Färre vindkraftsverk i Piteå hamn förutser man nu i år

De flesta vindkraftverk för Markbygden anländer via Piteå hamn

2023-03-01, PT, Piteå-Tidningen:

Färre vindkraftsverk till hamnen: “Klart det påverkar”

Frågetecknen kring tillstånden för att resa 300 meter höga vindkraftverk i Markbygden gör att vindkraftstransporerna kraftigt bromsar in. Det här påverkar Piteå hamn och operatö-ren Shorelink som ansvarar för godshanteringen.

– Vi gör allt vi kan för att behålla personalen, säger Peter Mörtlund, vd vid Shorelink.

– I övrigt har i alla fall inte jag fått några indikationer på några nya transporter för 2023. Det blir väldigt låga volymer av vindkraft i år vad vi känner till. Allt beror ju på Svevind och vilken takt de lägger ut projekten, säger Ulrika Nilsson, vd Piteå hamn.

Peter Mörtlund, vd på Shorelink, kallar nedgången för kraftig.

– Vindkraften kommer att minska kraftigt, det kan jag säga utan att säga exakt siffra.

– Vi gör allt vi kan för att behålla personalen, och vi räknar inte med att behöva minska personalstyrkan. Sedan finns det andra godsslag som ökar istället.

– Massaved ökar och antagligen sågade trävaror också. Nu är vi tidigt på året och det är alltid svårt att veta eftersom det här är konjunkturdrivet.

Peter Mörtlund tror däremot på en snabb återhämtning vad gäller vindkraftstransporter till hamnen.

– Det som avgör är hur det går med tillstånden i Markbygden.

+ – + – + – +

2023-03-01, afv, Affärsvärlden:

KRIS FÖR SVENSK VINDKRAFT – KINESISK JÄTTE BLÖDER PENGAR

Industrisatsningarna i norr förutsätter nyinvesteringar i vindkraft. Men många vindkraftsparker brottas med så allvarliga problem att bolagen bryter mot finansiella åtaganden gentemot långivarna, visar Afv:s granskning.

• Kinesiska jätten har investerat över 20 miljarder, men projekten blöder pengar: “I värsta fall kan banken säga upp lånet”
• Investerare börjar få kalla fötter: ”Grundproblemet är just lönsamheten”
• Hotet mot Hybrit: ”Synnerligen dålig tajming”

Sverige ligger i framkant när det kommer till vindkraftinvesteringar. Idag står vindkraften för 20% av den totala elproduktionen och fram till 2026 kommer den att fortsätta växa.

+ – + – + – +

Enfaldig tro mot skeptiskt vetande

Tja, “alla” säger att vindkraften kommer att fortsätta växa. Politiker i nästan alla läger planerar för mycket mera vindkraft, många tusen möllor i EU. Och alla de enfaldiga som “tror” på de auktoriteter de BORDE kunna tro på, istället för att tänka själva, försöker agera därefter. Det har gått bra så länge som politikernas subventioner och långivarnas “tro” på kalkylerna, förhoppningarna, håller.

MEN, vetandet om verkligheten börjar tränga sig på:

  • Möllornas livslängd är inte 30 år som ofta kalkyleras. Den är oftast inte mer än 20 år och ibland bara 15 år.
  • Erosion av vingarna reducerar verkningsgraden så att den minskar varje år. Ibland måste vingarna bytas ut efter 8 – 12 år. Intäkterna blir lägre än de kalkylerade.
  • Tillverkarna Vestas, Siemens -Gamesa och GE har fått ökade kostnader p.g.a. högre priser på de sällsynta metaller som ingår, oväntade garantikostnader och de högre priser på el, bränsle och transporter, som vindkraften förorsakat.
  • Räntorna har stigit och kan antas stiga mer. När räntorna hittills varit lägre än inflationen har denna i princip betalat en del av investeringen. Subventionerna har betalat en annan del. Nu håller båda dessa förhållanden på att övergå till reella driftkostnader. Det kommer förmodligen att göra framtida byggen olönsamma.
Epoken “Vindkraft” har nått vägs ände ! ! !

+ – + – + – +

Någon kommentator kan kanske finna ut vem den “kinesiska jätten” är.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Färre vindkraftsverk i Piteå hamn förutser man nu i år

  1. Vi har överskott på elenergi över året och exporterar i princip all energi från vindkraften. Men vi har ofta brist på eleffekt, då blir priset högt, och det resulterar i att Pågens bageri i Malmö inte får bygga ut för ingen kan garantera att det finns eleffekt till de planerade ugnarna. Överskott på elenergi och brist på eleffekt gör att elpriset svänger kraftigt.

  2. Ingvar, ja men hur ska man få folk som inte begriper något om elkraft och dessutom drivs av en agenda med klimatbluffen att förstå det vanvettiga med vindsnurror? Det går inte att argumentera med klimatreligiösa, tro mig jag har försökt! Verkligheten har ingen bäring i en värld som styrs av klimathysteri…

  3. Man behöver bara läsa SCB energistatistik för 2022 för att se hur galet det är med väderberoende kraft som sol och vind.
    Deras installerade effekten (MW) skulle ha kunnat överstiga Sveriges hela elförbrukning (GWh) 2022 om “vädergudarna” varit på deras sida. De skulle ha kunnat producera ca 106% men nådde bara ca 25%.

  4. Med alla galna projekt i Norrland behövs ytterligare 9 stycken Markbygden, så de behöver nog inte oroa sig i Luleås hamn.

    Nästa nya yrkesgrupp blir vindkraftsdemonterare.

  5. Vindmöllornas ekonomiska livslängd är kortare än dess tekniska.
    Jag vill referera till min kommentar 23/2 kl 14:32, under Björn Gillbergs inlaga detta datum avseende vkv och gratis havsområden.
    Min kommentar tog upp professor Gordon Hughes undersökning av 3000 vkv till lands och sjöss. Jag noterade då:
    • vkv till lands: kapacitetsfaktor från 24% till 11% efter 15 år
    • vkv till sjöss: kapacitetsfaktor från 40% till 15% efter 10 år.
    Kapacitetsfaktorn bestämmer den ekonomiska livslängden. Således är de inte längre tillräckliga intäkskällor, enligt min egen slutledning, efter 10 till 15 år.
    Allt tal om möllornas livslängd om ’30 år i kalkyler’ är ointressant eftersom kalkylerna utgår från teoretiska tekniska livslängder. Inte ens inläggets ’20 år eller ibland 15 år’ håller inte enligt Hughes undersökning, om vi ser till trolig ekonomisk livslängd.

    Tur att kommuner lite här och där i Sverige börjar fatta galoppen och avvisar vkv. Oftast dras då miljöfaktorer upp som avgörande. Vissa kommuner som investerat i ‘grön el’ genom vkv har dessutom förstått att det rör sig om ‘röd el’, dvs pengaslukande dito.

  6. Kina tog över marknaden för solceller från Tyskland, som var världsledande en gång i tiden. Genom att sänka priserna och utnyttja att stöden gick till installation i stället för produktion i Tyskland försvann många jobb.

    https://www.reuters.com/article/us-germany-solar-idUSTRE7BD0W620111214

    Kina har aviserat att de inte längre stödjer den inhemska produktionen av solceller, då de redan har en stark position på marknaden vilket kommer att driva upp priserna. Samma sak håller på att hända med vindkraftverk, Kina och Sydostasien dumpar priserna på komponenter, de dumma Europeerna köper från Lowest Bidder och den inhemska industrin går på knäna. Elen kanske blev lite billigare att producera, men konsekvenskostnaderna (som aldrig någon i den gröna rörelsen bryr sig om) är mångdubbelt större med arbetslöshet, sociala konsekvenser etc. Ingen lär sig något längre…

  7. Utan att veta de exakta ägarförhållandena så är Kinas satsning på vind- och solkraft enbart för att bli ledande teknologiskt så att de kan locka de korkade Européerna och svenskarna att förstöra sina energisystem så att Kina kan flytta fram sin strävan att bli en dominerande kraft i världen! Själva satsar ju Kina på kol- och kärnkraft!

Comments are closed.