindkraft är som bortblåst.

  4. Visst bäste Petter W! Håller helt med, var finns den gamla goda skolastiken eller min favorit HS Nyberg: “Vetenskapligt arbete är ingenting annat än ett ständigt pågående revisionsprotokoll!/ Med glad hälsning! Stig M

  5. Om man bara talar om fördelarna med ett energislag och bara om nackdelarna med ett annat, kan valet se ut att vara lätt. Miljöpartiet har nog gått i den fällan – de också.

  6. Området runt Tjernobyl sägs ha Europas största biologisk mångfald.

Comments are closed.