Blir vi bedragna på elen ? ?

Data från Svenska Kraftnäts “Kontrollrummet” för 2023-04-26

Rättelse

Det var Forsmark 1 och 2 som plötsligt stängdes ner efter en kortslutning i nätet. O3 var stängd sedan tidigare.

Se kommentaren av välinformerade BD-Nille kl 17:21.

Han försäkrar också att exporten inte prioriterades. Slutsatsen nedan är alltså fel. Men figuren visar data direkt från “Kontrollrummet”. Dess data visade dock inte en tillräckligt fyllig bild så att Ingvar kunde se att F1 och F2 snabbstängts.

+ – + – + – +

Igår morse försvann O3:an från elnätet. Den producerade sen 0 MW. Dess uppgivna kapacitet är 1.450 MW. Det fanns i skrivande stund ingen angiven orsak på dess hemsida.

I redovisningen på SVK (Svenska Kraftnät) var den totala produktionen före/efter 17.420/15.243 MW. Differensen blir 2.177 MW. För kärnkraften var siffrorna 5.516/3.339 MW, alltså 2.176 MW. Övriga redovisade siffror var i princip oförändrade Det ”saknas” alltså 726 MW som tydligen också försvann från övriga kärnkraftverk.

Vindkraften klarade med nöd och näppe själv exporten.

Naturligtvis gick ju frekvensen ned under 49,80 i det röda fältet, vilket innebar att AFK (automatisk frånkoppling) av elabonnenter trädde i kraft. Den inhemska förbrukningen minskade med 2.147 MW. Exporten fortsatte dock nästan oförminskat med ca 2.650 MW.

Slutsatsen blir att det tydligen är viktigare med exporten än att förse svenska hushåll och företag med nödvändig el. 

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Forsmark 1 och 2 också bortkopplade

Igår kopplades även Forsmark 1 och 2 bort efter en kortslutning i ett ställverk. Det orsakade tillfälliga strömavbrott i Stockholm. Det har vi ännu inte hunnit utreda för att kommentera.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Blir vi bedragna på elen ? ?

  1. Trafikborgarrådet Anton Fendert (mp) kräver att staten ska gå in och subventionera Stockholmarnas månadskort med över 500 kr/månad. Jag som bor 60 mil därifrån vill inte vara med om att subventionera deras resor och hoppas därför att regeringen säger nej till detta. Det måste vara en sak för regionen att besluta om. Fendert är bilisthatare och har ivrigt verkat för att sabotera biltrafiken. En god vän till mig, bosatt i Vasastan, berättade att han var tvungen att betala 1100 kr/månaden för att få parkera i området utan att vara garanterad parkeringsplats. Han sa också att mp ligger bakom trafikkaoset i Stockholm, som enbart går ut på att försvåra all biltrafik. Det är en stor skam att de borgerliga partierna där lierat sig med mp, som enligt mig är det mest avskyvärda av alla Riksdagens stolliga partier. Systemmedia hävdar att det var risken för att m skulle samarbeta med sd som orsakade moderaternas dåliga val i Stockholm. Jag tror snarare att det berodde att de lät mp ta hand om trafikfrågorna. Hur ska man egentligen rösta i Stockholm för att slippa mp? Detta klimatalarmistiska, fanatiska och miljöförstörande stolleparti har med andra partiers benägna medverkan tillåtits att infiltrera ett otal myndigheter och naturligtvis systemmedia på ett sätt som låtit dem få ett inflytande över energi-, klimat- och trafikfrågor som ligger skyhögt över deras andel i valmanskåren på 4%. Ut med dom!

  2. Bränsle- och elpriserna torde vara en av faktorerna bakom budgetläget för SL. Å andra sidan började särskilt elpriserna stiga redan hösten 2021 och 2022 visade man ett överskott på 400 miljoner.

    Ur budgeten Trafik/SL Region Sthlm:

    “…..resultatkravet för 2023 på -1 202 miljoner kronor uppnås. Resultatkravet innebär en sänkning med 1 606 miljoner kronor jämfört med utfallet 2022. Den kraftiga sänkningen ska ge bolaget utrymme att genomföra verksamhetsförändringar för att anpassa trafik- utbudet till ett förändrat resande. För planåret 2024 höjs resultatkravet till 200 miljoner kronor och 2025 höjs resultatkravet ytterligare till 781 miljoner kronor vilket stärker bolagets soliditet.”

    2023 alltså speciellt där man (SL främst) tvingats sänka resultatet (öka förlusten) med ca 1,6 Mdr (till minus 1,2 Mdr) för att därefter bl.a höja biljett priserna med 4% per år. DN-artikeln antyder att SL redan nu i april ser att budgeten hotar spricka rejält. Mellan 2022 och 2024 tar man som det verkar “engångskostnader” kring 1,8 Mdr (årlig omsättning 24 Mdr). Man förklarar inte mer än att berätta att det påverkats av drifttagna investeringar om 11,6 Mdr. Pandemin har påverkat resandet negativt förstås genom mer distansarbete.

    För den som är mer intresserad får skaffa sig SLs årsredovisning 2022 och budget 2023.

  3. Att våra kollektivtransporter länge varit kraftigt subventionerade har vi känt till men att man planerar så här dåligt visste jag inte? Det är givetvis en medveten subvention av miljömässiga orsaker men är dagens situation orsakad av andra skäl. Någon?

    https://www.dn.se/sverige/fendert-mp-sl-kortet-skulle-behova-kosta-nara-1-400-kronor/

    Stora investeringar har gjorts i samband med “renovering och modernisering” av Sthlm inkl utbyggnad av trafiken när stan växt. Mycket är förstås lånat och nu stiger räntorna utöver “felbudgetering” och kostnadsöverskridanden i olika projekt i trafiken.

    Har alla politiker i Sthlm levt med nollräntor?

  4. BD-Nille
    Informativt-Tack.
    Nu förstår jag bättre hur viktigt det är med svängmassa och möjligheten att koppla bort last.
    Att det tar så lång tid att koppla upp snabbstoppade kärnkraftverk är en överraskning för mig.

  5. Göran

    Kanske bara ett personalrykte men ett par MTR-värdar berättade, sant eller inte, att man saknade tillräckligt med ledningspersonal för organisering&planering att lösa bemanning och tågomrangering (strategi). Ett problem var ju att tågen var åtskilda i norr och söder pga stängd tunnel (men så blev det redan på e.m) samt att City var centralpunkten som blev trång i sig. Personalbyten i tågen måste därför ske på alternativa platser och berörda måste ta sig dit. Ett typiskt och förväntat problem man kan ha åtgärdsplaner för samt träna. På alla info-skyltar stod det bara “Invänta tid” men det kommer aldrig några tider överhuvudtaget under nämnda 6 timmar. Kom det in ett tåg på perrongen stod det stilla där i upp till timman. Avgick ett tåg ropades det ut muntligt av MTR-värdar på perrongen men dessa gick oftast norrut (ej tunneln) eller på samma linje söderut mot S-tälje. Inte åt mitt håll som låg i Kungsängen-spåret (den stängda tunneln). Jag har aldrig upplevt något liknande trots pendling med tunnelbana/p-tåg i 45 år. Vid större fel har alltid bussar satts in. Men inte denna gång.

    Under kvällen när tunneln öppnat fortsatte det resten av natten med personalbrist. När vi äntligen fick en avgångstid 23.21 fanns inget lokförare. Det dröjde ytterligare en halvtimme.

    Betr “att luta sig tillbaka” så vet vi att det pågått en konflikt betr värdar och därför kan man även tänka sig att delar av personalen inte var så pigga att ställa upp vid “akutläge” som detta där alla scheman spricker på olika sätt.

    Håller med dig om att kreativ problemlösning inte sällan av flera skäl inte prioriteras.
    Hur bedömdes det ev oljeutsläppet? Hade det kunnat lösas genom att några personer med lösningsmedel på ryggen istället för hela ekipage med tvättanläggning osv? Var det utsläpp från lok/tåg eller från växel (alltså växelfel också?). Enl en lokförare uppmärksammade han att han i just det området i tunnel hade lite slir-problem i en backe. Hur fort rapporteras en sådan händelse? Och hur fort åker en jour ut och inspekterar? Om ett lok läcker olja lär det väl upptäckas via larmpanel i loket? Även larm i växeln eftersom hydrauliken torde vara elektroniskt övervakad!
    Felet hela tiden rapporterat som spårhalka. Inte växelfel!

    Som sagt är denna typ av fel av normal art men med stora konsekvenser. Måste finnas alternativ-planer tänker jag. Hur gör man tillsammans; MTR, Banverket och SL?
    Har man inte typ en “stand by” katastrofgrupp som går samman direkt då man inser att ett längre stopp förväntas?

  6. Jag tror inte att någon driftsansvarig för tillfället på MTR lutade sig tillbaka och tänkte att de inte ska göra något för de tjänar pengar på det.

    Jag tror mer att den eller de som var ansvarig både hos MTR och Banverket helt enkelt inte hade förmåga att lösa situationen snabbt. Vi kan kalla det för inkompetens. Det finns gott om inkompetens både på hög och låg nivå på alla möjliga ställen i samhället.

    Jag har varit med i flera situationen, där diskussionen har blivit vem som har ansvar att lösa ett problem än att lösa problemet och sedan diskutera vem som var ansvarig och hur ersättningen ska göras upp. Det finns gott om personer som rent ut sagt är fega och inte vågar ta initiativ.

    Med lite information från insidan av upphandlingen av senaste pendeltågen var det en person som frågade om det inte vore på tiden att köpa tåg som faktiskt fungerar? Svaret på den frågan blev att det var ointressant för om något inte fungerar så finns det garanti. Jag tror dock inte att de som blev utan tåg blir glada av att det finns garanti. Men, så tänker de; inte längre än näsan räcker.

  7. Göran

    Och varför munkavle? Vitsen är ju att resenärerna bör få tillförlitlig info. Det gäller i all verksamhet visar psykologisk forskning. Delat ansvar och munkavle är förståeligt utifrån bl.a juridiken men det måste vara ett mål att Banverket snarast meddelar orsak och plan efter samverkan med MTR och SL osv. Vi fick ingen riktig info som avslöjar ansvarig organisation. Visst får MTR ta skiten oftast men därför är situationen ohållbar.

    Min resväg till city är 60 min. Sedan de nya tågen infördes tycker de flesta att det sammantaget sedan starten blivit rejält sämre. Men ibland utan större problem. Visst, fler tåg och trängre på spåret (inte fler avg hos mig utan totalt färre särskilt nattetid) och därmed systemmässiga förseningar. Vi saknar bra statistik på tekniska resp administrativa orsaker som personal samt fördelning på delansvarig. Vintertid och ständiga växelfel efter decennier av svagt underhåll. Drömmen om dubbelspår hela vägen t.ex? Att lokförare inte längre vill åka ensamma har inget med verksamheten att göra. Ett allmänt samhällsproblem som drabbar det mesta utan bevakningsbolagen.

  8. # BD-Nille
    Ja det stämmer att det var F1 & F2 som föll ur elsystemet. O3 är avstängd från den 15 april till 9 juni för revision. Som lekman försöker man förstå systemet som det redovisats hos SVK, vilket tydligen inte var “helt korrekt” och att reglerna här var annorlunda än vanligt. Man ser nu också att effektuppgång pågår för F1 medan F2 fortfarande är avstängd.

  9. Märkligt dock att när fd regeringen stängde kärnkraft så sas det att det inte påverkade priset (eftersom det var den “dyra” kärnkraften försvann)…

    Nu när (pga instabilt elnät) två reaktorer, helt som de ska göra enligt säkerhetsreglerna, stängdes då inkommande elförsörjning försvann, så dubblades helt plötsligt elpriset….

  10. Göran

    Tänkte inte jag behövde förtydliga det 🙄 Som operatör som dessutom är inblandade i en arbetskonflikt kan de luta sig tillbaka och inte känna ansvar eftersom ingen övr ansvarig känner som sitt ansvar att lösa situationen för resenärerna. SL förr hade hela ansvaret vilket då alltid innebar bussersättning eller bussmatning eller lämplig annan tpt-lösning. Nu rådde brist på personal hos MTR hela kvällen.

    Vet vi inte det idag att delat ansvar är inget ansvar om det går att tjäna en slant och skylla ifrån sig.

  11. @Ingvar Åkesson
    Oskarshamn 3 (O3) stängdes ned helt kontrollerat redan den 15 april-23 för årlig revision och bränslebyte.

    Det som hände igår 2023-04-26 kl 06.40 var att det uppstod en kortslutning i stamnätet. Det fick F1 och F2 i Forsmark att trippa, medan F3 tuffade vidare.

    Därmed försvann >2000 MW elproduktion ur det nordiska synkronområdet.

    Den inhemska förbrukningen minskade inte radikalt. Det kan se ut så på SVK Kontrollrummet, men websidan visar inte rätt i alla delar när vid denna typ av bortfall. Dessutom är det fördröjningar för olika mätvärden. Tidsstämplingar på SVK Kontrollrummet kan diffa rejält mot verkligheten.

    I verkligheten minskade omedelbart Exporten på utlandsförbindelser radikalt. Vattenkraften drog på så snabbt den kunde för att stoppa frekvensfallet – det måste stoppas inom några sekunder, hur många sekunder beroende på aktuell svängmassa i systemet. Frekvensen föll till 49,3-49,4 Hz – men någon AFK (Automatisk Förbrukning Frånkoppling ) gick ej i aktion. Det sker vid lägre frekvens (48,8 Hz).

    Däremot så trippade säkert en del känslig industri och minskade lasten i systemet, och bidrog därmed till att plana ut kurvan för frekvensfallet.

    Ett antal gasturbiner startade automatiskt inom den stipulerade tiden 15 minuter. De startar för att ”återställa” systemet, så att det ska klara ett eventuellt ytterligare produktionsbortfall.

    Sammantaget utsattes det nordiska synkronområdet för ett produktionsbortfall (>2000 MW) som är större än vad som nu är det dimensionerande felet (referensincidenten). Nämligen bortfall av 1600 MW, dvs den nya finska reaktorn Olikuluto 3 (OL3).

    Den var i drift och klarade incidenten. Utan den och dess svängmassa kunde det ha blivit ett sammanbrott i det nordiska kraftsystemet.

    Mer info:
    https://klimatupplysningen.se/batteribilar-dyr-och-verkningslos-klimatpolitik/#comment-437661
    https://klimatupplysningen.se/batteribilar-dyr-och-verkningslos-klimatpolitik/#comment-437670

  12. Det inträffade visar med tydlighet två saker:
    • Det finns ingen som har ett övergripande ansvar för Sveriges elförsörjning.
    • Regeringen har spelat bort möjligheten att skaffa sig kontroll över Sveriges energiförsörjning.

    I dagsläget har vi följande ‘spelare’ i el- och energiförsörjning;
    – Energimyndigheten, som ‘arbetar för att samhället ska ha tillgång till el och annan energi’; myndigheten arbetar också med ‘samhällets beredskap för elbrist’ och har idag fått ett uppdrag att inom ramen för EUs rekommendation att understödja stresstester inom elområdet, dvs. adressera samhällets sårbarhet mot bakgrund av ‘invasionen i Ukraina och sprängningarna av gasledningen Nord Stream 1 & 2.
    – Energimarknadsinspektionen, som är en expert och tillsynsmyndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader; tillståndsärenden, regelutveckling och medborgarkommunikation i går i dess uppgifter såväl som elhandelsfrågor.
    – Svenska Kraftnät; affärsdrivande, dvs organ för regeringsmakten taxering av abonnenter/skattebetalarna, och myndighet för kraftsystemet i Sverige, där förvaltning och utveckling av Sveriges transmissionsnät är central.
    – El och energiproducenter, entreprenörer och operatörer; Vattenfall ingår här som medborgarägt, men dess verksamhet bedrives synkront med Regeringens intentioner och är därför att betrakta som hybridmyndighet och verkställandeorgan för dess ambitioner främst m.a.p. Agenda 2030-hittills betraktat. Övriga energiproducenter, entreprenörer och operatörer är i huvudsak utlandsägda.

    Min uppfattning är att dessa spelare agerar som oordnade delar, speciellt vad gäller de svenska myndigheterna och hybridmyndigheterna. Ingen tar ansvar för helheten och regeringen har genom ovanstående organisationsupplägg gjort det svårt för sig att effektivt driva/driva fram en för svenska skattebetalare önskvärd situation och utveckling.

    Därför är Sverige kvar inom ACER, låter EU bestämma vad som ska gälla vad avser elområdeindelning, prisanslutning till det europeiska oligopolet och kapacitetsutnyttjande i utlandskablar, vilka inte ens i sin helhet ägs av Svenska Kraftnät. Det är också av detta organisatoriska skäl som regeringen blir vindflygel för exploatörers lobbying för prioritering vad avser elkraftsutbyggnad, parat med EU-driven underordning vad gäller elområdet till överstatlig klimatpolitik.

  13. Om det är problem med spåren för pendeltågen så är det Banverket som är ansvarig för det. De som står för driften av tågen har i kontraktet att de inte får kritisera Banverket. Så alla skäller på MTR även om det inte är deras fel och MTR får inte förklara hur det ligger till, dvs. vem som har ansvaret, utan de får ta på sig skiten och knyta näven i byxfickan.

    För övrigt fungerar faktiskt underhållet av järnvägsnätet bättre idag med privata entreprenörer, men antalet tåg idag är mycket större än tidigare, så källan till fel är större, samtidigt som tiden för underhåll är mindre idag än tidigare.

  14. Förfallet kan det kopplas till en ny generation?
    Fyrtiotalister har länge varit ansvariga för samhällsfunktioner men de faller för åldersstrecket.
    Vi femtiotalister har aldrig haft samma positioner och nu ersätts vi med yngre förmågor helt uppfostrade i annan tidsanda. Grupparbete och brainstorming där allt är möjligt och inget fel.

  15. Hur uppstår en kortslutning?

    Genom handhavandefel eller att icke underhållet/bytt mtrl ersätts i tid. Eller måhända både ock.

    I sanningens namn vet jag inte om driftsäkerheten per producerad timme var bättre förr än idag då kärnkraftverken inte längre drar till sig framtidskompetens? Om yrket under lång tid varit föremål för upphörande ökar inte direkt kompetensen! Detta sagt utan att kritisera personalen av idag men en del menar att den absoluta säkerheten minskat om än inte till för låg nivå. Det handlar väl mycket om skärpa och medvetenhet istället för mycket rutin osv?

  16. Absurdistan Sverige excellerar i vansinnesbeslut och tilltag. Varför vill politikerna oss illa?

  17. I förrgår stod pendeltrafiken så gott som helt still från e.m till sent på natten utan att DN skrev om det. Eller ivf lät en artikel stå kvar på den digitala upplagan. Personalen förmedlade bara att det handlade om “spårhalka” norr om Odenplan mot Solna men ingen ersättningstrafik eller förtydligande om händelsen. MTR som är kinesiskt kontraktör har avtalsvägen via dåliga politikers avtal kunnat skapa en situation som kallas “förseningar” och därmed slippa betala ersättningar till resenärer. Kommunen ville inte lösa situationen via SL (eller hade inte resurser).

    Min resa in till City tog drygt 2,5 tim från påstigning kl 16.00. Jag missade teaterföreställningen och lyckades inte ta mig hem förrän till kl. 00.45. Inga andra lösningar för mig fanns.

    Orsaken till “felet” påstods först långt senare av individuell MTR-personal ev vara olja på spåret från en vxl i en tunnel. MTR påstod enl lokal lokala tågvärdar att de saknade personal för att organisera om bemanningen på tågen under stilleståndet (t.ex lokförare). Ingen officiell info om händelsen kom utan bara personalrykten.

    Så här mins vänner kan det bli när upphandlade kontrakt är så dåliga att ansvariga för trafikutförandet slipper undan. Förr hade SL ordnat med ersättningsbussar förbi felstället men här tycks MTR ev ändå inte lyckats omdirigera personal till en flexibel lösning där tåg “fastnat” om vardera sidan om en avstängd och “aldrig” sanerad spåtunnel. Ett sådant litet uselt fel fick ist förstöra pendeltågs-kommunikationen helt och hållet.

    Hela händelsen visar att det helt saknas redundans-kapacitet i Sthlm och att det förmodligen handlar om ekonomi och inkompetens (avtalen). Vi som pendlar vet t.ex att flertalet rulltrappor ständigt är stående pga service då man medvetet valde trappor som är underdimensionerade för den belastning de utsätts för. Politisk konsekvens?

    Detta är bara början på kommande elände i vårt land. Feta politiska arvoden och större privats vinster till trots.

Comments are closed.