Nya tecken på tillnyktring !

UK premiärminister Rishi Sunak presenterade 20:e september senareläggning av Net Zero politiken

2023-09-20, Financial Times, George ParkerLucy Fisher and Jim Pickard :

Rishi Sunak announces series of U-turns on net zero pledges

(Rishi Sunak tillkännager helomvändning för en serie netto noll-löften)

Storbritanniens premiärminister säger att politiken ändras för att inkludera en senareläggning av förbudet mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar efter 2030.

Rishi Sunak utlöste på onsdagen en affärsreaktion och ett konservativt inbördeskrig om miljön, när han tillkännagav en serie helomvändningar på kritiska mål för att tackla klimatförändringarna.

Den brittiska premiärministern försköt ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2030 till 2035, en försening som motsätts starkt av vissa biltillverkare. Han sa att ändringen förde Storbritannien i linje med EU-länderna, men det öppnade omedelbart en skiljelinje för grön politik med Labour, som lovade att återinföra tidsfristen 2030, om partiet vinner nästa val.

Sunak lättade också på utfasningsmålet 2035 för installation av nya gaspannor genom att införa ett undantag för de hårdast pressade hushållen, så att de “aldrig behöver byta överhuvudtaget”.

+ – + – + – +

Inte en “helomvändning”, U-turn

Jag är förvånad att anrika FT överdriver på kvällstidnings-manér. En senareläggning från 2030 till 2035 är ju ingen “helomvändning”. Fast det kommer troligen att bli en sådan. Det kommer snart att stå klart att bensin- och dieselbilar aldrig kommer att förbjudas, eftersom tron på koldioxidens verkan på klimatet snart avslöjas som den bluff det är.

+ – + – + – +

London “Ultra Low Emissions Zone”, ULEZ

The Mayor of London har proklamerat en ULEZ för London City, som innebär att endast de allra senaste årsmodellerna av bensin- och dieselbilar tillåts, d.v.s. Euro 4 respektive Euro 6 standard. Andra får betala £ 12.50 per dag. Detta hade accepterats i centrala City, där det finns T-bana och bussar. Men den 29 augusti utvidgades ULEZ till alla förorter, boroughs, vilket utlöste ramaskrin från folket som inte hade nya bilar och inte hade råd att köpa sådana. Där är folk beroende av sina bilar, eftersom det är glest med T-bana och bussar.

Utvidgningen har därför måst diskuteras igen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Nya tecken på tillnyktring !

Comments are closed.