Bilfärja: 3.000 bilar brinner

“Freemantle Highway ” med 3.000 bilar i lasten brinner norr om Nederländerna, NL kustbevakning

2023-07-26, SvD, SVENSKA DAGBLADET:

Brand på fartyg med 3 000 bilar – minst en död

Ett fraktfartyg har fattat eld utanför Nederländernas kust. Minst en person är död och flera har skadats i branden.

– Det misstänks att branden bröt ut i en elbil, sade en talesperson för kustbevakningen under morgonen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Bilfärja: 3.000 bilar brinner

  1. @Tege Tornvall: Jag antar att du inte begärda ut utredningsmaterialet från Polisen i Sollentuna?

    Om du hade gjort det så hade du fått reda på de olika tänkbara scenariorna på hur branden kan ha startat. Jag begärde ut den informationen och även om det inte går att leda i bevis sånär det mest troliga/sannolika scenariot att en batteriladdare till ett 12-volts batteri ligger bakom branden i Märsta, sedan fanns ett stort antal övriga faktorer till varför den fick så stor spridning, exempelvis otillåtna brandfarliga/explosiva varor som förvarades på platsen. Ingen elbil hade någon påverkan på brandförloppet.

  2. Det påpekas då och då att elbilar inte brinner lika ofta som fossilbilar. Må så vara, dock går en brand i ett diesel- eller bensinfordon lätt att släcka med en pulversläckare medan en brand i en elbil inte går att släcka om man inte sänker ner hela bilen i en vattentank.

  3. Vi matas ständigt med att det säljs allt fler elbilar. Är det då inte lite märkligt att av dessa 3000 nya bilar på fartyget var det endast 25 elbilar? Det om något talar väl för att elbilar inte efterfrågas i den omfattning som basuneras ut.

  4. Ett fartyg från Bremerhaven fraktar rimligen bilar från VW-gruppen.

  5. Hur ofta måste jag och andra upprepa att EU med dryga böter tvingar VW-gruppen och andra biltillverkare att ha en viss – och ökande – andel elbilar i sitt utbud och sin försäljning.

    För att slippa dessa böter utvecklar VW och andra dyra elbilar, som få vill ha eller behöver. De tar lån och minskar andra sektorer (frigör kapital) för att få råd att utveckla dessa oönskade, opraktiska, miljöfarliga och dyra bilar. Ren kapitalförstöring.

  6. Utan subventioner och skattelättnader skulle ingen köpa elbil! Och även “köparna” av elbilar är mest godhetssignalerande företag som betalar dyrt för detta. Jag känner till ett företag där man inte ska köpa in fler elbilar av kända orsaker och det finns säkert flera som man inte talar högt om detta. Elbilar är typexempel på teknik som inte är färdig för marknaden utan ett politiskt projekt som fallerar mitt för våra ögon. Elbilarna borde från början byggts med ett utbytbart batterisystem i stället för denna vanvettiga tekniklösning med integrerade batterier och den beror på att nuvarande batterier har för låg energitäthet och är för tunga. Hade varit bättre att vänta tills det problemet lösts innan man drog igång denna cirkus!

  7. Nog är det bestickande hur selektivt och tendentiöst nyheter presenteras i msm-media. Det är inte pk att kritisera satsningen på elbilar och då skall alla negativa fakta om dem tystas ned. Självfallet måste det till lagstiftning om hur dessa bilar ska transporteras. Det vore rimligt att kraftigt begränsa deras möjligheter att transporteras med färja, åka i långa tunnlar och parkeras i stora garage. Det är inte rimligt att utsätta allmänheten för dessa katastrofala brandrisker. Ej heller är det rimligt med de ekonomiska konsekvenser som dessa bränder orsakar. Det är också orimligt att elbilar, som brukar väga nästan ett halvt ton mer än motsvarande bensinbil, slipper undan med 360 kr i fordonsskatt varje år, medan motsvarande icke elektriska bil ofta belastas med över 10000 kr i skatt de första åren. Likaså är det orimligt skatterna på bensin och diesel uppgår till 60% av priset, medan en elbil helt slipper dessa avgifter. Bränsleskatterna är tänkta att finansiera underhåll och utbyggnad av vägnätet, men Staten tar in tre gånger så mycket på dessa skatter som vägfinansieringen kostar. Det faktum att det är låg- och mellaninkomsttagare som då subventionerar höginkomsttagarnas elbilar förtigs också. Det enda vettiga när det gäller fordonsskatten vore att återgå till att den beräknas på fordonets tjänstevikt, så att skatten beräknades efter det vägslitage fordonet åstadkommer. Nu är tyvärr politikerna så in i märgen indoktrinerade av den stolliga uppfattningen att det är koldioxiden som styr klimatet och orsakar en oerhörd skada, att det lär dröja ett bra tag innan de återfår sans och vett. Tyvärr så är det nog så att det måste inträffa en massa elbilsrelaterade olyckor med många döda innan de börjar reagera.

  8. @Thorleif

    Naturligtvis ! Delstaten Niedersachsen äger 12 %. Och Porsche 31 %.

    Självklart måste VW vara den Politiskt Korrektaste biltillverkaren. . .

  9. Ja VW har satsat stort på t.ex elbatterier. Northvolt också om jag inte minns fel.

  10. Frågan är hur många gånger måste detta hända innan regeringar runt om i världen slutar lyssna på WEF, WHO, IPCC, FN etc och börjar använda lite sunt förnuft samt slutar subventionera dem med våra skatter. De bör förbjudas från slutna utrymmen, beskattas och försäkras i linje med deras miljöskador och potentiella brandrisk.

  11. Vid den förra branden 2022 på ett fraktfartyg vid namn Felicity Ace, som fraktade bilar var det elbilar av VW:s fabrikat som fattade eld. Vid den senaste branden som nyss inträffat på fraktfartyget Freemantle Highway var det återigen elbilar av VW:s fabrikat som fattat eld. När kommer försäkringsbolagen att vägra försäkring för dessa biltransporter, för var så säkra dessa bränder kommer att ske igen och igen.

  12. # GK : Inte f-n åker jag färja till Gotland utan garanti om elbilsfrihet. Till Öland, som är OK ersättning, är det bro.

  13. Hur kommer Viking, Silja, Stena m.fl. att ställa sig till privata elbilar på deras färjor? Måste en katastrof inträffa innan något händer?

  14. Tege
    Försiktighetsprincipen gäller INTE när det gäller transport och parkering av elbilar. Knip käft så att allmänheten inte oroas. Oroas ska vi bara göra när det gäller klimatlarmen. Varje dag är det alltid varmast någonstans 🙂

  15. Härom året brann ca 200 bilar i ett garage i Märsta. Jag sökte förgäves information från polis, brandkår, försäkringsbolag och fastighetsägare. Locket på, inga besked. Men rimligen fanns där flera elbilar.

    För drygt två år sedan brann nära 4.000 bilar på ett fraktfartyg i Atlanten. Också med elbilar ombord, men ej officiellt bekräftat. Av så många nya bilar är alltid några eldrivna.

    Exemplen hopar sig.

  16. Hur ser försäkringsbolagen på elrisken med elbilar?

Comments are closed.