Satellitkoll: Skogsbränder !

Figur 1. Satelliter visar var skogbränder uppstår, Amerika

NASA visar var de finns. Resultatet är något överraskande. I USA syns knappt någon i Kalifornien, vars bränder får stor plats i media, medan de flesta syns längs kusterna i öster och söder. I Sydamerika syns många i Venezuela och Colombia, medan de i Brasilien får mest utrymme i media.

Jag hoppas någon i kommentarerna kan utreda vilken period bilden gäller och hur brän-dernas olika omfattning visas. Kartan tycks visa antalet bränder, vilket ger små bränder oproportionerligt stor plats beroende på dess skala. Den avser:

FIRMS, Fire Information for Resource Management System

Sidan är interaktiv, så att man kan få fram mycken information om tålamodet tillåter.

Figur 2. Skogsbränder på övriga kontinenter

Jag blir överraskad av de många bränderna i Afrika, särskilt i Sahel.

Jag tackar Billy för tipset om sidan. Han undrar i vilken omfattning utsläppen av koldioxid från alla bränder ingår i IPCC:s uppskattningar. Kan någon finna ett svar ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Satellitkoll: Skogsbränder !

  1. Göran, visa hur du räknat och gör motsvarande räkning för jorden. Jorden har någon mil atmosfär som isolering.

  2. När jag hörde talas om tändstickan i containern så tycket jag det lät orimligt, men jag räknade på det och det stämde. Vilken mellanstadieelev som helst borde klara av att räkna på det.

    Och, Thomas P, jorden är ingen isolerad container. Och, borde inte du vara glad om koldioxiden har så liten inverkan? Då behöver du inte vara så oroliga för koldioxidutsläppen.

  3. # Göran: Jag tror dig, men det är inte rimligt. Containerhistorian är sann om man tror att bilutsläpp är helt betydelselösa för klimatet. Jag påstår inte att den är osann, men om den är sann kanske man skall fundera över lätt revidering av klimatplanen, som nyss lagts fram.

  4. Görean, om du håller den där tändstickan tänd år efter år och containern är välisolerad räcker även det för att värma upp luften i containern rejält. (Inte för att jag vet hur den där professorn (Ian Plimer?) räknat.

  5. # Brutus. Det var vad de sade i ett program jag tittade på.

    I ett annat program jag tittade på sade en professor i Australien att alla jordens bilars koldioxidutsläpp under 20 års tid påverkar klimatet lika mycket som klimatet påverkas om man tänder en tändsticka i en 40 fots container.

    Med det sagt, att det vi tycker är oerhört mycket utsläpp av koldioxid i princip bara är en spottloska i havet.

  6. Vad visar dessa bilder? Var det brinner nu? Var det har brunnit senaste året? Var det genomsnittligt brinner med olika mått? Hur och hur mycket brinner det? Är det skog, gles skog, dungar, buskar, markvegetation med enstaka träd? Hur har det antänts? Hur länge brinner det? Hur stora ytor per brand? Hur många berörs? Dödsfall? Ekomiska skador? Bilderna i sig säger nästan inget men ger okunniga oroande signaler.

  7. # Göran : Att svedjebruk ger utsläpp motsvarande 6.000 miljarder bilar per år verkar minst sagt väl mycket!

  8. Afrika har ett omfattande svedjebruk vars koldioxidutsläpp per år motsvarar utsläppen från 6.000 miljarder bilar per år.

    Om dessa bränder är markerade i bilden vet jag inte.

  9. Varför är det så mycket “skogsbränder” just där olja utvinns? T o m i öknar där det inte finns skog?!
    Kan satelliterna verkligen se skilnad på lågor vid oljekällor och andra lågor?

  10. Självantändningstemperaturen för trä är ca 300°C.
    Då har all människor och djur långt innan lämnat området.
    Självstartande pellets/ved kaminer/pannor har där el-tändning med varmluft.

  11. Skogsbränder uppstår INTE p g a klimatförändringar. Skogsbränder uppstår p g a tändkällor. T ex om man är oförsiktig vid grillning i naturen, någon slänger en cigarettfimp på olämpligt ställe mm mm

Comments are closed.