Frusit ihjäl i Kalifornien: 11

Electroverse

Snöskottning på tak i San Bernardino när snön når över nocken

Välfärdslandet USA kan inte skydda sina medborgare för vädrets makter. Och det drabbar dess rikaste delstat: Kalifornien. Jag översätter en post från Electroverse 2023-03-10:

DÖDSTALEN STIGER I SAN BERNARDINO: FOLK HITTAS IHJÄLFRUSNA I SINA HEM


Strömmen är borta, termometrarna visar minus 20º C och snön når upp till nocken – men ingen verkar bry sig.

Grannarna till 93-åriga Elinor “Dolly” Avenatti hittade henne hopbuntad i en stol framför hennes öppna spis, som hade blivit kall – död. Flygvapnets veteran och religiöse man, Alden Park Thayer, 85, dog i sitt hem i Lake Arrowhead när snödrivorna nådde över 4 meter utanför hans fönster. Hans dotter, Lisa Thayer, fanns vid hans sida, när han gick bort sjungande “How Great Thou Art”. Vägarna förblev oframkomliga och räddningstjänstens personal förklarade att det skulle ta minst en vecka innan de kunde hämta Aldens kropp.

Det här är bara två tragedier som har drabbat San Bernardino-bergen under en två veckor lång anstormning av snöoväder– och som enligt myndigheterna totalt uppgår till minst elva – kanske många fler.

Det är fortfarande oklart exakt hur många fler liv som har gått förlorade på grund av snöstormarnas problem, såsom blockerade vägar, nedfallna kraftledningar eller kritisk sjukvård som inte kunnat tillkallas. Vid ett kommunfullmäktigemöte denna vecka i Big Bear Lake sa stadens tjänstemän att mer än två meter snö hade fallit där på 15 dagar; sjukhustjänstemän sa att “tragedier” hade hänt på grund av vädret, och nämnde tillgång till dialys som ett särskilt problem.

“Jag är säker på att de inte har hittat alla ännu,” sa Rhea-Frances Tetley. Hon talade om sin granne på andra sidan gatan, som dog förra veckan i sitt hem och inte hittades på flera dagar. “Jag kunde ta mig ut ur mitt hus först i går eftermiddag, och det krävdes två starka män för att gräva fram uppfarten,” sa hon.

Gary DeFrench, en entreprenör i Crestline, berättar om ett liknande öde för sin granne, en kvinna i 80-årsåldern, som frös ihjäl förra veckan. “Några av dessa människor bor längs vägar som är väldigt smala långt ute på vischan,” sa han och tillade, “Jag är från Cleveland, Ohio, så jag har sett snöstormar. Men inget sånt här. Det här är otroligt.”

Myndigheterna är angelägna om att lista dödsfallen som “naturliga”. Sheriffens avdelning, som också fungerar som länets rättsläkare, sa att det fanns få bevis för att offren dött på grund av att de varit instängda i sina hem.

Men andra i den insnöade lokalbefolkningen har kallat detta löjligt. “Det är absolut inte sant”, sa Carola Hauer, en Running Springs-bo och psykolog, och tillade att hon hoppades att myndigheterna skulle lära sig och vara bättre förberedda i framtiden.

“Vi borde förmodligen ha hissat nödflaggan lite tidigare”, sa hon.

De ökande köldrelaterade tragedierna – av vilka jag bara har dokumenterat en liten andel – kommer samtidigt som ännu en vinterstorm drar in över Kalifornien, och hotar med mera snö på de högre höjderna. Kraftiga snöfall förutspås också över delstaterna i mellanvästern och nordöstra USA.

Men naturligtvis, eftersom dessa tragedier beror på kyla, får de inte vederbörlig uppmärksamhet i media. Där finns ingen balans, bara agenda-driven vilseledning…

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Frusit ihjäl i Kalifornien: 11

  1. Tror det var 2021 så lämnade en bra bit över 400 000 människor Kalifornien för boende i andra stater. Nästan 1000 000 människor senaste 3-4 åren.
    Känns som befolkningen gett sitt betyg.

  2. Ledarskapet i CA ar kompletta stollar och massor av folk lamnar staten. Tyvarr tar de med sig sina voting habits till Texas och Florida. Har ni varit i Indio, CA dar hela dalgangen ar fylld med vindsnurror. Hemskt! Det har nu regnat mycket men den lilla fisken Delta Smelt gor att de inte startar pumparna som fyller reservoarerna.
    Synd pa en sa vacker stat. Rod bockarna har forstort allt.

  3. Rockström var är du vi har
    många frågor även om
    Svensk vinter .

  4. Det är klart att det inte finns någon ström. Översnöade solpaneler producerar ingen el, och skulle inte producera mycket även om de inte vore översnöade. Molntäckt himmel ger inte mycket solsken till ytan.
    Vindkraftverkan har väl frusit sönder. Eller så blåser det för lite för att de ska producera.
    Det lilla som Kalifornien har av tillförlitlig och fungerande elproduktion är för lite för att ge ström till alla invånare.

Comments are closed.