Fransk kärnkraft förnyas !

senat

Den franska Senaten, övre kammaren, har godkänt satsningar på ny kärnkraft

Majoriteten var överväldigande: 239 röster för och 16 emot.

2023-01-25, wnn, world nuclear news:

French Senate adopts bill on accelerating nuclear new build

(Frankrikes Senat antar lag om snabbare utbyggnad av kärnkraft)

Senaten började sina överläggningar om lagförslaget den 17 januari och röstade om dess text den 24 januari. Det blev antaget med 239 röster och 16 röster emot.

Lagförslaget går nu till underhuset, Nationalförsamlingen, vars omröstning väntas i mars.

Den godkända texten annulerar målet att minska kärnkraftens andel av Frankrikes elproduktion till 50 % till 2035. Kärnkraftens andel kommer nu att bibehållas på “mer än 50 %” till 2050.

Kärnkraft står nu för nästan 75 % av Frankrikes kraftproduktion, men den tidigare franske presidenten Francois Hollandes regering beslöt 2014 att dess kapacitet skulle begränsas till den nuvarande nivån på 63,2 GWe och år 2025 begränsas till 50 % av Frankrikes totala produktion. Den franska lagen om energiproduktionens omställning till “Grön Tillväxt”, som antogs i augusti 2015, krävde inte avstängning av några reaktorer som är i drift, men det innebar att EDF, Électricité de France, måste stänga äldre reaktorer för att starta nya.

I februari i fjol tillkännagav president Macron att tiden var inne för kärnkraftens renässans i Frankrike. Driften av alla befintliga reaktorer borde förlängas utan att kompromissa med säkerheten. Han avslöjade ett föreslaget program för sex nya reaktorer av typen EPR2, European Pressurised Reactor, med möjlighet till ytterligare åtta senare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Fransk kärnkraft förnyas !

  1. Länge har franska politiker på hög nivå signalerat att kärnkraften i Frankrike ska avvecklas. Vilket bland annat ledde till ägarna lade ett minimum på underhåll. Vilket i sin tur ledde till att kärnreaktorer ofta har fått stängas av för att det har blivit något fel. Vilket i sin tur har fått kärnkraftshatarna att gasta om att kärnkraft minsann inte är pålitlig. Dessutom gav det klimathotsreligiösa möjlighet att hävda att franska kärnreaktorer minsann stängdes av för att det är för lite vatten i floderna där kylvattnet hämtas.

  2. Fransmännen är klokare än tyskarna. Fransmännen satsar på kärnkraft medan tyskarna satsar på sol, vind, gas och ny brunkolsbrytning.

Comments are closed.