Kina hamstrar mark i USA

Figur 1. North Carolina har fler än 2.000 storskaliga grisgårdar

2023-07-17, Epoch Times, Joseph Mercola:

How China Is Destroying American Farmland

(Hur Kina förstör amerikansk jordbruksmark)

Det är ett övertagande i smyg på 1,3 miljarder dollar under två år. Kina agerar i sitt eget intresse, förgiftar vattenförsörjningen, dödar fisk och orsakar livshotande sjukdomar hos människor – allt samtidigt som det tar med sig värdefullt rent kött tillbaka till Kina. Och det är helt lagligt.

Snabb summering

  • North Carolina (NC) huserar fler än 2 000 storskaliga svingårdar, främst i den östra delen av staten. Mer än 200 av dem ägs eller drivs av Smithfield Foods, den största grisköttsproducenten i världen.
  • 2013 såldes Smithfield till WH Group, ett kinesiskt grisköttkonglomerat som anklagats för att mata sina svin med illegala kemikalier. WH Group tar direktiv från den kinesiska regimen, eftersom “fläsk anses vara en nationell säkerhetsfråga i Kina.”
  • Den kinesiska regimen använder privata företag som ombud för statsmakten. 2011 uppmanade den kinesiska företag att köpa utländska livsmedelsproducenter och jordbruksmark. Under de kommande två åren gick kinesiska medborgare från att äga amerikansk jordbruksmark för 81 miljoner dollar till nästan 1,4 miljarder dollar.
  • Smithfield var ett attraktivt förvärv eftersom kostnaden för att producera griskött i North Carolina är ungefär hälften av att producera det i Kina, på grund av slappa regler för miljöskydd. I Kina måste svinuppfödare betala för rening av avloppsvatten, rötkammare för att omvandla gödsel till naturgas och luktkontrollsystem för att skydda närboende från stanken.
  • Under 2014 lämnade hundratals invånare in mer än två dussin stämningar mot WH Group, och hävdade att svinfarmarna “gjorde livet outhärdligt.” Smithfield förlorade de fem pilot-fallen och avgjorde de återstående fallen utanför domstol. Ändå, samtidigt som det skickar ett meddelande om missnöje, förändrar det inte hur svin föds upp i North Carolina eller någon annanstans i USA.

Figur 2. VOX video visar en typisk gård för uppfödning av grisar med 8 stallar och en stor damm för avloppen därifrån

North Carolina har fler än 2 000 storskaliga grisgårdar, främst i den östra delen av staten. Som illustreras i Vox-videon ovan innebär svinuppfödning i fabriksskala en enorm belastning på den omgivande miljön. Avföringen från svin förorenar vattendrag, mark och luft.

Fler än 200 av dessa gårdar i North Carolina ägs eller drivs av Smithfield Foods, den största grisköttsproducenten i världen, som 2013 förvärvades av WH Group, ett kinesiskt konglo-merat för griskött. Det har anklagats för att mata sina grisar med illegala kemikalier .

Men som rapporterats av tidningen Rolling Stone 2018, var det inte det enda säkerhets-problemet som försäljningen väckte: “Den kinesiska regeringen hade en meritlista av att använda nominellt privata företag som ombud för statsmakt … 2011 … utfärdade regeringen en plan som uppmanade kinesiska företag att köpa utländska livsmedelsproducenter och jordbruksmark. På två år gick kinesiska medborgare från att äga amerikansk jordbruksmark för 81 miljoner dollar till nästan 1,4 miljarder dollar … “

Den undersökande nyhetsbyrån Reveal avslöjade dokument som visar att WH Group får direktiv från regeringen, vilket en företagsledare förklarade var därför att “fläsk anses vara en nationell säkerhetsfråga i Kina” … ”

“En del av det som gjorde företaget till ett så attraktivt mål är att det är cirka 50 procent billigare att föda upp svin i North Carolina än i Kina. Detta beror på billigare priser på grisfoder och större gårdar, men det är också på grund av slappa affärs- och miljöbestämmel-ser … som har gjort USA till en alltmer attraktiv plats för utländska företag att outsourca kostsamma och skadliga affärsmetoder.”

Kina dumpar sitt jordbruksavfall i USA

Tidigare har USA lagt ut smutsiga industriprocesser till fattigare länder. Idag gör Kina samma sak, och det behandlar USA som ett U-land. Visserligen är det USA:s miljöpolitik – som har blivit allt slappare med tiden på grund av industrins regelverk – som tillåter detta “fientliga övertagande” i första hand.

Tro det eller ej, Kina tillåter inte att svinavfall sprutas på åkrarna som ett sätt att bli av med det, så som rutinmässigt görs i USA. I Kina tvingas svinuppfödare att spendera stora pengar på rening av avloppsvatten, rötkammare för att omvandla gödsel till naturgas och luktkontrollsystem för att skydda närboende från stanken.

Allt detta gör fläsk ungefär dubbelt så dyrt att producera i Kina som i USA. Usha Haley, en professor vid West Virginia University, som har studerat det kinesiska övertagandet av amerikanska jordbrukstillgångar i mer än ett decennium, berättade för Rolling Stone:

“Kina kommer inte att bry sig om hälsan hos människor som bor bredvid svinfarmerna. Kina kommer att agera i sitt eget intresse för att lämna föroreningarna här, men ta det värdefulla rena fläsket till Kina.”

+ – + – + – +

Kinas expansiva politik för livsmedel

Den har tidigare behandlats i posten: “Kina köper jordbruksmark”

Där visas också att Kina äger mer än hälften av lagren av vete, majs och ris.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Kina hamstrar mark i USA

  1. Så Ivar Andersson tycker det är okej om så kallade “demokratier” plundrar befolkningar? Eller menar du något annat?

  2. Thomas P
    Så du ömmar för auktoritära regimer som plundrar befolkningen?
    Eller menar du något annat än du skriver?

  3. Det är knappast Kina som förstör jordbruksmark. Det är USA som helt på egen hand skapat lagar som gör detta möjligt, och amerikanska företag som producerar kött för amerikansk överkonsumtion är inte bättre.

    Klart andra drar nytta av det precis om amerikanska företag länge dragit nytta av korruption och slappa miljöregler i fattigare länder. Finns ingen anledning tycks synd om USA här. Svaga länder kan jag ha sympati för, men USA har bara sig självt att skylla att de skapat en plutokrati där industrilobbyister har makten.

  4. Världen är numera allt bra konstig? Kineserna äger jordbruksmark i USA och USA har “köpt” 30% av jordbruksmarken i Ukraina. Allt detta en konsekvens av globalismen och korrumperade politiker.” Vinnarna” är de nationer som kan importera det mesta billigt med låtsaspengar och slipper exportera för att balansera ekonomin, vilket USA är ett exempel på, men EU vill också kopiera det upplägget. Man slipper alltså miljöförstöring på hemmaplan och får andra att göra jobben, helst gratis om det går! Givetvis fungerar inte det här längre utan västvärlden är snart helt bankrutt men än så länge fortsätter festen på lånade pengar!

  5. Japanerna investerade förutom i fastigheter i allsköns verksamheter i USA i slutet av 80-talet när de skapade sin egen bubbla. USA som största konsumentmarknad i världen skapade också för Kina enorma framgångar liksom för övriga tekniska framgångsrika merkantilistiska Asien-länder som r.ex Sydkorea, Hongkong och Taiwan.

    Enorma grisfabriker i Kina är en utmärkt grogrund för virusutveckling (influensa t.ex). Närheten till avföringsbergen i kombo av värmen en miljö för molekylära-transformationer. Att Kina efter mångårig kritik försöker åtgärda problemen är förstås bra men givetvis är företagen öppna för att utnyttja andra länders liberalare regler. USA kända för dålig djurhållning bland kött-jättarna.

    Ett amerikanskt grisuppfödare har en jättefabrik i Polen där man sprider avföringen ute i kärrliknande marker. Det sprids i sedimenten ut till en större flod som mynnar ut till Östersjön. Jag undrar om kineserna tagit över och om myndigheterna åtgärdat denna miljökatastrof som fått pågå länge.

  6. Viktigt input till den oumbärliga geopolitiska analysen!

Comments are closed.