GP: Falska värmerekord – luft och mark inte samma sak

Karta från ESA med temperaturer på marken, som inte kan jämföras med de vanligen uppgivna i luften

2023-07-30, GP, Göteborgs-Posten:

Falska värmerekord – luft och mark inte samma sak

De senaste veckorna har vi översköljts med larmrapporter om extremt höga temperaturer i Sydeuropas städer, ex.vis 48° C i Sicilien. Den 18/7 meddelade ESA, European Space Agency, att de uppgifter de spridit avsåg ”marktemperaturer”, det vill säga hur varm marken känns, när man tar på den.

Vädertjänsterna anger annars ”lufttemperaturer” mätta på två meters höjd i mätstationer, som skyddas för direkt solstrålning. Att jämföra dessa temperaturer med varandra är inte som att jämföra äpplen och päron. Det är som att jämföra äpplen och kålrötter, båda är ju runda.

Jag landade en gång i Phoenix, Arizona, när skyltar i flygterminalen annonserade 41° C utomhus. När jag gick ut på parkeringsplatsen för att hämta hyrbilen, fick jag genast vända, för det brände under fötterna. Hyrfirmans vakt förklarade att asfalten nog var 80° C. Deras personal hade tjocka skosulor, så att de kunde hämta bilarna och sätta på deras luftkonditionering, för att vi kunder skulle vilja köra dem.

Om Solen skiner och det inte blåser så mycket, kan marken vara både 15 och 20 grader varmare än luften på två meters höjd och i vissa fall så mycket varmare som 30 – 40 grader.

Allvarligast är att skattebetalda myndigheter som ESA medvetet blandar äpplen och kålrötter i avsikt att vilseleda publiken.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “GP: Falska värmerekord – luft och mark inte samma sak

  1. Petter Wulff.

    “Jämföra även med skiftande förutsättningar”. Vad säger du om att jämföra en del av jordytan på samma dag men olika år. Ena året är det barmark och andra året är ytan snötäckt.

  2. Benny: Med lite klimatsans skulle du nog inse att det går att jämföra även med skiftande förutsättningar.

  3. När Jehovas vittnen har stått vid min dörr har jag bara tackat för visat intresse och låtit dem fortsätta sin vandring till nästa dörr. Det finns ingenting jag kan säga som får dessa missionärer att tänka om och det finns ingenting som de säger som jag kan ta till mig. I sak framstår deras religion som ytterst stollig för mig och deras krav på uteslutning av alla som inte ställer upp på varje bokstav i deras kult som ytterst inhuman och ond.

    På samma sätt är det med de klimathotsreligösa, för mig. Om man som ett par här på forumet läser alla artiklar och inlägg och fortfarande hävdar att krisen är här. CO2 är roten till allt ont så VILL man inte ta till sig realisternas syn. Man får sina behov tillfredsställda av gemenskapen i alarmismen. I politiken måste man bemöta dem och deras förslag men på individnivå har jag börjat att ignorera deras påståenden. Det är inte lönt. Ofta är det bristande kunskap som ligger bakom och indoktrinering från media.

    Men om jag frågar om det moraliska i att en sviktande välfärd till följd av deras politik kommer att drabba, i första hand, de svagaste i samhället blir det tuffare att försvara. Hade nog inte tänkt på det. Glorian halkar snabbt på sned!

    Kopplingen mellan alarmisterna och big-tech, big-pharma och miljardärklubbarna har kanske inte alla “nyttiga idioter” uppfattat. När man är springpojke åt globalisterna och torgför deras undergångsteorier och inte förstått sambandet är det tacksamt att visa på hur vår demokrati i väst kommer att se ut om de får sin vilja fram. Hur kommer vår demokrati att fungera om FN, WEF och WHO får styra våra regeringar? Ställer de upp på det?

  4. Ivar

    Du har så rätt. Först var det global uppvärmning, sedan var det global upphettning och nu global kokning.

    Undrar vad nästa ”nyord” blir.
    De är ju åtminstone kreativa även fast de ljuger och överdriver

  5. Petter W

    FN-chefen: ”Global kokning” – och det kommer bli värre
    En ”katastrof för hela planeten”. Så kommenterar FN:s generalsekreterare António Guterres det faktum att juli mest sannolikt blir den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt.
    Han säger att det kommer bli ännu värre, och att det framöver är tal om ”global kokning” snarare än global uppvärmning. Nu krävs att världsledarna agerar, uppmanar FN-chefen.

    Du tror givetvis på FN-chefen lögnaktiga uttalande. De flesta andra inser att han ljuger men inte du.

  6. PW, du har aldrig tänkt på att jämföra med tidigare marktemperaturer är värdelöst då asfaltytor och städer ökar hela tiden? ESA är väl heller inte kända som trovärdiga eftersom de tagit till sig klimatbluffen för att få ökade anslag till deras pseudovetenskap som bara består av gissningar och rena påhitt!

  7. Ni tycks springa längs ett villospår, för det finns ingen antydan om äpplen och kålrötter i informationen jag sett från ESA. Man mäter marktemperatur för att jämföra med tidigare marktemperaturer. Och man är väldigt tydlig med att vi har ett klimatproblem. Ok?

  8. Alarmismen har degenererat till rena lögner.

    Numera så är en varm sandstrand bevis för att “klimatkatastrofen är nära”.

    Funderar över dessa reportrar. De vet säkert att de ljuger (annars är de sällsynt inkompetenta). Varför ljuger de? Min gissning är att de ljuger för att behålla jobbet. De törs inte gå emot redaktionen.
    Varför ljuger redaktionen ? De törs inte erkänna att de haft fel.

    Tror att människans ovilja att erkänna fel är en stor anledning till den “rapportering” som sker idag där redaktionerna “hittar bevis” överallt. De är jobbigt att erkänna att man haft fel. Det tycker jag också. Men att ljuga är ännu sämre. Tyvärr tycker tydligen inte vissa personer det.

  9. Det fina i detta torde vara att lögnerna blir mer och mer uppenbara !

  10. Minister: “Mänsklig hand” bakom bränder
    Det finns en “mänsklig hand” i de flesta bränder som under senare tid härjat i Grekland, enligt Greklands regering. Med det menas att de antingen är anlagda eller startat via “brottslig vårdslöshet”.
    Lördagens tidning

  11. En officiell person i Grekland hävdade nyligen i en artikel (hittar inte) att 80% av bränderna var anlagda. Samma fenomen alltså som när det brinner i Australien. Många tycks ha bättre försäkrings- än marknadsvärde på sina fastigheter.

  12. Ja men DN stämmer som vanligt in i alarmism-refrängen där bränderna utgör ledmotivet. Det brann rejält på Rhodos även 2021 och myndigheterna pratar om både pyromaner och slarv.
    Dessa öar i Medelhavet får alltid extremt lite regn från juni-augusti.

    Titeln är “SE…….”

    https://www.dn.se/varlden/juli-kan-bli-hetaste-manaden-som-uppmatts-se-bilderna-pa-extremvadret/

    Snart får vi svenskar reda på NOAAs nya väderprognos för Europa för augusti. Då ökar bokningsläget ännu mer. (wetternet.de).

  13. Man kan nästan ta på desperationen hos klimatskojarna när folk vallfärdar till Medelhavet och helt struntar i larmen! Tvärtom alla resor är fullbokade just p g a den reklam som regionen fått att klimatlögnarna. Komiskt värre…

  14. Ja det räcker med att beträda sandstranden en riktigt varm dag. Det går inte utan skor om man inte har “lädersulor”.

  15. Vi fick igår en ny vattenmätare som sitter långt ner i muren mot trottoaren.
    Efter att jag justerat tryckregulatorn skulle jag resa mig upp och satte handflatan mot asfalten. Korkat! Lyckligtvis fanns det en liten vattenpöl där jag kunde svalka handen. Det är en brännbar skillnad mellan temperaturen på den svarta asfalten och i luften!

Comments are closed.