Kanadas väljare revolterar

I provinsen Ontarios valkamp år 2009: Barnens framtid

De “Gröna” utnyttjar ofta barn och fantasier om deras framtid i känslostyrda argument för deras politik hellre än fakta. Så ock i Ontario 2009 med betydande framgång. Men den förbyttes 2018 i det värsta bakslaget i historien.

Ontario är den provins som sträcker sig längs söderut med en tunnel och bro till Detroit. Dess huvudstad Toronto är störst i landet och ett kraftcentrum för ekonomin.

Doomberg beskriver:

+ – + – + – +

2023-07-20, Doomberg:

Cheat Codes

(Mallar för fusk)

2009 antog den lagstiftande församlingen i Ontario Green Energy Act (GEA), ett lagför-slag som var tänkt att förvandla provinsen till en global ledare avseende klimatföränd-ringar. Framlagt av det då regerande liberala partiet, var GEA öppet modellerat efter Tysk-lands “Energiewende”. Liksom Tyskland drev Ontario flera kärnkraftverk med en meritlista av pålitlig, säker och kolfri el i decennier.

Provinsen utnyttjade också enkel tillgång till förnybar vattenkraft, vilket gjorde elnätet till ett av de minst kolberoende i världen. Trots denna avundsvärda position för energiproduktion var liberalerna fast beslutna att ställa om provinsens el till vind, sol, batterier och biomassa.

Även om liberalerna hade lovat 50 000 “gröna jobb”, utökad ekonomisk aktivitet och en hälsosammare miljöframtid för kommande generationer, övergick GEA till slut till en av de största politiska skandalerna i kanadensisk historia. Mot råd från sina egna experter ingick regeringen en serie ensidiga och järnklädda avtal om rätt till inmatning av elen på nätet. Dessa berikade alla slags insiderkompisar på allmänhetens bekostnad.

När elpriserna steg i höjden växte protesttjut tillsammans med bevis på att GEA inte var något annat än en dyr cocktail av elände och misskötsel. I hopp om att fördunkla de negativa effekterna av lagförslaget flyttade regeringen miljarder årliga utgifter från skattebetalarnas elräkningar till provinsens allmänna budget i form av “prisreducerande subventioner”. Sammantaget kommer fiaskot att kosta skattebetalarna mer än 60 miljarder dollar CAD under avtalens livstid. Räknat per capita motsvarar detta att USA slösar över en biljon.

År 2018 gjorde medborgarna i Ontario uppror och gav det liberala partiet det mest omfattande nederlag som en regering någonsin har upplevt i provinsen. De progressiva konservativa – ledda av Torontos förre borgmästare Doug Ford – vann 76 av församlingens 124 platser. Liberalerna säkrade bara sju mandat, det sämsta resultatet i sin 161-åriga historia.

Bland det nya ledarskapets första handlingar var ett totalt upphävande av GEA (fetning tillagd genomgående):

“Ontarios regering håller på sitt löfte att upphäva Green Energy Act, 2009, som ledde till det katastrofala inmatningsprogrammet med höjda elpriser för Ontarios familjer.

“The Green Energy Repeal Act eliminerar ett stycke lagstiftning som införde katastrofala förändringar i Ontarios energisystem med stigande elpriser för familjer och företag”, säger ministern för energi, norra provinsens utveckling och gruvor, Greg Rickford. “Genom att upphäva denna lag återför vi planeringsbeslut som tagits bort av tidigare regering till kommuner och säkerställer att lokala röster har sista ordet om energiprojekt i deras samhällen.”

Under de mellanliggande åren inledde provinsens ledarskap en anmärkningsvärd förso-ning med fysiken, som kulminerade i en serie historiska tillkännagivanden under de senaste veckorna som beskriver deras engagemang för en fullständig kärnkraftsrenäs-sans. Omställningen representerar en enorm seger för våra vänner på Canadians for Nuclear Energy (C4NE) och erbjuder en plan som USA kan följa för att avsevärt minska koldioxidutsläppen utan att offra sina medborgares levnadsstandard. Nyheterna kunde inte vara mer uppmuntrande. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Kanadas väljare revolterar

  1. Om värmepumpars möjliga lönsamhet.
    Ny förbättrad teknik gör att mina nya luft/luft fungerar och ger 4 ggr input vid -17°C. Vid -5°C är faktorn 5 ggr, osv. Det finns varianter som ger 4 ggr ned till -25°C. Sen stupar det brant nedåt till -30°C, då in och ut är lika.
    Lönsamheten för mig att använda pelletskaminen går vid el-priset ca SEK 6/kWh (4 × 1,50) vid -17°C. Pelletsvärmen kostar ca SEK 1,50/ kWh.

  2. Inte hela sanningen. Min kostnad för värme är CAD 900. Med el blir det CAD6500 för samma energi. El för värme har ingen råd med. Värmepumpar fungerar inte i kalla klimat. Isar igen.

  3. När kommer folkens revolt mot maktöverföringen till WHO/FN?

    Vilka partier förstår konsekvenserna?

    WHO/(WEF) har nu 2 britter och en amerikan (B Gates) i ledningen utöver Xi och Old Joe. Jeremy Farrar styr som vetenskaplig ny ledare WHO från en av världens största läkemedelsbolag Wellcome. Chef för WHOs Technical Advisory Group är sedan ngt år kommunist-medlemmen Susan Michie. Det är hon som kommer att basa över bl.a hur klimathotet och kommande epidemier ska bekämpas via våra telefon-data. Här ingår även planering av den framtida 15-minuters städer. Allt under kontroll och samarbete med WEF. Vad bestämmer våra politiker?

  4. Mitt andra inlägg var således ett svar på fråga från Petter Wulff. Vet inte varför inte frågan syns i inläggsraden (hos mig)?

  5. Ja, det finns 36 avsnitt hittils, där jag beskriver mätningarna och varför klimatet saktar in precis som förväntat. I USA sedan 1930-talet och enlig SMHI och övrigt i stort sedan 1990-talet. Enligt mätserier. Ännu finns inga andra indikationer än ett vändande klimat, dvs avstannande rörelser uppåt och temperaturutveckling neråt efter hand. Kanske inte helt lätt att förstå men bilderna säger nog det mesta, särskilt de två inledande i varje kapitel. I stora drag handlar det om att rörelserna uppåt och neråt går att mäta och jämföra, samt hur rörelsemönstren i naturliga utvecklingar utvecklas enligt ett fåtal alternativ.
    Jag förstår om du kommer att invända mot att enbart jag tolkar det just med dessa verktyg, men det grundar sig delvis i att jag sysslat med detta på heltid i mer än 25 år både som yrke och största intresse.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/klimat

  6. Finfint, men lite tragiskt är det ju att man minskar sina CO2-utsläpp. Det saknar å andra sidan betydelse på det hela taget då de naturliga förlusterna av CO2 kommer att bli så oändligt mycket större när klimatet nu saktar in och vänder ner. Tyvärr.

Comments are closed.