Tongas vulkanplym rekord

Electroverse

Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Haʻapai ligger på havets botten invid ö-gruppen Tonga

Tidskriften Science publicerade den 3/11 en studie av den fortsatta forskningen avseende vulkanens utbrott den 15 januari. Jag klipper några rader ur CNN:s rapport:

Historiens högsta plym

När vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai bröt ut under vattnet i januari sköt den upp aska och vatten i den högsta registrerade vulkanplymen. Den nådde en höjd av 57 kilometer. Det överträffade tidigare rekordhållare som Mount Pinatubo-utbrottet 1991 i Filippi-nerna, 40 kilometer och 1982 El Chichón-utbrottet i Mexiko, som nådde 31 kilometer.

Den nådde upp i mesosfären, cirka 50 till 80 kilometer över jordens yta, ovanför tropo-sfären närmast marken och stratosfären där ovanför. Stratosfären och mesosfären är torra atmosfäriska lager. Mesosfären är det lager, där meteorer och meteoriter vanligtvis bryts sönder och brinner upp.

Forskarna använde bilder tagna av satelliter som passerade över utbrottsplatsen, för att bekräfta plymens höjd. Utbrottet inträffade i södra Stilla havet utanför den tonganska ögruppen, ett område som täcks av tre geostationära vädersatelliter.

Huvudförfattaren dr. Simon Proud vid University of Oxford förklarade: Utbrottet “gick från ingenting till ett 57 kilometer högt torn av aska och moln på 30 minuter”. Medlemmar i teamet märkte också snabba förändringar i toppen av den eruptiva plymen som överraska-de dem. Medförfattaren dr. Andrew Prata noterade: “Ofta när folk talar om vulkaniska plymer, tänker de på vulkanisk aska, men det preliminära arbetet med det här fallet visar att det fanns en betydande andel is i plymen. Vi vet också att det bildades en ganska blygsam mängd svaveldioxid och aerosoler av sulfater bildades snabbt efter utbrottet.”

+ – + – + – +

Mer att läsa:

Här är högsta vulkanutbrottet någonsin | SVT Nyheter

Vulkanen vid Tonga kanske kyler klimatet med ~ 0,3 ºC | KLIMATSANS Här anges att radaramätningar uppskattade plymens höjd till 39 km.

NASA om Tongas vulkan | KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Tongas vulkanplym rekord

  1. Bra att det blev lite svaveldioxid. I skuggan av koldioxiden är svaveldioxiden också nödvändig för liv på jorden och det finns inte så stora mängder svaveldioxid. En del talar om att det finns för lite. Tack och lov bildas svaveldioxid vid bland annat förbränning av fossila ämnen

    Ska man vara religiös, skulle jag vilja säga att Gud har gett oss möjligheten att förbränna petroleum så att atmosfären kan berikas med koldioxid och svaveldioxid, så att livet på jorden inte dör ut.

  2. Med en omfattande tryckvåg borde det väl rimligen också ha skapat en tsunami?

Comments are closed.