Teori och Praktik i Luzern !

SRF

Trafiken i Luzern skulle flyta smidigare med fler trafikljus och nya bussfiler

Jag får många tips om läsvärda nyheter, ibland från svenskar runt om i världen. Ett sådant var en insändare om trafikregleringen i Luzern. Den erinrade om liknande tankegångar i Helsingborg. Här har vi också fått separata bussfiler och sänkta hastigheter.

+ – + – + – +

Spott über Stau bei der neuen Dosieranlage

(Hån mot köerna i den nya trafikregleringen.)

Nya trafikljus skall sörja för ett bättre flöde för trafiken i Luzerns innerstad. Deras start vid parkeringshuset National skapade rent kaos. Man kan utgå från att experter dessförinnan under månader, kanske år, har ägnat sig åt det nya trafikmönstret. I deras datorsimule-ringar har det säkert fungerat utmärkt.

Det erinrar mig om den gamla visdomen som lyder:

Teori är då inget fungerar och alla vet varför.
Praktik är då allt fungerar och ingen vet varför.

Här i staden har man uppenbarligen förenat Teori och Praktik:

Inget fungerar och ingen vet varför.

Paul Felber

Nottwill

+ – + – + – +

Datorsimuleringarnas tillkortakommanden

Det mest intressanta är referensen till datorsimuleringar. När det gäller trafikflöden har man i åratal räknat fordon på alla vägar och vet således de behov som måste mötas. Parametrarna är begränsade till tid, avstånd och antal fordon. Men ändå misslyckas man. Detta är inget unikt för Luzern. Detsamma har hänt med trafikplanering även i Sverige erinrar jag mig.

Jämfört med klimatmodeller är skillnaderna enorma. För dem är antalet parametrar storleksordningen 80 och de flesta måste gissas.

Som professor Gösta Walin sa: Jag ser det mest som storhetsvansinne att försöka få in klimatet i en dator.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

21 thoughts on “Teori och Praktik i Luzern !

  1. Vi vet nu att den som ställer sig upp i Riksdagen och berättar sanningar om den påhittade klimatkrisen kallas förnekare av att klimat existerar. Vilket i och för sig inte är förvånande. Den anklagelsen drar ju de klimathotsreligiösa alltid till med så fort någon påpekar att religionens dogmer är fel.

  2. Ja Blacken, det finns gott om olja. Saudi med störst officiella reserver kräver bara lite mer avancerade och dyrare metoder att ta upp den.

    Rysslands reserver är oerhörda för att inte säga underskattade av skäl som är mer geopolitiska till sin art. Befintliga källor kräver underhåll och kontinuerlig avtappning för att fungera väl (och bra teknik från oljebolagen i väst). Därav bl.a “problemen” i bl.a Irak, Iran, Libyen, Venezuela osv om ni förstår vad jag menar!

  3. @Tomas P
    Den största skadan som görs på miljön är den som alla ni trädkramare har åstadkommit, med era fullständigt vansinniga teorier och hyss om vad som är i verkligheten. Att sedan vilja försöka att negligera erat ansvar genom att skuldbelägga dom som har rätt i frågan ger er inte rätt i sak.
    Så vad du och dina gelikar än säger, så har ni grundligt fel i stort sett allt ni ylar om.
    Och det är bara för er, att “suga i sig” som det heter.
    Ps: det är ingen brist på olja, tvärtom, det finns mycket att pumpa upp. Ds..

  4. Blacken, som art kommer vi säkert överleva, men försök ställa dig upp i riksdagen och var så ärlig så får du se vilken reaktion du får. Kvaliteten på bra nyheter har sjunkit.

    Olja nybildas så sakteliga, men du borde kanske jämföra takten den bildas med takten vi eldar upp den. Att du inte har dåligt samvete förändrar sen inte den skada du och alla andra i vår civilisation ställer till med. När väl du och ni andra här inser hur grymt fel ni haft kommer det tyvärr vara för sent för att förhindra att en otrolig mängd folk lämnar scenen permanent.

  5. @Tomas P.
    Matte är bra till en del, men man måste även använda sig utav alla variabler om man ska få en korrekt uträkning.
    Det har varit betydligt varmare förr, och även kallare, vi som art överlevde, det var värre stormar och oväder förr, vi överlevde även detta. är helt övertygad att vi kommer även att överleva den sk: “klmatkrisen”. Oljan kommer att fortsätta att bildas i Jordens inre , den kommer att pumpas upp och jag kommer attframföra min Volvo och hoj tills jag icke längre förmår, och jag kommer ICKE att ha något dåligt samvete över det. Jorden kommer icke att brinna upp förräns Solen får soppajäsken.
    Sedan så får du och dina gelikar skräna tills ni mot all förmodan skulle inse att ni har haft grymt fel i alla år, och skamset med blossande kinder lämnar scenen.

  6. Thomas P

    Är beredd att hålla med dig där.

    Weiss avslutade sin redovisning med att säga att data-perioden är för kort för att med “säkerhet” tolka “var vi är”!

    En expert gör gott i att alltid ge ett förbehåll🙄

  7. Det finns ett annat uttryck som också passar bra i sammanhanget:
    I teorin är det ingen skillnad mellan teori och praktik, men i praktiken är det det.

  8. Man lär sig tidigt inom matematik att varje kurva kan beskrivas som en summa av sinusvågor. En sådan kurvanpassning säger därför ingenting om det är ett kausalt samband eller det är en bra prognos för framtiden. Som bäst kan det vara en startpunkt för att se om man kan hitta en fysikalisk förklaring till just de frekvenserna. Då räcker det inte med att handvifta lite om att det finns andra cykler med ungefär samma frekvens, man måste också ha en mekanism som gör att dessa kan påverka temperaturen.

    Vi har haft ett sekel av stigande temperatur, och eftersom sinusvågor är periodiska tenderar man att få att temperaturen kommer börja sjunka direkt efter den period man anpassat till. Det säger dock bara något om sinusvågor, inte om klimatet.

  9. forts

    ja egentligen kommer han fram till att den längre cykeln är runt ca 200 år vilket väl sammanfaller med deVriess gamla solcykel. Det finns förstås en avvikande effekt i verkligheten vilket han i sina data (inkl iskärnor, trädringar etc) kategoriserar som hänförliga till främst Enso och vulkanutbrott.

    65-årscykeln stämmer rimligt väl mot avkylningen från 60-70-talet för att nu vända ner i 100 år med en 65-års korrektion uppåt på vägen ner.

    Intressant avslutning där han lägger ut sitt scenario med IPCCs. Kommande år blir intressanta!

  10. Tack Lasse

    I hans video som är från 2015 (om jag såg rätt) redovisar han en “avslutande topp” i avvikelse-diagrammet just då vilket torde sammanfalla med 2016 (el nino). El Ninos anser han till skillnad från AMO/PDO var mer oregelbundna.

    Jag tror han refererar till främst 2 huvudcykler i närtid. 230 resp 65 år. Båda såg/ser ut att vända ner samtidigt med beräknad första botten runt 2035 (1970-1935). I princip motsvarar den cykeln AMO så när som med 5år.

  11. Rättelse: C-O Weiss

    Professorn har jobbat inom metrologi (mätteknik) för näringsliv och klimatskydd och inte inom meteorologi som slank förbi pga webbläsarens “automat-ordbok”.

    Har hans cykelteori bemötts officiellt av båda åsikts-lägren? Någon?

  12. Thomas Nilsson

    Tack för bidraget. Är själv anhängare av cykelteorin i “naturen”.

    Vad säger Thomas P? Är det hans kompetensområde?

    Weiss har varit chef inom ett tyskt meteorologiskt institut innan han som pensionär började utforska GW-teorin.
    Vad säger vår svenska meteorologi-expert?

  13. Professor Carl Otto Weiss kan vara något på spåren.

  14. Wallins hypotes går lika mycket emot att klimatutvecklingen skulle primärt styras av solen som att den skulle styras av växthusgaser.

  15. Tyvärr saknades Gösta Walin på det famösa IVA-seminariet häromdagen!

Comments are closed.