Lögn om “massutrotning” !

Några få individer av “Stor Vattensalamander” kan stoppa Volvos planer på en batterifabrik i Mariestad, eftersom arten anses utrotningshotad

Mats Werner fick anledning att undra om det verkligen pågår en “sjätte massutrotning”.

+ – + – + – +

Jag satt och såg reklam från Postkodlotteriet på TV4 i vilken man påstår att det pågår en ”massutrotning” av djurarter.

Mailade och frågade vilka statistiskt säkerställda uppgifter man stöder det påståendet på.

Sent omsider anländer ett artigt välmenande svar, där Julia på Kundservice säger att de är mycket stolta över att det är Stiftelsen Nordens Ark som är förmånstagare hos Svenska Postkodlotteriet:

”Stiftelsen Nordens Arks syfte är att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald.

Till exempel FNs forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster menar att en miljon djur- och växtarter riskerar att utrotas.”

Jag svarade att jag tyckte det var roligt att de känner sig stolta över att kunna betala ut pengar till ex.vis Nordens Ark. Men kanske skulle Postkodlotteriet först börja ställa lite kritiska frågor till dem om vilka reella siffror man stöder sig på, för att påstå att det pågår ”massutrotning” av djurarter, innan organisationen får del av alla lotteriets pengar för att fortsätta sprida obestyrkta ”masslögner”.

Till exempel skulle man kunna be dem kommentera nedanstående uttalande av biologen Morten Jødal, som plötsligt avled i fjol:

+ – + – + – +

”Världens naturskyddsunion (IUCN, International Union for Conservation of Nature) har siffror för utrotade djur och växter. Ända sedan år 1500. Under perioden 2000 – 2012 re-gistrerade de en enda utdöd art: ett blötdjur. Deras data härstammar från insamlingar, registreringar och fältarbete. Det är vad vi vet.  Det är summan av rapporter från tiotusentals biologer som har varit ute i naturen. Vi kallar det empiri. (min fetstil)

Mot denna empiriska värld står de som förstår framtiden med matematiska modeller. När de räknar ut hur många arter som kommer att försvinna, uppnår de helt olika siffror. Då beräknar de att isbjörnarna skulle ha dött ut under 2012. 

IUCN berättar att isbjörnsstammen växer, och är 5 – 6 gånger större idag än för 50 år sedan.

Vid Bonnkonferensen om biologisk mångfald 2008 presenterade EU och Tysklands regering ett dokument som hävdar att tre arter per timme blir utrotade. För perioden 2000 – 2012 skulle det bli 315.360 arter.

Världens naturskyddsunion känner bara till en enda utrotad art under dessa tolv år. Modellbyggarna, som världen förlitar sig på idag, hävdar att siffran är 315.360 arter. Det finns två världar

Människor måste bli medvetna om att det uteslutande är modeller som talar om klimatkatastrofer. Vi har inga empiriska data som stöder modellerarnas påståenden. Det är en enorm spricka mellan beräknad temperaturutveckling och observerad. (min fetstil)

Modeller och modellerare misslyckas med verkligheten, men de har lyckats med politiken. . .

Morten Jødal

+ – + – + – +

Kan man hoppas slippa höra stora och viktiga organisationer som Postkodlotteriet fara med lögn i sin marknadsföring.

MATS WERNER

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Lögn om “massutrotning” !

  1. Det är ju enkelt att hävda att tusentals arter är hotade. Utrotade är ju en annan sak. Begreppen hotade och utrotade blandade man ihop i förra rapporten från IPBES. Inte ens Greta påstod att det utrotats tusentals arter i det nummer av DN som hon var redaktör för den 6 december 2020. Där står den siffra som det anses finnas hyfsat belägg för nämligen 680 arter av ryggradsdjur sedan år 1500. Jag skrev om IPBES rapport som kom då 2019. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att läsa den senaste. Artikeln från 2019 finns här:
    https://slowfox.wordpress.com/2019/10/10/dor-tusentals-arter-ut-varje-ar/

  2. Det där FN-organet IPBES är på sätt och vis fantastiskt. Pseudoforskarna där hittar på en miljon arter som de påstår är utrotningshotade. När så forskare i framtiden aldrig hittar någon av dessa en miljon arter, blir det väl då en bekräftelse på att de är utrotade. Fast de aldrig har existerat i sinnevärlden, utan bara i en fantasivärld, och kanske någon modellvärld.
    Så vi måste vänta i nästan två miljoner år för att veta om det pågår en sjätte massutrotning eller inte. Fast de tidigare fem har väl knappast pågått i ens en miljon år. I alla fall inte den senaste, som orsakades av minst ett nedslag av en asteroid eller komet. Den massutrotningen lär ha gått på några år. De arter som överlevde de första åren av katastrofala effekter, lär ha klarat sig långt därefter också.

  3. Av alla arter vi vet finns och har funnits på jorden, är mer än 99,5 % utdöda.

    Utdöende av existerande arter och uppkomst av nya arter är bland det mest naturliga som finns.

  4. Syftet med klimatalarmismen är som påpekats i flera andra inlägg att skapa ett globalt totalitärt system som sätter allt vad mänsklig frihet och värdighet innebär på undantag. Detta betyder dock inte att man ska avfärda de verkliga problemen som rör människans livsvillkor, tvärtom. Det industriella samhällssystemets rovdrift av naturen är ett gigantiskt (oöverkomligt?) problem som står i skarp kontrast till alla ambitioner om att ge människor möjlighet att leva sina liv i frihet och med värdighet. Utsläppen av så kallade växthusgaser är i sammanhanget en ren bagatell.

  5. I Sidney jublar de ivf f.n. :

    https://scitechdaily.com/thought-to-be-extinct-for-80-years-scientists-rediscover-a-unique-insect/

    Man nämner här t.ex Galapagos och Lord Howe Island som exempel med hundratal små unika djur som inte finns någon annanstans. Tänk er när sådana platser drabbas av naturliga sjukdomar hos arter som i sin tur orsakar störningar inkl död i näringskedjan. Arter kommer och går. Levnadsförutsättningarna ändras. Det har många gånger varit svårt att fastslå VARFÖR arter försvinner där dessa lever långt från människan. Men när man kom på KLIMATET som tänkbar orsak har förstås skrivbordsforskningen fått nya incitament.

    Tänk om man skulle börja med Glyfosat som är en vattenlöslig herbicid som dessutom bevisats förstöra t.ex människans mikrobiom och tarmludd och orsaka läckande tarm. Vad den gör på växtlighet och mikrolivet t.ex i och längs vattendrag är något man undviker att studera hos ansvariga jordbruksmyndigheter. Money talks!

  6. Jonas W. Rätt. Men tyvärr är de nu ett direkt hot mot mänsklighetens försörjning och fortlevnad. Vår arvsynd är att över huvud taget finnas till. Illa – men inget som inte ett rejält krig eller en rejäl farsot kan ändra. Missa inte att hela klimatfrågan främst är TOTALITÄR. Vi måste skydda oss mot det!

  7. Numera börjar jag betrakta alarmister som en “undergångssekt”.
    – “Livet på jorden dör ut, klimatet rubbas allvarligt, klimatkatstroferna kommer slag i slag, skördarna minskar, isarna smälter, öknarna breder ut sig. livsbetingelserna krymper”.

    “Det enda rätta vi kan göra är att omedelbart sluta med vår syndiga förbränning av fossila bränslen. Annars kommer moder Gaia att straffa oss hårt.”

    Kort och gott – ett gäng tokskallar! Vilket har inträffat massor med gånger under mänsklighetens historia. Numera i en ny version. Men lika korkat.

  8. Om en fågel från en art i Danmark som inte finns i Sverige råkar flyga över till Sverige och upptäcks kommer denna fågel att i Sverige tillhöra en utrotningshotad art. Om sedan fågeln flyger tillbaka till Danmark, då är den utrotad i Sverige.

    Då kan naturvårdsorganisationer skriva in det i sin statistik och tigga pengar. Ändamålet helgar medlet.

  9. Evolutionen innebär väl att gamla missanpassade arter skall dö ut?
    Noterar att vi som del av mänskliga evolutionen klarar oss bra-8 Miljarder i nästa vecka!
    Kanske på grund av, inte trots fossil användning för framställning, transport och förädling av födoämnen.
    Växtligheten mår bättre i CO2 berikad luft. Fortsätt andas!

  10. PW. Uppfattade du inte att Morten Jödal tyvärr har avlidit? Det gör man från dag till annan. Men arter dör ut långsamt och glidande, medan andra i stället långsamt breder ut sig. Klart är att människan skapar gynnsammare villkor för många och möjligen allt fler arter. Varav många är sådana man inte vill ha i sin trädgård eller bostad.

  11. #pw : Din anmärkning innebär att man överskattar antalet utdöda arter.
    I övrigt : Larm har missbrukats så mkt (jfr isbjörnar) att trovärdigheten kan ifrågasättas.

  12. Jag skulle vilja fråga Morten Jødal: Hur hittar man en utdöd art? Hur många år ska det ha gått sedan arten sågs senast för att den ska klassas som utdöd? Det är uppenbarligen ett knivigt problem, som gör att räknandet av utdöda arter de senaste decennierna är en otillförlitlig verksamhet.

    IUCNs listor över hotade arter ger en helt annan bild. Där finns sedan 1990-talet allt fler arter som hotas av utrotning. Antalet kritiskt hotade däggdjursarter har tex. vuxit från 169 till 232 (2022).

  13. Vi har haft fem massutrotningar tidigare i jordens kända historia. IUCN har en definition på massutrotning. Den innehåller två kriterier. Det ena är att takten i utrotning måste överstiga en viss nivå. Just nu är vi faktiskt över den nivån.

    Det andra kriteriet är att takten i utrotning ska ligga över denna nivå under minst två miljoner år. Därför måste vi vänta minst 1 999 500 år innan vi kan med säkerhet säga att: “detta var det sjätte massutdöendet jordens historia”.

  14. Utrotning av odlingsjordarnas liv pågår men det handlar om lokala utrotningar i hög takt främst i USA men ökar även i t.ex Europa.

    Orsak: Monokultur-odling, pesticider/herbicider, GMO, övergödning (krävs pga nämnda metoder)

    T.ex så har jordar förlorat 3 av naturens (växter, djuren och människan) viktigaste aminosyror som är essentiella, dvs de kan inte produceras endogent av oss.

    I Nederländerna har WEF via regeringen (Mark Rutte et al) fått för sig att övergödningen och kossornas behov/pruttar är klimatfientliga och ska därför hårdbantas. Istället för att med statlig hjälp t.ex långsiktigt lägga om jordbruk och boskaps-uppfödning blockerar man böndernas tillgång till olika behov av “klimatfientlig näring” etc.

    Konkurser väntas i massor om det som nu pågår får fortsätta. Bill Gates är delaktig i nuvarande WEF-politik i Nederländerna. Gates har seglat upp som USAs största privata jordägare och äger dessutom investeringar i pågående politik att införa konstgjort kött m.m. Marken som idag ägs av de bönder som tvingas i konkurs osv kommer självklart att köpas upp av bl.a de som driver denna kannibalism-politik.

  15. Elsa Widding väckte kraftiga reaktioner när hon ifrågasatte klimatkrisen. Massutrotning och tipping points finns bara i modellvärlden och ska också ifrågasättas. Verkligheten är elak mot modellernas scenarior men utan modellernas katastrofscenarior finns ingen klimatkris, ingen massutrotning, inga tipping points osv.

  16. “Bad news are good news” – för medierna! Ju saftigare sådana “nyheter”, desto bättre!
    Sedan har vi den store regissören bakom all skrämselpropaganda, Klaus Schwab som leder WEF (World Economic Forum) och finansieras av de ledande Globalisterna med sina mångmiljard-tillgångar (i dollar). WEFs mål , vilket öppet redovisas, är att etablera en världsregering under ledning, gissa vem, WEF. Strategin att åstadkomma detta är att försvaga alla nationella, självständiga stater. I det syftet har man planterat/utnämnt en kader av “Young Global Leaders”, exempelvis Trudeau i Kanada och Reinfeldt, Magdalena Andersson och Annie Lööf här i Sverige.

  17. Man lägger en massa forskningspengar på att kartlägga och försöka förstå varför det finns kritiker, s.k. “förnekare”. Jag som tillhör den ( förhållandevis lilla) gruppen, tycker det är mycket mer spännande att försöka förstå hur massorna så lätt och uppenbart låter sig styras som en fårskock ( inget ont med får..). Att det finns massor med människor som lever på att skrämma “folk” med olika faror är klart, mer oklart är hur det lyckas i så stor utsträckning….

Comments are closed.