Svenska VOLTA TRUCKS har begärt sig i konkurs !

Helelektriska 16 tons lastbilen VOLTA ZERO beräknad för distribution i City

Jag visste inte att det finns en svensk tillverkare av helelektriska lastbilar, som från grunden konstruerats för eldrift, VOLTA TRUCKS. Att företaget nu begärt sig i konkurs och dess brittiska dotterbolag aviserat att det också kommer att göra så, har fått stort utrymme i brittiska media. Här klipper jag några uppgifter Från Sunday Times’ bilaga DRIVING:

+ -+ – + – +

2023-10-18, The Sunday Times’ bilaga DRIVING, James Fossdyke:

ELECTRIC LORRY FIRM VOLTA TRUCKS TO GO INTO ADMINISTRATION

(Tillverkaren av elektriska lastbilar, VOLTA TRUCKS, går i konkurs) Artikeln ligger öppen på nätet i skrivande stund.

Bolaget VOLTA TRUCKS bildades 2019 med huvudkontor i Stockholm och London. År 2020 förevisades prototyper till modellen ZERO, anpassad för distribution i stadskärnor. Den rönte stort intresse i flera länder. En pilotproduktion har förlagts till Prodrive Advanced Engineering in Banbury, Oxfordshire.

Ansökan om konkurs har utlösts av problem bland underleverantörerna. Tillverkaren av batterierna, Proterra i Kalifornien har gått i konkurs. Det har skapat osäkerhet om möjligheterna att få igång serieproduktion, vilket i sin tur allvarligt minskat utsikterna att uppbringa det kapital som nu behövs.

I UK berörs 600 jobb.

Trubbel för fler nya på marknaden

Även andra företag som satsat på lastbilar med eldrift har måst ställa in: Tidigare i år annonserade tillverkaren av skåpbilar med eldrift, brittiska Arrival att man drar ner antalet anställda till 800, för att minska kostnaderna. Lordstown Motors skulle rädda en av General Motors’ gamla fabriker i Ohio, men lade ner i somras. De senaste veckorna gjorde kinesiska WM Motor detsamma.

Etablerade tillverkare klarar sig bättre

Både Volvo och nederländska DAF har tagit fram lastbilar med eldrift. DHL har beställt fyra 40 tons Volvo FM HGV. Byggentreprenören Holcim har kontrakt på 1.000 elektriska lastbilar från Volvo till 2030.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Svenska VOLTA TRUCKS har begärt sig i konkurs !

  1. Verkligheten gör sig påmind. När subventionerna slut är det konkurs som gäller.

  2. Javisst är det märkligt att man envisas med att subventionerna och promota en svindyr teknik som inte är färdig varken i produktionsledet eller konsumentledet? Man sopar problemen under mattan och skickar notan till skattebetalarna i slutändan. I normala fall låter man den s k marknaden sköta utbud, tillgång och efterfrågan men i fallet med batteribilar ska de prånglas ut till varje pris trots att de varken är miljövänliga, praktiska eller ekonomiska med dagens teknik och infrastruktur. Om det mot förmodan kommer batterier med lång livslängd, vettigt pris, modest miljöpåverkan i alla led och ofarlig teknik kommer saken i ett annat ljus. Tills dess vore det bästa om man backade och väntade tills tekniken kommer ifatt, om den gör det i framtiden!

  3. Återvändsgränden för elfordon börjar bli full! Är det inte spontana, osläckbara bränder så är det konkurser på rad.

Comments are closed.