Klimatet runt Östersjön c:a 1500–1900 enl Charpentier

Stadsmuséet

Figur 1. Målningen “Slädolyckan” 1700 – 1720, konstnär okänd, beskuren

Professor Fredrik Charpentier Ljungqvist annonserar ett nytt projekt ”Anpassning till klimatförändringar i norra Östersjöregionen cirka 1500–1900”, vilket finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och pågår från 2023 till och med 2027.  

I samband med klimatet har han i mina ögon utmärkt sig som en ovanligt “riktig” forskare, som grävt fram fakta på ett innovativt sätt. Det gör han nu också med den historiska skatten “tionde” som indikator på klimatförändringar:

FCL

Figur 2, Tiondeskatten i kubikmeter spannmål uppburen i Sverige.

Data saknas för Västergötland och Dalsland samt för Finland, Estland och de landskap som tillhörde Danmark fram till mitten av 1600-talet. Omarbetad från Leijonhufvud (2001).

“Tiondet” speglar storleken på skörden, vars variationer indikerar växlingar i klimatet.

Han förklarar hur resultaten ska bli användbara för arbetet med samtida och framtida klimatanpassning:

  • Det handlar dels om att faktiskt se hur till exempel olika typer av grödor påverkats av olika typer av klimatförhållanden över tid och kunna kvantifiera detta. Några nya studier jag varit inblandad i visar faktiskt ingen större skillnad mellan hur olika slags spannmål – trots annorlunda genetik hos sädesslagen och helt annorlunda teknologi – påverkas av fluktuationer i temperatur och nederbörd på 1700-talet och på 2000-talet i mellersta och södra Sverige. Dels handlar det om att se vilka socioekonomiska och sociopolitiska faktorer som främjade respektive motverkade snabb anpassnings-förmåga.
  • Paradoxalt nog är det egentligen modern teknik, som konstgödsel och fossila bräns-len, som har bidragit till att samhället klarar av att hantera klimatförändringar bättre idag än vad man gjort tidigare – samtidigt som den pågående klimatförändringen drivs av just förbränningen av fossila bränslen.

FCL har således ännu inte insett att det inte är koldioxiden som driver klimatförändringar-na. Men han är ju en “riktig” forskare, så jag har inga tvivel om att han kommer att inse det ganska snart.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Klimatet runt Östersjön c:a 1500–1900 enl Charpentier

  1. För mig låter det mest som att Thomas P är en förnekare när han inte vill kännas vid att temperaturer varierat förr.
    Att ”stora istidens” ismassor försvann berodde naturligtvis inte heller på att det blev varmare … det bara blidde så.
    Ok, jag vet det hävdas allt möjligt – att istider var lokala och att avsmältningen tog låååång tid …. Fast med de enorma ismassor som istiden skapat är det kanske inte så konstigt att det inte gick på en lunchrast …

  2. Thomas P
    Alla tidigare klimatförändringar har varit lokala. Istiden var kanske också lokal? Men när utsläppen av koldioxid ökade då blev det global uppvärmning, som kan ge högre eller temperaturer, mer eller mindre nederbörd, osv. På 70-talet var risken för ny istid överhängande eftersom Golfströmmen hade saktat in.

  3. JonasW ” 1930 talet var inte lika varmt som nu ..? ”

    Nej, det var naturligtvis inte lika varmt som nu. Ni förnekare har de mest absurda idéer.

    ” varav ca 0.8 grader vare perioden 1700-1900.”

    Det är inte vad IPCC hävdar. Ni förnekare har de mest absurda idéer. Se Figur SPM.1.

  4. Varför använder man akronymen som författare?
    “PAGES 2k Consortium
    Raphael Neukom, Luis A. Barboza, Michael P. Erb, Feng Shi, Julien Emile-Geay, Michael N. Evans, Jörg Franke, Darrell S. Kaufman, Lucie Lücke, Kira Rehfeld, Andrew Schurer, Feng Zhu, Stefan Brönnimann, Gregory J. Hakim, Benjamin J. Henley, Fredrik Charpentier Ljungqvist, Nicholas McKay, Veronika Valler & Lucien von Gunten. “

  5. Ok, enligt dig så är skillnaden mellan lilla istiden och 1800-talets slut väldigt liten.

    Enligt IPCC så har temperturen sen 1700-talets mitt stigit med ca 1.3 grader, varav ca 0.8 grader vare perioden 1700-1900.

    Känner att jag bara blir trött. Lilla istiden har aldrig existerat .. ?? 1930 talet var inte lika varmt som nu ..?

    Det var skitkallt för 400 år sen. Det är ungefär lika varmt nu som på 1930 talet. Hur kommer koldioxiden in i det här? pagesk247xyX397 kanske har svaret.

  6. Om jag förstått alarmisterna rätt..?

    – Uppvärmningen från 1600-tal fram till 1800-talets slut: beror på naturliga orsaker
    – All uppvärmning från 1900-talets början fram till nu: beror på koldioxiden

    Någon som tror på detta? I mina öron låter det som nonsens.

  7. FCL är historiker, specialiserad inom geohistorik. Han kallar sig också ‘klimatforskare’ (?). Han har sedan länge anslutit sig till den föreställningsvärld, som dedikerat alltid utgår från mänsklig påverkan som drivande för klimatet. Citatet i inlägget; ‘samtidigt som den pågående klimatförändringen drivs av just förbränningen av fossila bränslen’ (två fel i samma bisats) är därför ingen tillfällighet eller eftergift åt åsikter dominerade inom det etablissemang, som bestämmer finansiering av ‘forskningsrapporter’. En åsikt motsatta det citerade hade däremot varit ett memento att observera.
    FCL är medlem i ‘Bolincentret för klimatforskning’. Det är en bestämd markör för en icke-oberoende forskare. Det aktuella centrumet har förutom Stockholms Universitet såväl KTH som SMHI som anslutna organ. Inget av dem är i framkant på någon oberoende eller tillräckligt multidisciplinär klimatforskning värd namnet; naturligt eftersom de är finansiellt beroende av det allmännas bidrag, som är betingade av konformitet med globalistiska intressen. Bolin var en gång medgrundare av IPCC, den politiska samhällsorientering som utgår från att just påvisa att ‘klimatet är en funktion av mänsklig aktivitet’. IPCC fick, numera kanske glömt, Nobels fredspris år 2007. Fredsprisränderna från 2007 ‘går aldrig ur’, eftersom starka krafter än en gång försöker inte bara nominera Greta Thunberg till Nobels fredspris utan även samlar kraft för hennes tilldelning.

  8. Just skatteinbetalning är väl inte en så bra indikator. Gissar att det var med stor ovilja som man släppte tiondet när det var nödår.
    Kanske finns det likt Themsen årliga ismarknader som kan indikera kallare perioder?

  9. Hoppas det innebär att Sture också accepterar PAGES2K där Ljungqvist är med.

  10. Man kan tillägga att under de senaste 20 åren har FAO konstaterat att spannmålsskördarna i världen ökat med ca 40%, betydligt mer än världens befolkningsökning under samma tid: https://www.fao.org/home/en

    NASA:s satellitbaserade forskningsrapport i forskningssamarbete:

    Utsläpp av livets gas, koldioxid, grunden för vår överlevnad, har enl NASA givit oss en mycket grönare planet
    https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth

  11. Rimligen har han insett det. Men om han säger det klart, ryker kanske position och anslag. Han är alltså fri att söka och redovisa fakta – men inte deras konsekvenser. Ungefär som Lomborg.

Comments are closed.