Mauna Loa vulkanens CO₂

EIKE

Vulkanen Mauna Loa fick ett utbrott 2022-11-27, vilket sedan utvecklats till full skala

Glödande lava har kastats upp 30 – 40 meter och utsläppen av gaser är omfattande. Den 4/12 uppmättes utsläppen av svaveldioxid till 120.000 ton per dag. Utsläppen av CO₂ torde också vara mycket stora.

Den stora frågan är hur detta påverkar mätningarna av CO₂ som görs på 3.400 meters höjd på vulkanens sluttning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Mauna Loa vulkanens CO₂

  1. Vulkanutbrott på Mauna Loa, man kan bli religiös för mindre.

  2. Som jag förstått så har de slutat mäta. Mätstationen är evakuerad och det är tveksamt om den kan tas i bruk igen.

    Faktiskt synd tycker jag. Har uppfattat det som att Mauna Loa har rapporterat korrekta värden. Misstänker att alarmisterna nu godtyckligt kan välja bland de andra mätstationerna. Brukar inte bli bra.

  3. hej alla som följer denna diskussion – just nu tänker jag själv mest på kyla – har satt ner temperaturen till 19 grader efter att gjort en orsak till verkan analys.
    Den blev enkel för Sverige med vänner. Elpriset är högt och högre kan det bli-
    m.a.o. orsaken är dyr och man kan inte spara på elen när man snurrar runt fjärrvärmen och dyrare el skapar behov av bättre isolering som kräver mycket el för framställning och ökar efterfrågan på el – som därmed ökar i pris
    God Jul med varm glögg – Eric von Gertten

  4. För den som är intresserad och någorlunda insatt i mätproblematik kan jag rekommendera läsning av ‘Den framtida koldioxidhalten är redan obevekligt modellerad’ från 2013-03-30, Klimatupplysningen, av Peter Stilbs, professor inom kemi. Den ifrågasätter såväl mätningsmetod som representativitet vid Mauna Loa, inte endast som en konsekvens av vulkanisk aktivitet och vindrikning utan även mätmetodiskt fundamentalt.
    Vi kan glömma Mauna Loa som representativ för en slags genomsnittlig koldioxidhalt hos jorden. Den senare varierar avsevärt m.a.p. latitud och longitud och över året på olika ställen över klotet, och har inget kausalt förhållande till s.k. utsläpp m.h.t. antropogena källor att göra. Dessutom är det fullständigt ointressant att följa koldioxidhalt som en agent för jordens temperaturförhållanden av skäl som jag redogjort för i flera sammanhang. Den verkligt intressanta mätningen är tillsammans med temperatur som indikator för fotosyntesens effektivitetsgrad vid viktiga odlingsområden på jordklotet.

    F.n. pågår en ökad vulkanisk aktivitet vid mötesområden för tektoniska plattor p.g.a. interaktioner mellan planetariska kombinationer (inkl. Solen) och Tellus i kombination med Tellus egen elektromagnetiska situation angivet vid dess magnetosfäriska styrka.

  5. Koldioxiden fran vulkanen blir helt sakert “man made” nar politiker och dess knahundar, journalisterna far de nya matningarna. Climate Change har inget med klimatet att gora utan ar verktyget for en ny varldsordning. Vastvarlden betalar for denna darskap och Kina, Ryssland, Indien osv. skrattar hela vagen till banken.

  6. Straffskatt på diselbilar och bidrag för elbilar fick mig att välja en laddhybrid. Nu åker jag omkring som en jävla idiot med två motorer i samma bil och ständigt minst 4 passagerare = vikt för batteriet och elmotorn.

  7. Koldioxiden ska alltid skyllas på människan. Bilar, båtar, flyg, uppvärmning osv. Att sedan koldioxiden är bra för växtligheten via fotosyntesen ska vi inte bry oss om. Idag ligger koldioxiden i luften på blygsamma 400 ppm tämligen konstant. Ändå luras vi att köpa nåt så korkat som el-bilar för att låtsas vara “klimatsmarta”. Patetiskt är vad det är. Växtligheten behöver koldioxid, Växthus har koldioxidhöjande gasflaskor för att ge bättre gröda, men vi ska ändå slänga ut 100.000-talt kronor mer än nödvändigt för att välja el-bil före bensin eller diesel d:o- Hål i huvudet är vad det är.

  8. Yellostone supervulkan går
    med ca. 600000 års intervall
    nu är det 640000 år sen
    senaste . När den går ödeläggs
    stora delar av USA med andra
    ord det är domedagen när det
    händer. Dom som bekymrar
    sig om strålningen i kärnavfalls-
    förvaring 100000 år framåt
    borde lugna sig lite . Det är
    farligt att leva.

  9. Den heta lavan som når havet ger väl också en ökad utgasning av CO2 från havet?

  10. Nu har även en vulkan på Java utbrott. Att följa!

  11. M Mann menar att AMO´s påverkan på temp/klimat inte finns utan det handlar istället om vulkanutbrott. Läs om det hos J Curry.

Comments are closed.