Vindkraftens kostnadskris

Vattenfall

President Biden siktar på 30 GW vindkraft på haven innan 2030

WSJ har en uttömmande artikel varur jag tar några klipp:

2023-01-01, WSJ, Wall Street Journal: Katherine Blunt, Jennifer Hiller

Soaring Costs Threaten U.S. Offshore-Wind Buildout

(Skenande kostnader hotar USA:s utbyggnad av vindkraft på havet) Betalvägg.

Företag bakom stora projekt vid östkusten vill omförhandla kontrakten, då inflations-trycket demolerar deras finansiella kalkyler.

Strul i leveranskedjan, stigande räntor och inflationstryck gör projekten mycket dyrare att bygga. Nu vill en del investerare omförhandla finansieringsavtal för att hålla sina projekt igång.

“Vi ser oväntade och oöverträffade makroekonomiska utmaningar”, säger David Hardy, vd för Americas i det danska kraftbolaget Ørsted A/S, som är världens största operatör av havsbaserad vindkraft. Företaget utvecklar nu cirka fem gigawatt vindkraftsprojekt utanför kusten mellan Rhode Island och Maryland.

Avangrid, ett dotterbolag till det spanska kraftbolaget Iberdrola SA, utvecklar ett 1,2-gigawatt-projekt utanför Massachusetts kust. Företaget avser nu att skrota kontrakten och lägga om projektet nästa år för att ta hänsyn till högre kostnader.

“Vi tror att detta tillåter oss att hitta en väg att finansiera projektet”, säger Kimberly Harriman, Avangrids senior vice president för statliga frågor och företagskommunikation.

Den amerikanska vindkraftsindustrin till havs har länge mött förseningar beroende på fe-derala tillstånd, en process som Biden-administrationen har drivit på för att påskynda.

Vineyard Wind LLC, ett joint venture mellan Avangrid och Copenhagen Infrastructure Partners, bygger nu landets första storskaliga projekt utanför Massachusetts kust och förväntar sig att det ska börja producera el i slutet av nästa år, ungefär sex år sedan det startade tillståndsprocessen.

Den globala marknadsdynamiken har förvärrat hindren. USA bygger sin första våg av vindkraft till havs samtidigt som europeiska länder försöker påskynda sina egna projekt, för att säkra elförsörjningen efter invasionen av Ukraina. Det har ansträngt försörjnings-kedjan, liksom tillgången på de specialiserade fartyg som behövs för att transportera och hissa upp de massiva turbinerna till höjder över 100 meter.

“Det blir nödvändigt att dela på fartygens tjänster”, säger Samantha Woodworth, senior analytiker på konsultföretaget Wood Mackenzie. Varje försening av ett enskilt projekt i USA eller Europa kan påverka andra projekt, påpekar hon.

Dominion Energy Inc, Richmond, Va, bygger USA:s enda fartyg avsett för installation av vindkraftverk till havs. Josh Bennett, Dominions vicepresident, förklarar:

“Det är så stor efterfrågan nu. Om du idag skulle börja med ett vindkraftsprojekt till havs, skulle det ta dig till slutet av 20-talet eller början av 30-talet.”

Tillverkare av vindkraftverk har också kämpat med strul i leveranskedjan och stigande materialkostnader. Vestas Wind Systems A/S, en av världens största turbintillverkare, rapporterade lägre intäkter under tredje kvartalet som ett resultat av projektförseningar och lägre aktivitet i USA.

Josh Irwin, Vestas North Americas senior vice president för offshoreförsäljning, sa att den tid det tar att slutföra de nödvändiga tillståndsstegen är fortfarande en utmaning för planeringen. “Ju längre intervallet är, desto större är möjligheten för kostnader i leverans-kedjan att komma ur takt med ett projekts ursprungliga förväntningar på elpriset”, sa han.

Skyhöga kostnader hotar USA:s utbyggnad av Offshore-Wind.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Vindkraftens kostnadskris

  1. UWb

    Intressant att få se din analys. Räknar med att du visar upp den?

  2. Vindkraften har två problem:
    1. När det blåser mycket är priserna generellt låga och förtjänsten obetydlig.
    2. När det blåser lite är priserna generellt höga, men då produktionen är låg blir förtjänsten igen låg.
    Dock är det så att vindkraften tjänar mer pengar när det blåser än när det inte blåser. För 2021 gjorde jag en undersökning om priser och det visade sig att det fanns ett starkt samband vilket är ännu starkare 2022 (jag har inte allt underlag klart ännu).

    Faktum är att när det blåser lite kan vindkraftsbolagen göra en mycket högre förtjänst än om det blåser mycket, detta är ett av skälen till att lagring inte direkt förekommer, då det är en ren förlustaffär.

  3. Nar Biden “vann” valet hade vi en “secured border”, inflationen var 1.4% pa arsbasis,
    USA var sjalvforsorjande med energi, inga krig hade startats pa 4 ar, bensinpriset lag pa 1.80 USD per Gallon. Sedan dess har 5 miljoner Illegala invadrare lamnat over sig till border patrol och ca 1 miljon har kommit ivag och ingen vet vilka de ar eller var de ar. Drogsmugglingen, Meth och Fentanyl ar oerhort hog och 300 amerikaner dor varje dag av overdoser. Idag skall Biden besoka El Paso i Texas. I onsdags var taltstaderna fulla med brate och stackars manniskor. I torsdags togs de ned sa Biden kan se bra ut och den korrupta median haller tyst. Nu skyller administrationen allt pa Putin nar man borde titta sig sjalv i spegeln.

  4. Teknikutveckling innebär oftast produktivitetsutveckling vilket gynnar ekonomisk tillväxt. Däremot kan den missbrukas och den politiska utvecklingen lär avgöra vilken väg vi går. I botten är jag optimist och tror på att människan/medborgarna ska förhindra de värsta politiska övergreppen och till slut vända utvecklingen. Men just nu ser det verkligen mörkt ut pga av att den långvariga kreditpolitiken har lyckats ko-optera så många människor i beslutsfattande ställning vilka har “för mycket att ekonomiskt förlora” genom att ta ställning för alternativa “sanningar”. För att använda Bush Jr’s politiska krav inför anfallet efter 911: “You are either with us or against us”. Så ser det ut lite varstans i det splittrade väst.

  5. @Simon

    Sådana personer ska sitta inom lås och bom, punkt slut😠

  6. Thorleif m.fl.

    För att förstå hur vi har hamnat där vi befinner oss idag rekommenderar jag er att läsa Ted Kaczynskis texter, i första hand Industrial Society and Its Future, det så kallade Unabombarmanifestet. (Han utvecklar sina idéer i Anti-Tech Revolution och
    Technological Slavery.) Samtliga går att hitta gratis i pdf-format genom en enkel sökning med Google eller annan valfri sökmotor.

    Nu tror jag inte för en sekund att dessa radikala tankar kommer att tas emot väl bland majoriteten av den här bloggens följare, dels pga denna grupps teknofila böjelser, dels av ren beröringsskräck i hänseende till författarens gärningar.

  7. Splittringen är så stor nu i väst att det finns risk för inbördeskrig. I USA är läget allvarligt menar många. Covid har inneburit att bl.a Florida och Texas går emot regeringen där demokraternas (D) Californien och de nordöstra staterna utgör deras direkta motpoler. Klimatagendan och fortsatta privatekonomiska problem kan nog leda till större protester framgent.

    Svenskarna ett lydigt folk.

  8. Bo

    Jag har då och då här försökt beskriva hur nuvarande finansepok utgör den sista cykeln av 3 i utvecklingen från WW2. Fantastisk utveckling i väst från krigsslutet till höginflationsåren från 1974-1983 (USA). Som botemedel från allt mognare och svagare ekonomisk utveckling infördes ungefär från och med Reagan den avreglerade kreditekonomin (finansbubblornas tid) som vi nu håller på att lämna kommande 10 turbulenta år. Parallellt förflyttas det globala ekonomiska ledarskapet sakta österut. Något som de ekonomiska (korporativa) makthavarna i väst försöker motverka (neokons i Ukraina t.ex) via NWO/överstatlighet i totalitär anda med hjälp av bl.a klimatagendan (Agenda 2030). Digitaliseringen är en annan med hjälp av mera AI i vardagslivet. Man pratar om den 4e industriella generationen där allt färre människor behövs osv. The Great Reset handlar också om införandet av en ny monetär ordning. Det är inte marxism men man vill ge sken av rättvisa s la Marxism osv är min tolkning än så länge. Däremot vill de nya härskarna använda de kinesiska totalitära övervakningsmetoderna via AI. Om de vore marxister (topparna) så är det isf de som söker de globala storföretagens stöd (fascism) i WEF.

  9. Tack Bo

    Vi ser precis samma utveckling här hemma sedan minst 10 år. Inte nog med fokus på kollektivet jmf med individen utan också mer om rättigheter än skyldigheter. Tidsmässigt ser vi en generationsmässig parallell med 68-rörelserna i väst och likt då räknar de som verkligen bestämmer att utnyttja denna omvälvning med bl.a överstatlighet (utan demokrati). Alltså “tillåter” man att landet splittras då det flyttar fokus från helt andra beslut.

    I Sverige (med mycket starka fackföreningar förr) varade vänster-revolutionen i princip från 1968 till löntagarfondernas införande 1983 varvid de i praktiken lades ned slutgiltigt iom kanslihushögerns (S) “kupp” därefter under ledning av Erik Åsbrink snarare än K-O Feldt.

    Vi kommer att se något liknande fast på överstatlig nivå om EU/FN fortfarande håller ihop kommande 10 år. Från en extrem till en annan…..
    Låt oss hoppas det inte innebär WW3 denna gång!

  10. Thorleif,
    Jag kan rekommendera boken ” American Marxism” av Mark R. Levin sa far du vetskap om vart vi ar pa vag. Vid forfragningar av universitets studerande ser fler an 60% positivt
    pa Marxism/Kommunism/Socialism. Enligt min mening forebadar detta en skrammande utveckling. Den progressiva rorelsen ser var constitution som ett levande dokument som man kan andra efter behag. Man vill att kollektivet skall ha mer rattigheter an individen osv. Climate Change rorelsen ar ett verktyg att andra var varld till ett globalt styre dar alla tillganger skall fordelas jamnt mellan de olika landerna via UN.

  11. Här en tolkning;

    https://peterkrabbe.wordpress.com/2023/01/06/dags-for-lite-motstand/#comments

    ”Allt som krävs är en tillräckligt stor kris och nationerna kommer att acceptera den nya världsordningen” (David Rockefeller)”

    Det är önskvärt att ha med sig flera perspektiv på vägen framåt. Därför är öppenhet ett måste hos oss. Det kräver samtidigt ett kritiskt sinnelag. Inte så lätt om man är med på vagnen och i beroendeställning.

  12. Bo, kan meddela att det är likadant i Sverige numera! Man känner inte igen sig här längre och som du förstår så börjar även brottsligheten i Sverige likna den i USA. Vi hade kanske världens stabilaste och renaste el-produktion i Sverige med 12 kärnkraftverk uppbackat av vattenkraften. Sedan kom miljömupparna/vänsterblivna till makten och resten är historia. Sverige är snart ett f d industriland då tillgången till billig el var avgörande fördel för ekonomin!

  13. Bo

    Kom bara ihåg att varken Bush, Clinton’s, Obama eller Biden på något sätt är marxister! Så vad beror det på?

    Du om någon vet att senatorer backas upp främst av privat kapital förutom vanliga väljare i hjärtefrågor. Inte är det från marxistiska stater eller lokala marxister, så varför denna till synes totalitära planekonomiska utveckling? Jag för min del har min tolkning och ni andra er.

  14. De skall bygga fler an 2000 vindkraftverk utmed ostkusten. De forstor fisket och valarna som de ommar om i alla andra fragor kommer att lida. Naturligtvis kommer inga verk att vara utanfor stallen dar den sk eliten bor. Blir som med de illegala invandrarna som flogs till Martha’s Vinyard dar Obama och alla andra hycklare bor, de fick lamna on och togs till en flygbas. Efter 35 ar i USA vet jag inte var som hant med det har landet, Marxismen har slagit rot via skolor och universitet och de storsta foretagen jamar med.

  15. Precis. Det talas sällan om vindkraftens kringkostnader. Ytterst sällan talas även om det enorma resursslöseri som vindkraften är.

    Hör vi någonsin något om att de vindkraftverk som sätts upp ska ersättas om 15-20 år? Eftersom vindkraftverken blir större och större än tidigare vindkraftverk så går de inte att bytas ut. Förmodligen behövs större fundament, fler elkablar då mer energi ska överföras, osv.

  16. Vindkraften är en sämre affär än Ebberöds bank.
    Blåser det ingenting, blir det heller inga intäkter för vindkraftsägarna.
    Blåser det, är det massor av vindkraftverk som producerar och massor av el som behöver hitta köpare. Vindkraftsägarna måste sänka priserna för att bli av med sin el, och får då inte täckning för sina kostnader.
    För elkonsumenterna blir det däremot dyrt, när de måste betala för utbyggnaden av två parallella system för elproduktion: Dels vindkraften och dels vindkraftens backup. Dessutom kräver vindkraften mer infrastruktur, som fler elkablar, än storskaliga och tillförlitliga energislag.
    Vindkraft är helt enkelt bara dyr och meningslös miljöförstöring!

  17. Kostnaderna kommer att öka ännu mer när den stora massan inser att Vindkraft är värdelös…
    Vindkraft till havs är ett svart hål.

Comments are closed.