Guterres: Helvetets portar !

Guterres inleder FN:s “Climate Ambition Summit” 2023-09-20

Ett toppmöte för både politiker och företagsledare med generalsekreteraren António Guterres som värd. Han sitter i mitten av estraden till höger. Här några utdrag ur hans hälsningsanförande:

Mänskligheten har öppnat helvetets portar

Excellenser, vänner,

Vårt fokus ligger här på klimatlösningar – och vårt uppdrag är akut.

Mänskligheten har öppnat helvetets portar. Den fruktansvärda värmen har fruktansvärda effekter.

Förtvivlade bönder som tittar på skördar som förstörs av översvämningar; Stigande temperaturer främjar sjukdomar; Och tusentals flyr i rädsla när historiska bränder rasar. Klimatåtgärder överträffas av utmaningens omfattning. Om ingenting förändras är vi på väg mot en temperaturhöjning på 2,8 grader – mot en farlig och instabil värld.

Men framtiden är inte given. Det är för ledare som er att forma den. Vi kan fortfarande begränsa höjningen av den globala temperaturen till 1,5 grader. Vi kan fortfarande bygga en värld av klar luft, gröna jobb och prisvärd ren energi för alla.

Vägen framåt är tydlig. Den har utstakats av aktivister och banbrytare – av vilka några är med oss idag:

Chefer som omvandlar sina affärsmodeller och finansiärer som finansierar en rättvis omställning; Borgmästare på väg mot en koldioxidfri framtid; Och regeringar som arbetar för att avveckla fossila bränslen och skydda utsatta samhällen.

Men om vi ska klara gränsen på 1,5 grader och skydda oss mot extrema klimatförhållanden behöver utvecklingsvärlden, solidaritet; De behöver stöd; Och de behöver globala ledare som vidtar åtgärder. Åtgärder för att minska utsläppen.

Omställningen från fossila bränslen till förnybara energikällor sker – men vi ligger decennier efter. Vi måste ta igen den tid som gått förlorad på grund av senfärdighet och den nakna girigheten av förankrade intressen som tar in miljarder från fossila bränslen.

Den föreslagna klimatsolidaritetspakten uppmanar stora utsläppare – som har dragit mest nytta av fossila bränslen – att göra extra ansträngningar för att minska utsläppen, och rika länder att stödja framväxande ekonomier att göra det. Och den accelerationsagenda jag föreslog uppmanar regeringar att snabba på framåt: Så att utvecklade länder når nettonoll så nära 2040 som möjligt och tillväxtekonomier så nära 2050 som möjligt enligt principen om gemensamt men differentierat ansvar. Den uppmanar också länder att genomföra en rättvis, energiomställning, samtidigt som den tillhandahåller överkomlig elektricitet till alla:

Genom att säkerställa trovärdiga planer för att överge kol till 2030 för OECD-länderna och 2040 för resten av världen; Genom att upphöra med subventioner av fossila bränslen – som IMF uppskattar nådde otroliga 7 biljoner USD 2022; Och genom att sätta ambitiösa mål för förnybar energi i linje med 1,5 graders gränsen.

Acceleration Agenda kräver också klimaträttvisa. Många av de fattigaste nationerna har all rätt att vara arga.

Arga över att de lider mest av en klimatkris som de inte gjort något för att skapa.

Arga över att utlovad ekonomi inte blivit av.

Och arga över att deras lånekostnader är skyhöga.

Vi behöver en förändring för att återuppbygga förtroende. Regeringarna måste driva det globala finansiella systemet mot att stödja klimatåtgärder.

Det innebär att sätta ett pris på kol och se över affärsmodellerna för multilaterala utvecklingsbanker så att de utnyttjar mycket mer privat finansiering till rimliga kostnader för utvecklingsländerna.

Alla parter måste förverkliga “the Loss and Damage Fund” vid COP28.

Utvecklade länder måste uppfylla åtagandet på 100 miljarder dollar, fylla på Green Climate Fund och dubbla anpassningsfinansieringen.

Varje företag måste skapa rättvisa övergångsplaner som på ett trovärdigt sätt minskar utsläppen och levererar klimaträttvisa, i linje med rekommendationerna från min expertgrupp på hög nivå.

Excellenser, vänner,

Mänsklighetens framtid ligger i era händer.

Ett toppmöte kommer inte att förändra världen. Men idag kan vara ett kraftfullt ögonblick för att skapa momentum, som vi bygger på under de kommande månaderna.

Vi kan – och vi måste skruva upp tempot. Förvandla planer till handling. Och vända utvecklingen.

Tack.

+ – + – + – +

Urusla von der Leyen

På första bänkraden längst till höger ser jag en röd kavaj. Jag antar att den tillhör Urusla von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen. Självklart skall EU vara representerat på ett så prestigefullt möte i FN. Det borgar också för att EU kommer att agera i samförstånd med FN beträffande klimatet. Några invändningar från EU mot det salvelsefulla orerandet är inte att vänta.

+ – + – + – +

Total verklighetsflykt

Återigen bekräftar en ledande företrädare för “I-världen” att vi är ansvariga för klimat-förändringarna och att dessa varit skadliga för “U-världen”. Vad sker, när det blir uppenbart att motsatsen gäller:

Vi har inte alls påverkat klimatförändringarna mätbart. De som skett har varit övervägande positiva och mest positiva för U-länderna, där svälten nästan eliminerats.

Hur skall U-länderna lugna sina befolkningar, när det står klart att inga pengar kommer att regna ner ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather