Brand i litiumjonbatterier är mycket svår att släcka !

Figur 1. Bostadsbolag i Toronto förbjuder elfordon på området

2023-09-18, National Post, Toronto:

Toronto apartment complex bans electric vehicles, citing fire risk

(Toronto lägenhetskomplex förbjuder elfordon, med hänvisning till brandrisk)

Förbudet gäller elcyklar, motorcyklar, enhjulingar, hoverboards, mopeder, Segways, skateboards och skotrar.

Ett fastighetsbolag med flera fastigheter i Torontos Parkdale-kvarter har förbjudit användningen av elfordon, allt från elcyklar till skotrar.

Oberon Development Corporation förklarade att elektriska transportfordon inte är tillåtna någonstans på fastigheten, inklusive i lägenheter, garage, parkeringsplatser och skåp. I meddelandet anges att förbudet gäller elcyklar, motorcyklar, enhjulingar, hoverboards, mopeder, Segways, skateboards och skotrar.

“Om du har något av dessa fordon, vänligen ta bort dem från lokalen omedelbart”, tillägger man.

National Post kunde inte nå Oberon inom deadline men meddelandet tillägger enligt uppgift att förbudet är ett svar på den brandrisk som litiumbatterier utgör.

El-skotrar har varit förbjudna i staden Toronto sedan 2021, även om stadsrådet nu omprövar den ståndpunkten, eftersom förbudet inte hindrat fordonen från att användas i stor utsträckning.

Toronto Fire Services berättade för CBC Toronto att de har ryckt ut på 10 bränder relate-rade till litiumjonbatterier i bostadshus i år. Brandförsvaret tillade att “lägenhetsföretag har rätt att implementera alla bostadsrättsregler för driften av sin byggnad. Det gäller i separat lagstiftning.”

Vilken risk utgör litiumjonbatterier?

Litiumjonbatterier finns i mycken hemelektronik, från sladdlösa borrmaskiner till smartphones till videospelskonsoller. De är i allmänhet säkra att använda, men de är mer benägna att skadas än andra typer av batterier och kan bli farliga under vissa förhållanden, varnar Transport Canada.

Tester från Transport Canada avslöjade att även om batterier från erkända märkestillverka-re av originalutrustning (OEM) klarade alla säkerhetstester, kan billigare tredjepartsbatterier utgöra en ökad brandrisk eftersom de “är mycket mer benägna att vara undermåliga, förfalskade eller dåligt tillverkade .”

+ – + – + – +

2023-09-27, pv magazine, Bella Peacock:

Tesla Megapack on fire at Bouldercombe big battery in Queensland

(Tesla Megapack i brand på “Bouldercombe big battery” i Queensland)

En brand, som utbröt på tisdagskvällen i en av batterimodulerna av Tesla Megapack 2.0 i anläggningen Bouldercombe i Queensland, fortsätter att brinna under räddningstjänstens överinseende.

Figur 2. “Bouldercombe big battery” i Queensland ägs av Genex Power

Personal från Queensland Fire and Emergency Services, QFRS, är kvar på platsen efter att ha anlänt till litiumbatterianläggningen runt 19.45 den 26 september. Branden tros bara ha påverkat en av de 40 Tesla Megapack-modulerna på Bouldercombe-batteriet, som var i driftsättningsstadiet.

I sin senaste uppdatering klockan 8.20 på onsdagsmorgonen sa QFRS att manskap är kvar på platsen på Childs Avenue, Bouldercombe, ungefär 20 kilometer söder om Rockhampton på Queenslands mittkust.

“Branden är för närvarande släckt, men brandmän fortsätter att övervaka situationen,” sade QFRS. “Lågt liggande rök förväntas fortsätta i området under de kommande timmarna.”

Räddningstjänsten noterade att det har förekommit “stora mängder” rök och uppmanar boende att hålla fönster och dörrar stängda.

Bouldercombe-batteriet på 50 MW / 100 MWh ägs av Genex Power – projektet på 60 miljoner dollar markerade företagets första försök med stora batterier. Branden tros inte ha påverkat annan infrastruktur, inklusive Powerlink-transformatorstationen bredvid batterianläggningen.

Orsaken till branden är fortfarande okänd och anläggningen har kopplats bort från nätet.

Bränder i litiumjonbatterier är knepiga för brandkåren att få kontroll på eftersom de avger giftiga gaser och vatten rekommenderas inte för att få dem under kontroll.

“Brandmän är utbildade i att inte öppna batterihöljet för vattentillförsel till cellerna på grund av riskerna med innesluten högspänd energi med risk för elstötar” sa en talesperson från Fire and Rescue NSW till tidningen pv.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather