Parkeringshus med tusen bilar brann: Luton Airport

Figur 1. BBC visar en brand på Luton Airport norr om London

Branden utbröt på tisdag kväll 2023-10-10 i bilar i ett flervånings parkeringshus. Den spreds mycket snabbt på ett våningsplan.

Figur 2. Parkeringshuset för 1.900 bilar innan branden

Dess bärande konstruktion var av stål, som visserligen är obrännbart, men som blir mjukt av brand i närheten. En del av byggnaden kollapsade.

Branden började med en explosion i en bil och spreds mycket snabbt. Man kan anta att elbilar orsakade branden och svarade för dess snabba spridning.

Detta aktualiserar frågan om elbilar skall tillåtas i parkeringshus och andra slutna utrymmen, ex.vis på färjor och i tunnlar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Parkeringshus med tusen bilar brann: Luton Airport

  1. Hur kommer myndigheterna att agera vid en elbilsbrand i en tunnel eller på en färja på en längre distans????? Min gissning är att dom kommer att mörka elbilens skuld fullständigt, annars klassa branden som anlagd.

  2. # Tege

    Otroligt dåligt att varken fastighetsägare, polis eller försäkringsbolag, inte kunde ge besked om elbilar var inblandade i garagebranden i Märsta. Min tolkning är att de vill vara pk och därför varken vågar ,eller vill berätta, hur det ligger till. Likadant tror jag det är med branden i p-huset vid Luton airport och flera andra bränder där många bilar förstörts.

    Självklart blir bränderna mycket svårare att bekämpa om elbilar fattar eld, men det vill de styrande inte höra talas om, då det kan äventyra de heliga klimatmålen som stipuleras i “Parisavtalet”.

    WEF, WHO, EU och FN har som mål att minska bilismen, den personliga friheten och vårt resande, allt medhänvisning till klimatet. När elbilarna blivit fler kommer antalet svåra bilbränder i garage, tunnlar och parkeringshus bli så många, så de med hänvisning till vår säkerhet kommer vilja förbjuda privatbilismen. När vi sedan inte kan resa, utan att de har kontroll på vart vi ska och varför, har de uppnått ett viktigt mål i sina onda strävanden att göra alla fattigare, mer hjärntvättade, rädda och fogliga.

    Det är viktigt att vi påpekar detta och inte finner oss i alla stolliga propåer från våra politiker och EU.

  3. “diesel powered” kanske är för att laddningselet till elbilen är dieseldriven…

  4. Härom året brann runt 200 bilar i ett garage i Märsta. Rimligen med flera elbilar, men det gick inte att få besked från vare sig fastighetsägare, polis eller försäkringsbolag.

  5. UWb: Nej, just det. Diesel antänds bara under högt tryck i motorn. Det är ju själva vitsen med diesel. Bensin antänds lättare, men följderna av batteribränder är mycket värre.

  6. I Kina brinner det elbilar titt som tätt. Även elbussar tar fyr. Media i Kina skriver inget om detta. Det gäller att hålla uppe fasaden om det framgångsrika Kina.

  7. Det räcker ju egentligen om en vanlig bensin/dieselbil börjar brinna och antänder en eller flera elbilar i det garage de står. Dessutom, ju mer elbilen börjar slå igenom ju mer piratprodukter av tveksam kvalitet kommer finnas att köpa, vilket ytterligare kommer öka risken för bränder.

  8. Vilken tur att Sverige inte satsar på brandbilsbatteritillverkningen…
    Skadestånden är skyhöga…

  9. Biltillverkare av elbilar rekommenderar att bilen förvaras utomhus 10 meter från huset.(har jag läst) Detta för att inte belastas av skadeståndskrav om bilen börjar brinna. (antar jag är anledningen) Försäkringsbolagen kommer att begränsa försäkringsskyddet om en elbil har gett upphov till brand. (Borde vara konsekvensen av uppkomna elbilsbränder)
    I och med detta blir förbjudet att parkera en elbil i allmänt garage. Brandröken är mycket giftig och tränger igenom huden. (brandmyndigheten borde reagera då nuvarande bestämmelser om utrymningsavstånd är framtaget med hänsyn till vanlig brandröks giftighet).

Comments are closed.