När demokratin fulländas ?

Wiki

Henry Louis Mencken  1880 – 1956 nådde stor ryktbarhet med sin vassa penna

Han kommenterade flitigt samhällets utveckling, politik, litteratur och musik, ofta med ironisk klarsyn, som blev brett uppskattad. Hans formuleringar står sig än och citeras ofta:

The urge to save humanity is almost always only a false-face for the urge to rule it.

(“Strävan att rädda mänskligheten är nästan alltid bara en falsk fasad för driften att regera.”)

Detta stämmer precis på klimatfrågan. De ledande alarmisternas mål är inte att förstå hur klimatet förändras utan att ta förändringarna som anledning till att införa the New World Order med planekonomi, d.v.s. den dröm som socialisterna Hitler, Lenin, Stalin och Mao inte lyckades med. Och den skall vara global. Man hymlar inte om att det gäller “rättvis omfördelning av världens resurser”.

I en planekonomi har den enskilde inte mycket att välja på. En sådan kan inte på något sätt förenas med demokrati.

Sammanbrott för det politiska systemet

Klimatpolitiken är så vettlös med fullständigt otroliga satsningar på omöjliga stolleprojekt att den driver ekonomin till ruin. Det har redan börjat visa sig med orimliga priser på el och bränslen, vilket driver upp kostnaderna på ALLT i samhället. Väljarnas förtroende för politiken kommer att kollapsa.

Mencken filosoferade om detta på 20- eller 30-talet:

As democracy is perfected, the office of President represents, more and more closely, the inner soul of the people. On some great and glorious day, the plain folks of the land will reach their heart’s desire at last and the White House will be adorned by a downright moron.

(“I takt med att demokratin fulländas representerar presidentämbetet allt närmare folkets innersta själ. En stor och härlig dag kommer vanligt folk i landet att till slut nå sitt hjärtas önskan och Vita huset kommer att prydas av en ren idiot.”)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “När demokratin fulländas ?

  1. För aktivister är demokratin en spårvagn, som för dem tlll önskad slutstation. Där kliver de av, genomför sin “vision” och avskaffar sedan fortsatta val, eftersom målet är uppnått.

    Demokratins lackmustest – och akilleshäl – är just att ständigt riskera uppnådd makt i nya, demokratiska val.

  2. Nog märker vi att de som inte förhåller sig till klimatvetenskapen, utan envist förnekar den, kommer till en rad fantastiska slutsatser. Som att det pågår en klimatkris, råder klimatnödläge och att klimatkatastrofen står för dörren.
    För att inte tala om den fantastiska slutsatsen att vädret blir mer och mer extremt.
    Alla dessa “slutsatser” är totalt fel och ovetenskapliga.

  3. Australisk polis inom antiterrororganisationenuppmanar medborgare som hör någon kritisera eller ha avvikande uppfattningar om covid eller vaccinen att meddela polisen så att dessa personer underökas ordentligt.
    https://t.me/thexyztelegram/5753
    Åsikts- och yttrandefrihet är inte längre av vitalt intresse för demokratin.

  4. Demokrati hit och dit. Gå till ursprunget i Aten. Till att börja med är demokrati skapat för att förhindra diktatur eller liknande. För det andra har alla medborgare rätt att rösta i alla frågor. För det tredje, har alla medborgare rätt att väcka fråga avskedande (lite förenklat).

    Inget av detta existerar i Sverige. Slutsats. Sverige har ingen demokrati. Sluta tro på det.

  5. Lite OT kanske, men upptäckte en intressant bok häromdan.

    “When the prophecy fails” (när profetian inte slår in).

    https://en.wikipedia.org/wiki/When_Prophecy_Fails

    Den handlar om en grupp människor som är övertygade om att de ska landa ett UFO en viss dag. Naturligtvis landar ingen UFO. Det intressanta är att gruppen blir ännu mer övertygad om att deras tro är rätt.

    Påminner rätt mycket om alarmismen tycker jag. Trots otaliga felaktiga påståenden så verka en grupp människor bara mer övertygad om att de har rätt. De vidhåller att deras tro baseras på “vetenskapen”, trots att ingenting av det de säger stämmer.

  6. Mycket viktig kommentar Bo. Obama blev en vattendelare och på mycket grumliga skäl beundrad av bl.a systemmedia. Jag anser dock att den representativa republiken korrumperades betydligt tidigare av framförallt The Clintons när Pay To Play-politics blev en realitet inför öppen ridå.

  7. Tack for en bra artikel. Att det fortfarande finns stollar som tror pa socialismen overgar mitt forstand. 100 miljoner mordade manniskor pa hundra ar och man vill fortsatta med galenskapen. Har i USA sager ca 60% av universitetsstuderande att socialismen/kommunismen ar positiv, skrammande. Reagan myntade nagra bevingade uttryck, When Government come knocking on your door and say we are here to help, run for the hills. If you are willing to give up freedom for security, you end up losing both.
    USA ar ingen demokrati utan en representativ republik. Detta innebar att 51% kan aldrig tvinga de andra 49% till nagonting. Tyvarr andrades detta av Obama med hjalp av davarande majoritetsledaren i senaten, Harry Reid nar de inforde den sk nuclear option, dvs man behovde inte langre 60% av senatorerna for att ta ett beslut. Hittills bara i vissa fragor men demokraterna vill andra pa detta ocksa. Den Amerikanska Konstitutionen ar helt unik genom att den sakerstaller individens rattigheter mot kollektivets. Jag alskar detta dokument och detta land.

  8. Absolut!

    Förstklassisk ironi! Vilket uppvaknande det blir ………men väldigt sent blir det.
    Vår egen Reinfeldt myntade det “Sovande folket” och det illustrerar väl hans väg mot makten som ung.

  9. Apropå Menckens filosoferande: ‘the plain folks of the land will reach their heart’s desire at last and the White House will be adorned by a downright moron’
    Har USA nu uppfyllt detta filosoferandes slutkläm?

  10. Jovisst !

    Winston Churchill: “Demokrati är den värsta formen av styrelse, bortsett från alla andra former som man prövat tidigare.”.

    Demokrati kan inte införas “uppifrån”. Den måste bygga på “folkets” moraliska standard med anständighet, förnuft och yttrandefrihet.

    Både Sverige och USA är exempel på dess upplösning där “folket”, främst journalister och politiker, förförts av idealistiska världsförbättrare, som betraktar demokratin som medlet att ge dem tillgång till väljarnas pengar, för att genomföra sina verklighetsfrämmande projekt. Och dessa kostar skattebetalarna många, många gånger mer än de skulle kunnat luras på med korruption och annan ohederlighet.

    När mediakulturen glidit in i ett fascistiskt tillstånd, befinner sig demokratins grunder i gungning, Det är läget i Sverige idag. Förhoppningsvis faller “fjällen” från väljarnas ögon, när Mauna Loa snart visar att halten koldioxid i luften sjunker, fastän utsläppen fortsätter att öka i stigande takt.

  11. “Democracy is just another form of religion, it is the worship of jackals by jackasses”
    – H. L. Mencken

  12. När USSR till slut föll samman (planekonomi) 1991 så utbrast hela det västliga samfundet unisont i segerjubel. Samtidigt eller några år senare förkunnade jag att väst (USA) står inför sin egen samhälls- terminering om inte så många år. Jag vill hävda att USA som lite av ledare av vår moderna kultur är på god väg mot denna civilisations-avgrund (2030!). Frågan är bara om de tänker starta ett 3e världskrig som slutstrid? USA är så hårt delat att inbördeskrig inte är uteslutet. När ska vi kollektivt vakna och resa oss?

  13. Klimatalalarmismen (AGW inkl global cooling på 70-talet) har från början (Rom-klubben) varit en top-down rörelse och inte något som grundats från folkrörelser. Detta till skillnad från den traditionella miljörörelsen som idag mer eller mindre lämnat sina viktigaste ambitioner till förmån för koldioxiden (numera en polluter). Den traditionella vänstern har lämnat miljöpolitikens grunduppdrag till förmån för mer makt och del i överstatlig sådan (politisk korruption och egenintresse). Folket i allmänhet såg för drygt 10 år sedan inget hot från koldioxid och AGW utan omsvängningen kom enbart utifrån systemmedias ensidiga propaganda där alternativa perspektiv inkl forskning blev förbjuden i media. Politiker (parlamenten) har därefter följt efter men först efter att överstatliga organ som FN och EU (inkl NGOs) iscensatt dagordningar ovanifrån (inkl Agenda 2030, Event 201). Korporativa intressen med ledande oligarker står för finansiering i början men kräver nu i gengäld skattebetalarnas (huvud-) del genom PPPs. Avkastningen för deras del beräknas bli enorm.

    Att vänstern sviker sitt kärnuppdrag att försvara de fattiga och värnlösa och en allt krympande medelklass kommer att stå er dyrt i historieböckerna. Precis så som kommunismen i Ryssland utvecklades (de facto). Från ett envälde till ett annat. Nu har ni oförskämdheten att hävda att demokratin är hotad när det i själva verket är ni som hotar densamma.

    Delar av er rörelse kräver t.o.m diktatur för att “rädda världen” från oss och vårt motstånd mot er plan att förstöra folks ekonomi och levnadsförutsättningar. Ni själva kan inte ens redovisa en ekonomisk plan (Agenda 2030) med konsekvenser för samhället i stort.

  14. #PW
    För en gångs skull håller jag med dig fullständigt – det är redan alltför många som lyssnar helt okritiskt på Guterres, Rockis och alla andra tokar som gör sitt bästa för att skrämma in mänskligheten i fållan som leder till ättestupet för det samhälle som lyft befolkningen i västvärlden ur fattigdom och armod.
    Den första person som använde koldioxidhotet för egna syften var, om jag minns rätt, Margareth Thatcher som på det sättet eliminerade en för henne besvärlig fackföreningsrörelse.
    De nuvarande krafterna bakom skrämselpropagandan är betydligt starkare.
    Tar man däremot till sig den riktiga forskningen, den som inte är smittad av politiska agendor, så inser man ganska snart att det är samma mekanismer som driver skrämselagendan i dag som det var under Thatchers ledning.
    God fortsättning på Julen!

  15. PW

    Du påminner starkt om Calle Bildt och personer som likt gåsen ingenting fastnar på. T.ex att alltid stänga dörren till andra/bredare resonemang och motiv genom (här) hänvisning till mantrat “klimatvetenskapen” som om ni hade monopol kring denna och att allt utanför är oviktigt.

  16. Genom att inte förhålla sig till klimatvetenskapen kan man komma till de mest fantastiska slutsatser.

  17. Man skulle kunna kalla det för Halifax-logiken. Dess orealistiska verklighetsbild sammanfattas av Churchill (rollfiguren i Darkest Hour-filmen) – jag är osäker på om det är ett äkta citat från verklighetens Churchill): “you cannot negotiate with a tiger when your head already is in the tiger’s mouth!”

Comments are closed.