Polisen: Elbilar “livsfarliga”, säkerhets-avstånd: 100 m !

Bränder i elbilar kan vara närmast explosiva och är ofta helt omöjliga att släcka

2023-02-26, Samnytt:

Polisens nya säkerhetsrutin: Håll hundra meters avstånd till skadad elbil

Varningarna och incidenterna som pekar ut de nya elbilarna som potentiella dödsfäl-lor har duggat tätt. Nu tar Polismyndigheten i Sverige fasta på larmen och utfärdar nya säkerhetsföreskrifter för hur poliser på fältet ska agera i samband med en trafik-olycka där eldrivna fordon är inblandade.

Ett av direktiven är att en polis inte får gå närmare ett skadat eldrivet fordon än 100 meter.

Det blir i stället annan specialutbildad personal från brand- och räddningstjänst som får anta utmaningen att närma sig ett skadat elfordon och undsätta eventuella skadade. Endast om ingen sådan personal finns på plats och det handlar om akut livräddning får en polis på egen risk bryta mot direktivet och närma sig en skadad elbil.

Vidare anges i de nya säkerhetsföreskrifterna att ett skadat elfordon som forslas bort av polisen måste förvaras i en särskild skyddskarantän i flera veckor.

MSB tonar ned riskerna

På den för tilltagande politisering allt oftare kritiserade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är man inte lika glad. Detta eftersom de nya säkerhetsföreskrifterna på systermyndigheten signalerar att elbilar inte är säkra och till och med livsfarliga, vilket kan försvåra för politikerna att sälja in den ”gröna omställningen” till eldrift som något positivt.

Men Lars Hoffman, som har som uppgift på MSB att vara regering och riksdag behjälplig att jämna vägen för utfasningen av traditionella bensin- och dieseldrivna fordon som enligt beslut ska förbjudas redan om några decennier, vill tona ned riskerna med elbilar och hävdar att Polismyndigheten ”missuppfattat” allt.

– Elfordon vill jag påstå är säkrare än fossilt drivna fordon, säger Hoffman till SVT.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Polisen: Elbilar “livsfarliga”, säkerhets-avstånd: 100 m !

  1. The magazine “Car and Driver” says that 95% of the EV cars are still on the road and the remaining 5% made it all the way home.

  2. Rubriken verkar satt enligt principen: Om sanningen inte duger, så får man bättra på den.

  3. Elbilar i garage under bostäder och arbetsplatser är rena säkerhetsrisker.

  4. Ja, en färjekatastrof som orsakas av en brinnande elbil är bara en tidsfråga! Men i klimathysterins värld så har allt förstånd flugit sin kos för länge sedan med vindsnurrornas hjälp.

  5. Vem vill åka färja på Östersjön (eller överhuvudtaget) med elbilar el dito bussar i båtens mage?

  6. “Vi rekommenderar att laddningsplatser för elbilar i garage placeras så nära in/utfarten som möjligt, för att vi ska kunna göra insatser från en säker miljö utan långt avstånd till branden. Vid placering i garage med flera våningsplan bör elbilsplatser placeras i eller ovan markplan.”
    Fråga: Var skall elbilarna stå i garagen om samtliga bilar är elbilar? 100 meter från alla garage?

Comments are closed.