Biologiskt kraftverk: Darrål

zoogalaxy

Darrålen, Electrophorus electricus, kan i några millisekunder nå 860 volt och en ampère.

Den kan bli två meter lång och väga 20 kg. Den är inte alls släkt med ålar utan tillhör en annan familj.

Tidskriften Weltwoche Grün har en artikel av Herbert Cerutti, som behandlar artens överlevnadsstrategi. Den använder elektricitet som vapen för att bedöva och döda byten med impulser upp till 860 volt. På samma sätt försvarar den sig.

Darrålen lever i sydamerikanska floder, vars vatten ofta är grumligt och varmt med lågt innehåll av syre. Därför går den upp till ytan ibland för att andas luft. Den har dålig syn, men kan läsa av de små variationer i omgivningens spänning, som kommer från de elektriska signalerna i andra arters nerver.

På båda sidor längs hela ryggraden har den elproducerande organ. Muskelceller har omvandlats till elektriska element med spänningen 150 millivolt. Över 5.000 sådana är kopplade i serie och kan då nå 860 volt. Totalt finns en halv miljon celler som tillsammans ger en ampère. Det blir en “blixt” på 860 watt.

Darrålen använder också elen för att “se” omgivningen. Med spänningsimpulser på bara en volt men ett hundratal gånger i sekunden, skapar den ett elektriskt fält runt sin kropp. Varje föremål i närheten stör fältet, så att darrålen kan “se” i grumligt vatten och avgöra vad som bara är i vägen och vad som är ätbart. Så kommunicerar den också med det andra könet.

Darrålen är ett extremt exempel på ”livets” fantastiska förmåga till anpassning. Något som oftare borde nämnas i debatten om klimatförändringar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Biologiskt kraftverk: Darrål

  1. Sedan år 1500, har ungefär 800 arter konstaterats utrotade. De flesta av människan (européer) eller människans husdjur. Vanligt är att de utrotade djuren har levt isolerade på en ö innan européer kom dit. Vilket ju inte förekommer längre. Alla arter som har kunnat utrotas på det sättet är redan utrotade.
    800 är naturligtvis inte alla som verkligen är utrotade. De flesta av dem som har utrotats är och förbli okända. Förmodligen är den rätta utrotningstakten någon storleksordning större.
    Någon massutrotning pågår absolut inte i dagens värld. Utrotningstakten är långt under vad den är under en massutrotning. Det där med en sjätte massutrotning är en lögn från miljöaktivister.

  2. Det talas en hel del om invasiva arter som tar över och anses vara skadliga.
    Inte bara mänskliga 😉

  3. #Joans Rossén
    Jomenvisst, så är det, kan bara hålla med.
    All alarmism går bara ut på att skrämma oss alla att vi är på väg mot vägs ende.
    Motte vi sansfulla hålla emot.

  4. PW

    Synd att alarmisternas förmåga till anpassning till verkligheten är obefintlig.

    I alarmisternas värld så smälter polarisarna (vilket inte stämmer med mätningar). Öknarna breder ut sig (vilket inte stämmer med mätningar). Havsnivåökningen accelererar (vilket inte stämmer med mätningar). Det enda man har kvar är extremväder. Om det är en översvämning i t.ex. Pakistan så är det ett bevis för extremväder.
    Fakta säger att antalet översvämningar i Pakistan har minskat kraftigt de senaste 20 åren.

    Anpassning handlar väldigt mycket om att ta in verkligheten som den är. Inte alarmisternas starkaste sida. Lite oklart vad som är alarmisternas starka sida. Ett ständigt ylande om att de har vetenskapen bakom sig i alla felaktiga larm de kommer med ??

  5. Petter Wulff.

    Mer än 99,5 % av alla arter som har funnits på jorden är utrotade. Den absoluta majoriteten av dessa försvann innan det över huvud taget fanns människor. Naturen själv är den stora utrotaren av arter, men den är också den som skapar nya arter.

    Människans roll som artutrotare är högst beskedlig.

  6. Klimatagendan och den styrda kommersiella (med alltmer uppenbar fusk) forskningen inkl skolmedicinen ser människan som skild från naturen istället för del av den. I den bemärkelsen har PW förstås rätt vilket inkl en mängd miljöaktivister (inte alla!). Problemet är att ännu mer makt centraliseras där ovannämnda “stakeholders” är en del av problemet, dvs att problemen ej löses. Eller tydligare att ekonomiska incitament styr. Inte långsiktiga mänskliga (ekologiska).

  7. Naturen är fantastisk.
    Evolution som pågår ständigt.
    Vi står inte helt still vilket kan beklagas men får accepteras, även av bakåtsträvare.

    Vi har satt oss i den situation där vi kan bevara naturen , vilket kan vara utmanande för den som lever knappt, eller knappt lever.

  8. @ Petter Wulff

    🤣🤩 Utsökt formulering från en association baserat på en långsökt icke beskriven tankegång🙂

  9. PW

    Och varför blandar ni in CO2 i denna artutrotning? Var är bevisen? Att människan delvis är direkt ansvariga vet vi men inte pga av CO2.

    Var är ditt engagemang för bättre djurhållning, mat, mediciner, vård&behandling och miljö utanför koldioxidens obevisade verkningar?

    Du förespråkar säkert nya konstgjorda proteiner och insekter etc som föda.

    Varför ser vi inte samma kampanjer för det jag beskriver ovan som för klimatet och förnybara bränslen? De orsaker som tangerar dessa beskrivs alltid kopplade till uppvärmningen och dess konsekvenser osv. Sällan eller aldrig som isolerade problem bortom CO2.

    När ska Klimatagendans förespråkare börja fokusera på produktivitetens gissel och kopplingen till aktieägarvärdet? Det kommer inte att ske eftersom din agenda styrs av samma intressen där ni mest utgör s.k nyttiga idioter för oligopolisterna. Låt vara att ni drivs av goda intentioner.

  10. Livsformernas fantastiska förmåga till anpassning står mot människans fantastiska förmåga till artutrotning.

  11. Vad som styr vår hälsa är tro utan kunskap, livsmedelsindustrins marknadsföring och så kallade hälsoexperters brist på kunskap. Allt detta är ett sluttande plan mot sämre hälsa.

  12. Precis lika fantastisk som människan är. Tyvärr är det inte våra läkare som styr vår hälsas utveckling.

Comments are closed.