Lågt gaspris verkar stabilt !

Priset på naturgas i Holland för leverans i mars

Strax innan stängning var priset nere på 48.900. Att jämföra med nära 350.000 innan jul.

Europas varma vinter med beskedliga krav på uppvärmning av bostäder har begränsat efterfrågan. Medan leverantörernas förväntningar varit hög förbrukning. Således finns nu ett överskott, som trycker ner priset.

Vi kan hoppas att det även påverkar den svenska marknaden för el.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Lågt gaspris verkar stabilt !

  1. Gun

    Europa och USA prissätter som du säkert förstår “samma gas” med olika volymmått på sina börser/fysiska leveranspunkter. Du måste räkna om för jämförbarhet. Priset i Europa av olika skäl mångdubbelt högre än i USA (främst pga brist på gas mht stor användning).
    Priset på båda marknaderna har gått ner pga av flera faktorer; varmt väder (reserverna räcker längre), start av kolkraft, el-sparande, ny LNG-import från Turkiet (inkl rysk gas), Qatar och USA osv.

  2. Hej Gun !

    Välkommen Gun ! Du är ny här. Bilden är bara en del av en graf, som är så stor att den skulle bli svår att läsa i bloggens utrymme.

    Klickar du på den röda texten kommer du till originalet i full skala.

    Lycka till !

    Sture

  3. Det här verkar konstigt. Diagram utan sort på Y-axeln och utan förklaring av de olika kurvorna. LNG och naturgas-priser har fallit. Men inte till en tiondel av vad de var. Istället från max kanske USD 70 per million BTU för LNG i Europa (TTF) till nu under USD 20 per million BTU. Priset var så lågt som USD 4 för några år sedan. I USA är nu referenspriset för naturgas nu under USD 4 per MBTU.

  4. Violett kurva: ngn form av ack snitt volym för viss period menade jag

  5. Gröna staplar = volym under stigande pris osv.

    Violett kurva sannolikt ack volym.

    Jag har inte studerat den europeiska nt-gas marknaden men motsv amerikansk har potential att procentuellt falla en hel del ytterligare. Mot äldre bottennivåer faktiskt. Amerikansk gasexport tjänar ändå mycket bra pga stora prismarginaler.

  6. Möjligen lugnande kurva, men vad symboliserar färgerna?

Comments are closed.