Rolf visar energi-statistik !

Figur 1. Utsläpp per capita i Europa år 2022, ton CO₂

Det som förvånar är först att folket i Norge med all sin vattenkraft ändå släpper ut 50 % mer än vi gör i Sverige. Det måste bero på stora industrier, ex.vis smältverk för aluminium och tillverkning av konstgödsel. Industrier som finns där och frodas där tack vare tillgången på billig vattenkraft.

Men Estland har Europarekordet. Vad det beror på vet jag inte.

Notera att Turkiet ligger nära Storbritannien och Frankrike. Erdogan kanske satsar på industrialisering.

Figur 2. Förbrukning av primär-energi 2022 i G 20-länderna plus Ryssland

(Höger-klicka på bilden, så får du den i bättre upplösning.)

Att Kina har störst förbrukning visste jag, men det var en överraskning att lika folkrika Indien bara skulle ha en knapp fjärde-del därav. Och Ryssland har en femte-del.

Figur 3. Förbrukning av primär-energi 2022 i Europas länder

Danmark har en tredje-del av Sveriges förbrukning.

Figur 4. Elproduktionens kraftslag i Tyskland och dess grannländer

Danmark har “förnybar” el till 66 % av behovet, Tyskland till 42 % och Sverige till 23 %.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Rolf visar energi-statistik !

  1. The Great Reset, kommer bara att ske i västvärlden. Övriga världen kommer att passa på att locka till sig företag, kapital och entreprenörer. Planera vart ni ska flytta, för i västvärlden finns ingen framtid.

  2. Jo klimattullar planeras inom EU liksom för fossil-stål. Kan inte vi i Sverige som har stor andel skog (koldioxidsänka) relativt t.ex Tyskland enligt motsvarande tänk få “betalt” för detta? Nej lägg ner tanken på klimattull. Vi har nog med inflations-brasor. Kina kommer givetvis att replikera och ytterligare förvärra handels-spänningarna. FN och WEF m.fl önskar säkert kris och kaos som anledning för The Great Reset.

  3. Ikke nødvendig å gjøre en slik konsument vektet CO2 belastning på dette diskursjons nivået. Dog det ville blokkere Kinas eksport om deres vareeksport ble belastet med klima toll. Det må komme og Kina vil ikke tåle det, men det er vi som er kunden.

  4. Jan T

    Så all import från t.ex Kina som producerats med CO2-utsläpp bör utsläppsmässigt belasta importlandet?

    Men det är ju så WEF och WHO vill minska koldioxid-utsläppen genom att på digital väg via din telefon styra din konsumtion. Så småningom i detalj med sanktioner. Kommer reglerna bli inkomstbaserade? Ju högre inkomst och förmögenhet ju större utsläpp? Som idag då där de rikaste är de som inte lever som de lär! (t.ex WEF-medlemmarna).

  5. Norges olje utvinning gir stort CO2-avtrykk fordi forbruk av gass til el-produksjon regnes som norsk utslipp. Det burde belaste brukerlandet av oljen som andel av anvendt gass for å drive olje produksjonen.

  6. Fotnot.
    * Inga egentliga mätningar har genomförts koldioxidutsläpp, utan är teoretiska och hypotetiska, skapade i datorer. Vad det är i verkligheten vet vi inte … Att berört utsläpp är fullständigt miljövänligt, är uppenbart.

    * Reell förbrukning av energi är alltid ‘noll’, då det inte är möjligt! Endast omvandling mellan olika former. Se termodynamikens första huvudsats.

Comments are closed.