Rekordmycket snö i vinter !

Figur 1. Finlands Meteorologiska Institut, FMI, rapporterar att norra halvklotet fått exceptionellt mycket snö denna säsong

I tillägg till tidigare poster om rekordkyla och snöstormar noterar FMI nu en helt exceptionell ökning av totala mängden snö på norra halvklotet. Grafen ovan visar tillståndet fram t.o.m den 8/3. Det aktuella värdet, röda punkter, ligger dubbelt så högt som en standardavvikelse från medelvärdet 1982 – 2012 .

Rättelse:

Min sökning efter grafen gick för fort. Figur 1 avser år 2020. Nedan den för i år.

Figur 3. Årets FMI-graf, max inte fullt så extremt som 2020.

Dock betyder detta ändå att extrema snömängder fallit på olika håll, ex.vis i Kalifornien, som de senaste åren lidit av torka.

Figur 2. Kalifornien, Mammoth Mountain 2023-01-11: Fyra meter snö på 9 dar

Den “Atmosfäriska Flod” som visade sig i januari har dragit in extrema mängder snö över Kalifornien. I slutet på februari fick Running Springs 3,8 meter. Den 26/2 rapporterade riksmedia och t.o.m. SVT, om en snöstorm i Los Angeles, den första på 30 år.

Runt om oss har det varit ovanligt mycket vinter i år.

+ – + – + – +

Post Scriptum

Robert Norling tipsade om en kanadensisk graf:

ECCC

Figur 4. En graf med data från Kanadas institut för “miljö och klimatförändringar”

Här utgår man från “Snow Water Equivalent” och räknar med volym, km³, medan FMI räknar med vikt, gigaton. Det blir större tal än vad FMI noterar. Jag hoppas någon läsare kan reda ut skillnaderna och lägga en förklaring i kommentarerna.

Årets kurva “slår i taket”, vilket bekräftar rapporter från USA, Indien och Fjärran Östern.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Rekordmycket snö i vinter !

  1. Nu skyller man (dn) våra “dåliga vägar (= eftersatt u-håll) också på klimatförändringar. Svenska folket borde inte längre ha ngt förtroende för MSM och särskilt DN.

    Om däremot vägtjälen skulle komma och gå flera ggr per vinter så påverkar det vägbanornas hållbarhet. Saltet likaså. Men att det blivit “halkigare”?

    Jetströmmarna däremot orsakar förändrade temperaturer numera. Men är det koldioxidens fel?

  2. Thomas P

    Du erkänner att man alltså har en agenda? Från båda sidor då? Varför? Jo jag fattar men forskare ska ju vara de första att försöka falsifiera sina egna hypoteser/teorier och ståndpunkter. Varför ser vi sällan det i “debatten”? Antagligen för att ingen veteteskaplig debatt pågår eller pågått mellan etablissemanget och skeptiker osv!

  3. Tack VladT

    Det tolkar jag förstås bokstavligt men hur mäter man det korrekt? Snöflingor ser olika ut av en mängd orsaker. Och innehåller olika mängd vatten (is) på vägen ner. Storleken och Avståndet mellan dem på marken avgör snödjupet. Ett djup som hela tiden förändras beroende på temp, vind osv och hur länge flingorna legat ovanpå varandra.

  4. Rutgers University har ett Global Snow Lab. Vars statistik visar att snötäcket på höstar och vintrar har ökat de senaste decennierna. Medan det har minskat på vårar och somrar. Fast på somrarna är det väldigt lite snötäcke hur som helst.

  5. “Vad betyder “Snövatten ekvivalent”?”

    Måste vara i smält form som avses.

  6. Robert N

    Vad betyder “Snow water equivalent”?
    Är det snö omräknat till vatten (vid smältning) eller inkl måttet även regnblandad snö eller snö som snabbt blir till vatten vid markytan?

  7. Det är läge att avkräva rödgrön-tönten Pär Holmberg på en offentlig avbön från sitt påstående om snö och Vasalopp för ett antal år sedan. Jag hoppas att någon journalist ställer frågan till den tomten……

Comments are closed.