Rallyessets elbilar i brand !

Den 22/7 brann flera bilar på den engelska tävlingsbanan Lydden Hill

Som gammal motorjournalist håller Tege Tornvall koll på nyheterna i branschen:

Dyrbar brasa

Fredagen den 22 juli brann flera bilar på den engelska tävlingsbanan Lydden Hill nära Canterbury. Det var rallyässet Sébastian Loebs bil för årets VM i rallycross samt stallets andra bil och även dess stora transportbil.

Detta VM körs i år med eldrivna bilar, och båda tävlingsbilarna var eldrivna. Branden började enligt arrangören i den ena bilens batteri under laddning. Brand i elbilar sprids mycket lätt, och även den andra bilen samt transportbilen fattade eld.

Bilarna totalförstördes, och tävlingen ställdes in.

Svensken Johan Kristoffersson leder totalt efter tre raka segrar. Han är fyrfaldig världsmästare i rallycross, som domineras av svenskar och norrmän.

VM-bilar byggs en och en och är inte till salu. Men tillsammans med transportbilen och mycket utrustning beräknas värdet av det brunna till runt 50 miljoner kronor. 

Varken de tävlande eller den internationella bilsportens organ FIA talar gärna om risken för brand i elbilar. 2023 är första året med eldrivna bilar som ett led i bilindustrins politiskt drivna omställning till eldrift i stället för bensin eller diesel.

Med 30 kWh (kilowatt-timmars) batterier väger bilarna 1.290 kg med förare. Batterierna väger ca 210 kg (7 kg per kWh). Bilarna mäter 405×180 cm, alltså som vanliga småbilar. Deras elmotor ger 335 hk med 510 Nm (newtonmeter) vridmoment (kraft).

Det räcker för blixtrande prestanda – men nästan ljudlöst.

En ny upplevelse för publiken!

Detta lär knappast göra elbilar mer populära med fortsatt risk för bränder. Det är trångt mellan bilarna i tävlingsdepåer.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Rallyessets elbilar i brand !

  1. Undrar hur extremvarmt det är på båten? Borde ju föranleda stora rubriker i fulmedia…Rekordvarmt i Nederländerna, vi måste stoppa CO2-utsläppen!

  2. Branden på fartyget utanför Nederländerna beror nog på “extremvärmen” i Europa, så det blev för varm i lastutrymmena på fartyget. Nu slipper i alla fall någon annan bluffa om klimatet i en kommentar här.

  3. # Berra och Thorleif : Givetvis pga antropogena utsläpp. Ständigt denna CO2.

  4. Och just nu brinner ett fartyg med 3000 bilar utanför Nederländerna.

Comments are closed.