Idag inleds COP28 i Dubai !

Figur 1. Till COP28 i Dubai, Förenade Arabemiraten, UAE, är c:a 70.000 deltagare föranmälda

Tillställningen har fått karaktären av årlig fest, där världens pratmakare träffar sina bekanta under lyxiga former. Under 28 år har de inte lyckats åstadkomma något annat än munväder. WUWT har en artikel om mötenas historia:

Get Ready for Another Pointless United Nations Climate Conference

(Gör dig klar för ytterligare en meningslös FN-konferens om klimatet)

Figur 2. Konferenserna har inte haft någon märkbar verkan på atmosfärens halt av koldioxid

När utsläppen minskade med mer än 7 % år 2020, steg halten i atmosfären som vanligt. Vilket ju är självklart för oss som insett att det är haven som bestämmer halten i luften.

Den uttalade avsikten med mötena är att minska användningen av kolbaserade bränslen, som man kallar”fossila”, trots att det numera står klart att de hela tiden nybildas i Jordens inre.

Figur 3. Trots enorma investeringar i sol- och vindkraft har kolbaserade bränslen behållit sin andel av energianvändningen

För närvarande befinner sig c:a 1.000 kolkraftverk under byggnad och hundratals nya kolgruvor öppnas i många länder.

Insikten börjar växa, utanför COP-mötena, att Livets Gas, koldioxid, är välgörande för hela mänskligheten utan några bevis för skadlig verkan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

30 thoughts on “Idag inleds COP28 i Dubai !

  1. Jag rättar mig. Mötet varar i två veckor. Alla är inte med hela tiden, men man kan lugnt fördubbla trolig kostnad till 5-10 miljarder. Bortkastade pengar.

    Med påstått klimathot som förevändning är alla COP-möten i verkligheten politiska huggsexor om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD till fattigare länder för att få dem att byta från den energi de faktiskt har (kolbaserad) till energi som de inte har (dyrare vind och sol med brist när det inte blåser eller är solsken).

    Det medger också de ansvariga: det gäller pengar från rika till fattigare.

  2. JonasW, det är väl snarare närmare 7 miljarder som tänker strunta i COP28 och den klimatnoja de sprider över världen? Det är bara i västvärlden man tror de kan sluta med “fossila” bränslen, den övriga världen vet att det bara är BS och de är där bara för att se till att de bankrutta västländerna blir än mer bankrutta genom bidrag till u-länderna. Ja, sen har vi ju alla “festprissar” som bara är där för att sola sig och festa till det och dit hör svansen med “journalister” från MSM-fulmedia och givetvis alla småpolitiker som tror sig vara viktiga. Varför har man inte mötet i en kall stad på norra halvklotet som Toronto eller Berlin nu när det är vinter? Hyckleriet når som vanligt nya nivåer…

  3. Måste vara världens mest meningslösa möte.

    En majoritet (typ 6 miljarder) har öppet deklarerat att de tänker fortsätta använda fossila bränslen. De har också deklarerat att de avser öka sin användning av fossila bränslen.

    En minoritet (typ 1 miljard) håller på och babblar om att de ska minska sin användning av fossila bränslen.

    Det enda de andra 6 miljarderna är intresserade av är hur mycket pengar de ska få (från den babblande rika 1 miljarden) i skadestånd.

    Många länder får “bidrag” för att kunna deltaga. Annars skulle förmodligen ingen komma utom USA/EU.

    Mängder av privat-jets, luftkonditioneringarna går på högtryck, hotellbarerna är säkert fulla. COP-möten har onekligen lyckats lyfta hyckleriet till en helt ny nivå.

  4. TACK Christian H

    Kan bara hålla med. Tyvärr är allt för få människor informerade. Sedan är många svenskar rädda för grupper som de ofta på ytan bedömer som obskyra och extrema trots att allt i detta fall handlar om bondförnuft. Sättet våra toppolitiker och toppbyråkrater genomför detta på är synnerligen välplanerat sedan decennier. Man jobbar i “lockstep” för att ligga under radarn helt enkelt.

    Synd att människor kommer senare och klagar när det är idag vi måste vakna! Våra politiker är idag även på högre nivåer mest “löntagare” och karriärister (chain-of -command) och det beror på finansialiserings- och globaliserings-effekterna. De väsentligaste frågorna är redan bortflyttade från agendan. Vi blir följare!

  5. #Thorleif

    Nu har jag skrivit under uppropet att lämna WHO. Om det kommer upprop om att lämna WEF eller WMO blir det för mig en självklarhet att skriva under. Det groteska spektaklet i Dubai kostar många miljarder till ingen nytta, bara till skada. Hela syftet är att överföra pengar från medelklassen till den härskande internationella finanseliten. De hatar alla nationella beslut, föraktar medelklassen och vill ta ifrån oss allt självbestämmande, all frihet och allt vad vi äger. De m.a.o. superfascister. Skamliga lismare och förrädare är de politiker som låter sig styras av Klaus Schwabs agenda och inte ser till sitt folks intressen. Må de brinna i Gehenna!

  6. PW
    ang temp kurvor USA och mina försök nyligen att få din trovärdiga kommentar.

    Försökte hitta grafer för Din kommentar om utvecklingen i NH där det funnits termometrar under lång tid till skillnad från övr jorden.

    Du fick senast NOAAs dataserie över temperatur i USA från 2005 vilka ej visar på en ökad temp;

    https://wattsupwiththat.com/2023/08/08/noaa-u-s-average-temperature-anomaly-data-through-july-2023-wheres-the-crisis/

    Jag hittade inte de äldre data jag letade efter men här kommer en temp serie över USA från 1895 till 2007 där du ser att topparna från 30-talet ligger ungefär på samma nivå som 2007. Jmf med grafen överst så ser du att starten från 2005 håller en relativt jämn temp fram till 2023. Var är krisen frågar man sig (koldioxiden blandar sig väl över hela jorden)?

    http://icecap.us/images/uploads/US_Temperatures_and_Climate_Factors_since_1895.pdf

  7. Kort definition: COP-mötena är politiska huggsexor om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år till fattigare länder för att få dem att avstå från den energi de faktiskt har (kolbaserad) och övergå till energiformer de inte har (och som bara ger energi när det blåser lagom resp. är nog med solsken).

    Punkt.

    Dessa senare energiformer tillhandahålls av rika länder som redan håller på att ruinera sig på dem.

  8. Berra

    Ja, men “borde” räcker inte långt i juridikens värld! Eller för den delen beslut i IPCC, WHO osv. De skapar ju juridik själva som godkänns av våra delegater i bästa fall eller genom passivitet och tystnad.

    OBS!

    Idag 30 november och ett av flera nyckeldatum under pågående mjuka maktkupp. Vi hade chansen att reservera oss senast idag. Ännu viktigare i vår. En minister som vägrar ta emot en protestlista visar på uselheten och vart vi är på väg.

    Kallt väder kommer inte att rädda oss från de köpta maktbyråkraterna.

    https://exitwho.se/32-233-underskifter-nar-det-ar-mindre-an-tva-timmar-kvar-och-jakob-forssmed-vill-inte-ta-emot-vart-upprop/

  9. Berra, skulden faller nog på dem som lurat på världen klimatskojet! Att sedan u-länder med dålig ekonomi och korrupta ledare gärna vill ha lättförtjänta pengar kan man nog förstå. Och även om det skulle betalas ut mycket pengar till Afrika och Asien är det nog bara en rännil av det kolonialmakterna stulit de senaste århundradena så visst kan väl Storbritannien, Frankrike, Belgien, USA och andra rövarstater få betala bara Sverige slipper.

  10. Det finns aldrig någon balans i natur, väder och klimat. Det sker förändringar hela tiden.

  11. Thorleif:

    Fast om de fått pengar för något som de inte har rätt att få pengar för….då borde de ju bli skyldiga att betala tillbaka…

  12. Berra

    Beslutet om skade-ersättning blir väl i förlängningen en slags muta?

    Hjälp! Vår ö sjunker

    (jaha men stranden är utsatt för erosion och dessutom är ni för många där med byggnader som inte byggts på lämpliga platser samt för stor vattenkonsumtion (brunnar) vilket underminerar marken)

    Ersättning? Nej gör om och gör rätt! stats-och bostadsplanering liksom jordbruk är frågor som inte ryms här.
    Vänligen kontakta ….SIDA osv

  13. Det känns som att COP mötena har passerat en tippingpoint…
    Rockström, kanske kan du lägga denna ”point”till din löjliga lista…

  14. Som inlägget såväl beskriver händer inget av värde på årliga COPs. Så blir det också på COP 28 och efterkommande jippon.
    Skälet är enkelt: varje land/partner, som är ansluten till FNs Klimatkonvention (för vars Partners den årliga Conference Of Partners/COP hålles) har vetorätt i alla beslutsfrågor.
    Denna årliga teaterföreställning är kostsam på minst två sätt:
    1. Arrangörsmässigt inkl. för deltagande länder eftersom skattebetalarna står för fiolerna, vilka kunnat användas effektivare för lösning av viktiga frågor ‘hemmavid’.
    2. Ju fler år COPs genomförs utan väsentliga resultat desto mer urvattnad och meningslös blir FNs Klimatkonvention för FN och deltagande länder.
    Den andra punkten är bra enligt min uppfattning. Spektaklet har nått vägs ände.

  15. Och MSM-fulmedia lallar med i denna hycklerikarusell som helt saknar rimliga proportioner. Alla dessa 70.000 är helt beroende av att klimatbluffen ska fortsätta och inga som helst förnuftsargument biter på dessa charlataner. De nyttiga “idioterna” bland fotfolket bara följer och lyder dessa skojare, fortsätter stoppa trafiken och sabotera i största allmänhet i vetskap om att de korrumperade politiskt styrda dumstolarna inte ska döma till varken böter eller straff.

  16. Adepten

    Ja och nuvarande geopolitiska situation har skapat nackdelar för USA och övr väst att dela på investeringskakan öster.

  17. COP28 ett evenemang för de “klimatsmartaste” på minst 12 dagar med möjlighet till förlängning🌟💥💫

    COP28-ordföranden Al Jabers första test kommer när alla länderna måste komma överens om dagordningen – vilka frågor de ska förhandla om och (kanske) besluta om.

    Den svåraste nöten att knäcka kommer från utvecklingsländer(LMDC) som gäller beslut från tidigare COP möte att fastställa ett golv på 100 miljarder USD per år som de rika länderna ska bidra med😵
    LMDC gruppen består av Algeriet, Bangladesh, Vitryssland, Bhutan, Kina, Kuba, Egypten, Indien, Indonesien, Iran, Malaysia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filippinerna, Sri Lanka, Sudan, Syrien, Vietnam och Zimbabwe, de representerar mer än 50 % av världens befolkning.
    Min teori är att om detta går igenom kan det ge Kina goda affärsmöjligheter i dessa länder genom gröna bygginvesteringar betalda av de rika länderna🤔

  18. PW nämner att balansen är störd.
    Där håller jag med, vi har nyttjat den fossila energin så att jordens balans är annorlunda idag jämfört med förindustriell tid.
    Längre livslängd och fler mätta människor, färre döda och fler som kan reflektera över annat än att få mat på bordet.
    Vi har rubbat en balans som gjorde att vi dagligen fick arbeta för att överleva!

  19. Koldioxid har en viktig roll i det kretslopp, där utsläpp från förbränning mm. stört balansen.

  20. Om inte vissa få utvalda av människosläktet åkte runt i världen för att predika för oss vanliga döda hur vi ska leva våra ”tarvliga”liv så är det ju svårt att avgöra om det vi ser är en komedi eller tragedi.Jag lägger pengarna på att spelet är en tragikomisk föreställning
    utan några bottnar i verkligheten och som bara kommer att kosta miljarder till ingen
    nytta!

  21. Om dessa klimaträddare är så rädda för värme,varför hålls då inte dessa möten på Arktis eller Antarktis.
    Då får dom ju gratis is till paraplydrinken.

  22. Tege

    Du glömmer att räkna in priset för ca 400 private jets för de som bestämmer utvecklingen (om inte vi, folket, reser oss och visar att det är vi som bestämmer). Det enda de är rädda för är just FOLKET. Men de flesta är hjärntvättade och med på vagnen.

  23. Om de lyckas fasa ut fossil energi slipper vi oroa oss för klimatnödläge!

    Behovstrappa funkar så!
    Även för nedåtgående!

  24. Deltagarna på COP28 gillar värme men vi andra ska inte få njuta av värmen. De som är rädda för värme kan bo utomhus för att uppleva hur dj-vligt det är med kyla.

  25. Slarvfel. Jag avrundar till 2,5-3 miljarder. Som årsomsättningen för ett företag med runt 2.000 anställda. Leksand med 15.800 invånare har 1 miljard i årsbudget.

  26. Flyg, logi, kost och lokaltransporter för 70.000 personer kostar rimligen 2,5-3 miljarder.
    Jag räknar med 5.000 kr för flyg, 5 dagars vistelse, 4.000 per hotellnatt, 1000 kr förplägnad per dag samt 500 kr lokaltransport per dag.
    Flyg: 70.000 x 5.000 = 350 Mkr
    Logi 70.000 x (5 x 4.000) = 1,4 miljarder
    Kost 70.000 x (5 x 1.000) = 350 Mkr
    Trp 70.000 x (5 x 500) = 175 Mkr Totalt: 2,3 miljarder
    Kanske i underkant, jag avrundar till 2,5-4 miljarder.
    Heja!

Comments are closed.