6 thoughts on “Locka kommuner till VKV

  1. Ett vindkraftverk är en fastighet och betalar fastighetsskatt som går till staten, trots att det står på kommunens mark. I Finland till exempel går denna skatt till kommunen som kan satsa pengar på olika saker.

    I Bayern har de 10 gångers regeln (som Regeringen i Tyskland vill ta bort). Den innebär att ingen ska behöva bo inom 10 * höjden för ett vindkraftverk. Bor man innanför har man rätt att bli ersatt – låter rimligt.

    Dessa kostnader måste då vindkraftsbolagen stå för (de bestämmer ju var de vill bygga). Troligtvis gör dessa kostnader kalkylen än sämre och de drar sig ur.

  2. Är det mutor eller egna vinstintressen som ligger bakom det hela …?

  3. Dessa s.k. morötter är i egentlig mening pengar, vilket alla förstår. Då handlar det de facto om mutor och vad jag vet är mutor straffbelagt. Straffskalorna för mutbrott och bestickning är böter eller fängelse i högst två år. Om brottet är grovt ska fängelse i lägst sex månader och högst sex år dömas ut. Är det på det viset att mutor via pengar betalas ut för att få anlägga vindkraft så måste detta polisanmälas! Så här får det absolut inte gå till.

  4. Även om man är döv och blind kommer priset på den fastighet där man bor i att förlora i värde. VKV talar om den ”berörda” bygden. Drabbade är väl ett lämpligare ord.
    Vi var en gång i tiden delägare i ett vindkraftverk på slätten utanför Lund. Vi drabbades inte.
    Det gjorde däremot den jordbruksfastighet som låg i skuggan av vingarna.

  5. Det är nog stor risk att morötterna kommer att fungera. Jag är tveksam till att folk kan räkna ut att morötterna leder till högre energipriser, sänkta fastighetsvärden och försämrad livsmiljö (vilket kan bli en kostnad också).

Comments are closed.