Sverige världsbäst i grön el

Figur 1. “Our World in Data” visar andelen producerad el från “fossilfria” system.

Som sådana räknas kärnkraft, sol- vind- och vattenkraft samt kraft från biomassa, avfall, geotermisk kraft plus sådan från havens vågor och tidvattenströmmar.

I Europa är det Skandinavien med Finland samt Frankrike, som loggar in på mer än 90 %. Där finns vi tillsammans med Nord-Korea och Kanada. . .

+ – + – + – +

Carl-Erland har tipsat om en sida hos “Our World in Data” med många sätt att presentera fakta om världens produktion och konsumtion av energi. Jag har valt ut tre som visar hur Sverige utmärker sig.

Figur 2. Andelen primär energi från vind.

Tillsammans med Danmark, Tyskland och Spanien verkar Sverige ligga bättre till än Norge och Finland. Men statistiken går bara till 8 %. . .

Figur 3. Kina, Indien och Sydafrika är de värsta syndarna.

Sverige ligger under 10 %, men inte vid 0 %. Våra stålverk använder ju fortfarande kol/koks för att smälta järn. Det hade varit intressant med en procentskala lika den i figur 2.

Gå gärna in på sidan och välj vad du vill studera. Exempelvis kan man få Europa redovisat för sig i en större skala.

+ – + – + – +

Summan av kardemumman. . .

. . . är att “omställningen” av energiproduktionen inte har någon chans att möta de snabbt ökande energibehoven och ännu mindre chans att ersätta de “fossila” bränslena. Ett paradexempel är Tyskland som nu startar upp stängda kolkraftverk igen och skjuter upp den planerade stängningen av de tre sista kärnkraftverken. Det sistnämnda är idag avsett att bara gälla den kommande vintern, men jag tror att sannolikheten är stor för att de kommer att vara igång även om tio år.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Sverige världsbäst i grön el

  1. I eftermälet från EWs framträdande i Riksdagen har nu klimataktivisten och -ministern förfasat sig och relaterar till IPCCs ‘forskning’ utan att förstå dess innebörd.
    På samma sätt yttrar sig Mikael Karlsson, Rockströms agronomkompis, verksam vid Uppsala Universitet i miljövetenskap, känd klimathotsapologet, och Roger Hildingsson vid Lunds Universitet. Den sistnämnde forskar framför allt om statens roll, industrins avkarbonisering och policyprocesser för koldioxidskattter. De nämnda kritikerna till EW tillhör klimatkyrkans månghövdade skara. De ser sina fögderier utmanade (korrekt), av en vetenskaplig syn på klimatfrågan relativt miljödito, två helt olika områden.
    De svåra miljöfrågorna, som borde vara högprioriterade framför icke-frågan om koldioxidutsläpp, har fallit i glömska genom medveten propaganda från de intressen som vill fortsätta exploatera miljön ostört. Tyvärr kan vi konstatera att dessa intressen har lyckats i sitt uppsåt.

  2. Jag befarar att Elsa kommer att tystas vad beträffar klimatpolitiken. Troligt är också att Elsa kommer att lämna SD.

  3. Selins debatteknik var standard vänster. När argumenten tryter höjer man rösten.

  4. Apropå Elsa Widdings framträdande i Riksdagen: genast fick den nye statsministern frågor betr. ledamotens påstående om vetenskapligt grundad frånvaro av ‘klimatkris’. Hans svar om att det visst finns ‘klimatkris’ är nog analogt med dennes vurmande för CCS, på svenska ‘insamling och förrådsförd koldioxid’. Vi kan därför förvänta oss fortsatt klimathysterisk politik i Parisöverenskommelsens och Agenda 2030s anda, oavsett satsningar på kärnkraft, tillfälligt minskad reduktionsplikt och kostnadsneutralitet mellan kraftslag.
    Hoppas Widding och Stegerud står på sig och genomför återkommande undervisning inför den i allmänhet ‘mindkontrollerade’ församlingen.

  5. Claes F

    Förnekarna inom KVA och Karolinska borde åtminstone utkrävas en ursäkt å svenska folkets räkning. En av UKs mest kända cardiologer A Malhotra var initialt (som de flesta icke-vaccinologer/epidemiloger/immuniloger) för C-19 vaccinering. Men han anade snabbt oråd inte minst som kliniker inom sitt expertis-område.

    https://m.youtube.com/watch?time_continue=3&v=dIVZ5ssWB-o&ebc=ANyPxKoWqgF1hwwdcg9raeybfSz3qCN7qNA4g4KRjTH7A2BuaZhdUHdJUBvYfVAVPJc-SwifiAALhgEkijmrVT7O0n9matULXQ&feature=emb_logo

    Man kan fråga sig varför våra politiker är totalt fakta-resistenta?

  6. Både IVA och KVA är pinsamt nog vetenskapsförnekare. Vad säger alla ingenjörer att ha två så urusla och okunniga organisationer?
    Man kan undra varför de blundar så för den seriösa klimatvetenskapen och bara tillber den politiska? Är de korrupta eller vad ligger bakom detta?

  7. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-ledamot-klimatkris-saknar-stod-i-vetenskap

    “Vår kvinna bland förnekarna” fick idag känna av demokratins och vetenskapens demagoger. Totalitarism och scientism är vårt nya “Par i brott” på bästa sändningstid.

    ps! KVA har nu fått sällskap av IVA. Vårt högaktade Nobelpris fortsätter att erodera stiftarens minne nu senast återigen med “ekonomipriset” (Riksbankens pris) där världens äldsta centralbank årligen åtnjuter världens topplacering ifråga om att ständigt totalt missbedöma t.ex inflationen.

    Karolinska fortsätter sin moraliskt svaga utförslöpa (efter “gummistrupar och Nya K”) genom att slå mynt av C-19 och brottet mot mänskligheten. När ska det sluta……

    Allt är ju så patetiskt uppenbart för oss som står brevid! Likt barnen som utropar “Kejsaren är……..”

  8. Rolf H Carlsson, Thorbjörn R & Adepten
    Själv behövde jag inte gå på seminariet. Jag tror att min värdering från 12/10 kl 14:35 under inlägget ‘IVA:Högnivåseminarium…’ står sig gott.
    Vetenskapens elegi!

    För övrigt undrar jag m.h.t. det aktuella inlägget hur beteckningen ‘grön el’ uppkommit och kan förklaras. Om jag förknippar det med koldioxidsparsamhet och nollvision får jag själv endast fram beteckningen ‘brun el’ som relevant m.h.t den historiskt fortsatt låga koldioxidnivån och fotosyntesens- den gröna tillväxten- beroende av högre såväl temperatur som koldioxidhalt.

  9. IVA seminariet var intressant att se för de som har tid:
    https://www.iva.se/event/klimatforandringarna–kunskapslage-effekter-och-politik/

    CO2 roll är osäker, därför menade John Hassler och övriga föredragshållare att världens alla människor måste minska CO2 utsläppen till netto noll till 2050!
    Vem tror på det när världens befolkning snart är 9 miljarder?
    Den enda naturliga faktorn som kan lösa detta världsproblem är en snabb och tydlig nerkylning under ett antal år framöver 😉

  10. Koldioxiden där…. sedan många decennier har koldioxidutsläppen i väst inte ökat medan i resten av världen har de vuxit till västlig nivå….. kanske dags att inse att Sverige hade förr en i princip utsläppsfri elförsörjning….. så låt de som släpper ut mycket göra skillnad…. eller vill miljömuppar att vi skall bli som Indien, Kina och göra ett omtag?

  11. El från vind kostar på systemnivå typ 6ggr el från kärnkraft den som påstår att vindkraft är billigare tänker planekonmiskt dvs “Någon annan betalar” detta borde vara sådant som våra 9miljarder till SVT reder ut…… gräsligt dumt

  12. Rolf H Carlsson

    Jag såg och hörde din fråga, svaret har jag helt glömt…
    Det var väl 2 försök till att ställa kritiska frågor men de bemöttes med bla bla.
    Co2 positiva effekter glömde de bort att svara på.

    Att de visar hockeyklubban utan att skämmas är ju skrämmande okunnigt från en professor…

  13. Grön el, är inte det sådan el som har en produktion som ökar växtligheten?

  14. Jag deltog Som åskådare i ett av IVA arrangerat seminarium igår. Det var sorgligt, skrämmande och deprimerande! Bara troende från klimatyrkan som uppträdde, inget ifrågasättande av CO2-hypotesen. När jag frågade vilka falsifieringstest som gjorts fick jag bara argumentet att de baserar sin tro på 180 års vetenskap. Jag fick inte utrymme för den självklara kommentaren: hög tid att då göra seriösa falsifieringstest!
    Å andra sidan – sådana har gjorts av många andra som visar att CO2 “is not the Control Knob”. Ingen har lyckats konceptualisera klimatet till träffsäkra ekvationer. Alla prognoser som IPCC publicerat avviker från verkligheten de senaste 30-40 åren. Grafen över alla misslyckade prognoser ser ut som ett garnnystan!
    Andra påståenden som förekom: “vindkraft är den billigaste elen!” Man tar sig för pannan – och detta skall vara IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin – ett särdeles pretentiöst namn, men som har en reell bakgrund. Våra ingenjörer var en strategisk resurs för vår industri och i omvandlingen av Sverige från “Europas fattighus” till ett av Världens rikaste länder under hundra år (1870-1970). Sedan kom Palme…..

  15. Vindkraft kan liknas vid de satsningar som knarklangare gör utanför skolorna.
    Gratis knark till unga som därefter blir god kunder framöver till verkligt dyra priser.

    När det blåser så får vi billig el som därefter vid stilla väder måste ersättas med el som skall produceras i anläggningar med kort drifttid. För vi har gjort oss beroende av el även när det är stilla.

Comments are closed.