SvD:Solen ner för vindkraft

Solen går ner för vindkraften, dess framtid blir allt mörkare

En glädjande klarsyn redovisas på ledarsidan i Svenska Dagbladet. Det är en rikstidning som riksdag och regering säkert följer. Dess redovisning av vindkraftens problem måste rimligen få följder för energipolitiken. Här några utdrag ur ledaren. Men klicka gärna på den röda rubriken och läs hela ledaren:

+ – + – + – +

2023-11-17, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Ledare, Peter Wennblad:

Solen går ner för vindkraften

Vintern 2021, när socialdemokraten Khashayar Farmanbar var färsk som energiminister, hävdade han att vindkraftsparker till havs kunde leverera el till södra Sverige inom ett eller två år.

Nu har båda åren gått, och Farmanbars förhoppningar har inte infriats. Men att vindkraften snabbt och billigt kan öka Sveriges elproduktion är en vida spridd uppfattning i riksdagens bänkrader, även där det sitter ledamöter från dagens regeringspartier.

Men inget talar för att vindkraften kan det. Förutom alla de praktiska och tillståndsmässiga utmaningarna, befinner den sig också i ekonomisk kris.

Vattenfall tvingades i somras avbryta projekteringen av en havsvindpark utanför Storbri-tannien på grund av skenande förluster. Siemens Energy, en tysk tillverkare av vindturbi-ner, väntas bara i år gå med mer än 50 miljarder kronor i underskott, och måste nu struktu-rera om sin verksamhet. Danska energijätten Ørsted har förlorat 20 miljarder danska kronor på nio månader, och stoppar nu två stora havsvindprojekt i USA.

Förklaringarna till krisen är flera. Inflationen är en. Leveransproblem en annan. Men den mest fundamentala är affärsmodellen som sådan. Det går inte att tjäna pengar när energi-priset sjunker till nära noll så fort det börjar blåsa. För att lösa den omöjliga matematiken meddelade den brittiska regeringen nyligen att den höjer vindkraftens statligt subventio-nerade ”garantipris” med 66 procent.

Peter Wennblad

+ – + – + – +

Subventioner är ytterst skadliga för ekonomin

Subventioner behövs där verksamheten är olönsam. Varje krona som tas till subventioner tas från något annat, normalt lönsamma verksamheter. Där kunde pengarna användas till expansion eller utveckling, vilket skulle ge nya arbetstillfällen. Det som alltid behövs för att kompensera för den rationalisering som jämt pågår, för att hålla ekonomin sund.

De gigantiska elbehoven i Norrland blir aldrig verklighet

Wennblad har tidigare ifrågasatt realismen i de enorma satsningarna i Norrland på “fossilfritt stål” med energislukande produktion av väte. Vår politiska ledning tycks helt förtrollad av dessa drömmar och våndas över problemet att få fram tillräckligt mycket el i tid för att inte “äventyra starten av de stora framtidsprojekten”.

De projekten är så verklighetsfrämmande att de med säkerhet aldrig kommer i drift. Mark-naden för elbilar har också börjat stagnera. Det betyder att även den stora batteritillverk-ningen kan bli en flopp.

Sannolikt kommer vi inte att behöva mer el på länge.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “SvD:Solen ner för vindkraft

  1. Det får väl närmast betraktas som en stor skandal, att inte havets strömmar och stora vattenmängders långa cykler ( 100-tals år), får mer uppmärksamhet i “klimatforskningen”. Antagligen är det mycket komplicerat och behöver studeras över mycket lång tid, för att kanske kunna kartläggas, inget som dagens alarmister har tid med, bättre då att fokusera på något enkelt mätbart i ett kort tidsperspektiv.

    Om man också lägger till molnbildning, har vi kanske de två viktigaste faktorerna som styr jordens termostat, samt de förmodligen mest komplicerade sambanden ( men det finns fler, solaktivitet och planters placering samt jordaxellutning mm.).

    Det måste bli en mer öppen forskning, IPCC bör reformeras eller läggas ner, den syftar bara till att få väst att känna skam och skicka medel till U-länder.

  2. Den dag Wennblad även inser att koldioxid inte nämnvärt styr klimatet blir värd att fira. Liksom många andra tassar han runt detta enkla faktum liksom katten kring het gröt. När de slutar med det, faller klimatmål och klimatpolitik som käglor i en strike.

  3. Sveriges regering kommer nog få svårt att med SDs stöd försöka subventionera vindkraftsel mera.

  4. När britterna för en tid sedan insåg att elektrifieringen inkl satsningarna på vindkraft i synnerhet höll på att löpa amok, dvs inte alls motsvara deras ekonomiska förväntningar började ivf jag se en ljusning och att ett uppvaknande kunde leda till realism och något nytt.

    Men! När tyskarna (vänsterregeringen) nyligen lade fram ett enormt subventionsförslag om 149 Mdr kronor för att stötta tysk ekonomi via främst samma politik inom energi blev jag ännu mer förvånad när nu britterna också vägrar återvända till verkligheten. Statliga subventioner av elpriset (vindkraften) med dryga 2 kr/ kWh. Har de helt tappat huvudet?

    Är det så här socialismen startar och det under en tory-regering? Eller handlar det bara om makt och särintressen? Eller t.o.m ett enfaldigt egenintresse?

    Eller handlar det (också) om att det inte går att backa från moraliska mycket stora investeringar under lång tid? Einstein’s berömda kommentar om “att lösa problemet genom att ständigt upprepa samma sak trots att det bara leder till samma negativa resultat” är här slående🤔

  5. forts “klimatdogmen” fr nedan (del 2)

    Med klimatdogmen har mer och mer propaganda kunnat spridas med vänstermedias hjälp. Näringslivet rättade in sig i det politiska ledet.

    Majoritetens tyranni har t.o.m uttryckts som en mobb som tillåtits överskrida alla tidigare sociala konventioner ifråga om att förfölja, förlöjliga och på olika sätt förstöra livet för samhällets lilla minoritet, “förnekarna och kättarna”. Hela utvecklingen sedan 10-15 år liknar hur (vänster-)fascismen i Tyskland fick fäste på 30-talet. De nya judarna skapades av MSM där de, klimatförnekarna, klumpades ihop till en och samma identitet med antivaxxers, Trump-anhängare, rasister, islamofober osv. Samhället har under klimathotet på kort tid splittrats vilket gynnat t.ex de monetära krafter som vill flytta makt från medborgarna till “goda byråkrater” bortom nationella parlament. Klimatfrågan har drivit oss in i teknokratin men där vi också kunnat se meritokratin ersättas av en stark finansiell lobby. EU utvecklas nu allt snabbare i motsatt riktning än vad grundtankarna utlovade.

    Polariseringen har medfört en extremistisk utveckling driven av ett censurerande media som bestämt vilka grupper som ska få tolkningsföreträde. Att vi idag står inför möjligheten att ett nytt världskrig kan starta ligger i precis samma kort där dogmer har ersatt vårt moraliska tänkande och modiga stats(män).

  6. Det grundläggande problemet utgörs av att “klimathotet” fick bli en dogm och alltså helt utan debatt. Experterna fick styra under paradigmet “science is settled” men framförallt bottnar nog väldigt mycket hos vänsterns långa hat mot de stora oljebolagen samt ovilja att acceptera kärnkraften. Till detta vill jag lägga en övergång från industrisamhället till service-näringar där nya unga uppväxande generationer saknar förståelse för vad vår välfärd kommer ifrån. Att inget egentligen förändrats mer än att vi flyttat tydlig “miljöförstörande” verksamheter till utvecklingsländer. Då blev det lättare att anamma “hållbarhet” som norm.

  7. Så länge man tror på GW kommer inga vettiga förslag.aHäromdagen såg jag plötsligt en lång lista på mänoch kvinnor som absolut inte ser någon tipping point som det skrivs och talas så mycket om.Ja det har blivit något varmare Pga flera människor och städer.Inte så konstigt då folk måste ha någonstans att bo.

  8. Man kan bara hoppas att fler nyktrar till. Men Von der Leyen, Herr Schwabs nickedocka har väl fortfarande vår regering “by the balls”!

Comments are closed.