SVT, sändningstillstånd

Hanna Stjärne är koncernens VD sedan januari 2015

På nätsajten finns en avdelning för ”Om oss” och där kan man hitta en liten oval knapp för ”Vår roll”, som länkar till en sida där hon uttalar sig, bl.a.:

Public service är viktigare än någonsin tidigare.

Flödet av information växer dramatiskt. Men detsamma gäller flödet av desinformation och rykten. Och det leder till att behovet av opartisk och saklig information, av public service, aldrig har varit större än nu.

På SVT möter vi det på samma sätt som vi alltid har gjort – med ett träget och gediget journalistiskt arbete.

+ – + – + – +

Jag kan inte hjälpa att jag kommer att tänka på George Orwells ”1984”, där Storebror hjärntvättade undersåtarna med ”Nyspråk” som innebar att ordens betydelse blev den motsatta mot vad man varit van vid. Således betyder hennes försäkringar följande:

Opartisk = Politiskt Korrekt med den politiska majoritetens grundsyn.

Saklig = Alla sakförhållanden underställs ovanstående villkor. De som inte stämmer därmed, betraktas som icke-existerande och blockeras från exponering.

Desinformation = Det som inte är Politiskt Korrekt.

Fakta = Institutionaliserade lögner

Detta uppfattar jag som gällande nu, inte bara ifråga om temat ”Klimat”.

 

Sedan undrar jag hur man kan begränsa sig till så okunniga medarbetare, som dessutom mest tycks umgås med varandra, så att berikande intryck utifrån uteblir.

Resultatet blir då enfald istället för sändningstillståndets målsättning om mångfald.

 

Sändningstillståndet

Flera av våra medlemmar har aviserat intresse för att göra anmälningar till Gransknings-nämnden. Då denna visat sig utgå från juridiken, är det viktigt att alla anmälningar baseras på villkor i sändningstillståndet. Därför googlade jag på ”SVT sändningstillstånd” och kom till en av SVT:s sidor, som hade rubriken ”B2B”.  Där förklaras:

Nuvarande sändningstillstånd löper till 31 december 2019.

Det åligger SVT att följa det ”Sändningstillstånd” de fått som villkor för verksamheten. Andra villkor är ”Anslagsvillkoren” och ”Radio & TV-lagen” samt ”Yttrandefrihetsgrundlagen” (YGL).

På sidan är alla fyra villkoren ovan markerade i rött, så att de leder till en annan sida, då man klickar på dem. Således klickar jag på YGL och kommer till nätsajten för Sveriges Riksdag med fulla texten i dokumentet:

Svensk författningssamling 1991:1469

Det omfattar 44.000 tecken.

Mitt intresse var emellertid sändningstillståndet. Klickar jag på det, kommer jag till sidan ”Om oss” nämnd överst.  Detsamma gäller de två andra villkoren. Sedan lyckas jag inte någonstans på SVT:s sajt hitta en länk som just går till dokumentet ”Sändningstillstånd”.

Det är naturligtvis omöjligt att avgöra om man varit hemlighetsfull av misstag eller om det varit avsiktligt.

+ – + – + – +

På andra vägar hittade jag gällande Regeringsbeslut.

Det är ett Regeringsbeslut från 2013-12-19 med tillstånd för SVT ”att sända tv och sökbar text-tv”. Det gäller från den 1 januari 2014 till den 31 december 2019.

Här gör jag några utdrag:

Sändningstillståndet

Nyhetsverksamhet

8 § Nyhetsverksamheten i SVT skall bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer kommer till uttryck i olika program.

SVT ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden och därvid ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor.

SVT skall granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna samt spegla verksamheten inom sådana organ och inom andra maktsfärer.

Nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska ha olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter.

Hur sändningsrätten ska utövas

13 § Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i tv.

SVT ska före sändning av program så noggrant som omständigheterna medger kontrollera sakuppgifter i programmet. Ämnesval och framställning ska ta sikte på vad som är relevant och väsentligt.

14 § Den som har befogat anspråk på att bemöta ett påstående ska ges tillfälle till genmäle. En begäran om genmäle ska behandlas skyndsamt. Bifalls begäran om genmäle, ska ett genmäle sändas så snart det kan ske i eller i anslutning till program av samma eller likartad karaktär som det som anmärkningen avser.

Om en skriftlig begäran om genmäle avslagits av SVT ska bolaget lämna information till den berörde om förutsättningarna för att hos granskningsnämnden för radio och tv anmäla bolagets beslut eller dess handläggning av ärendet. Ett beslut om avslag ska innehålla uppgifter om skälen för avslaget.

16 § SVT ska ta hänsyn till tv:s särskilda gemomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen.

+ – + – + – +

Men det finns överordnade bestämmelser:

Förordning (2010:1062) med instruktion för Myndigheten för press, radio och tv

Svensk författningssamling 2010:1062

Där behandlas Granskningsnämnden:

13 §  Granskningsnämnden för radio och tv ska alltid pröva anmälningar som berör en enskilds personliga intressen, liknande intressen för företag eller frågor av principiell betydelse.

+ – + – + – +

Förvaltningsstiftelsen äger programföretagen SVT, SR och UR.

På dess nätsajt kan man läsa:

Fria och självständiga medier är en förutsättning för den mångfald i nyhetsförmedling och opinionsbildning som är av stor betydelse i ett demokratiskt samhälle. Uppdraget för radio och tv i allmänhetens tjänst handlar i vid mening om att självständigt och oberoende av utomstående ekonomiska, politiska och andra intressen erbjuda ett programutbud som är tillgängligt för alla, speglar hela landet och kännetecknas av god kvalitet, allsidighet och relevans oavsett genre. Radio och tv i allmänhetens tjänst är därmed av stor vikt för allmänheten.

Här kunde man ha sagt att demokratin inte kan fungera med systematiskt felinformerade väljare. Allsidighet är alltså en förutsättning för demokratin ! Detta poängteras ytterligare:

Enligt radio- och TV-lagen får ett tillstånd att sända tv-program eller andra program än närradio eller lokalradio förenas med vissa villkor som innebär att sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet ska råda i televisionen.

+ – + – + – +

Allt låter mycket förståndigt. Vilket förutsätter att dagens förljugenhet avslöjas. Jag ber dig att spana efter direkt felaktiga och lätt motbevisade påståenden. Anmäl dem till Granskningsnämnden med hänvisning till lämplig passus i sändningstillstånd, etc.

Du kan också meddela mig, så att jag får material till en mer omfattande anmälan. Då behöver jag följande precisa uppgifter:

1. TV-kanal

2. Datum

3. Klockslag i programtablån

4. Programinslagets titel

5. Det felaktiga påståendet. Citera så exakt som möjligt.

6. Länk till inslaget med antal minuter in till början av påståendet. (Jag hinner inte granska ett halvtimmes program för att hitta en viss minut.)

SVT behöver saklig kritik !

 Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “SVT, sändningstillstånd

  1. Det bästa sättet att skydda sig från PK-propagandan är att inte lyssna och se på utstuderad propaganda.
    Svensk TV ser jag aldrig på. Kanhända blir Studentsångarna undantaget i år. Det finns två radioprogram som man kan lyssna på med behållning, ”Plånboken” och ”Språket”. Är man snabb på avstängningsknappen slipper man plågas av kommunistiska kultur- och ”vetenskaps”-programm. Visst hade det varit bra att sändningstillståndet fick en riktig prövning. Så länge som Granskningsnämnden är en spegelbild av den svenska pressen är det en utmaning.

  2. Vill garna folja denna informationslank fremgent.

  3. SVT 1 kan nu tävla med Kiviks marknad om sitt smaklösa utbud, parad med politisk korrekthet till en meningslös soppa. I övrigt total dominans av MP- sympatisörer samt givetvis gamla övervintrande kommunister (fast numera kallar de sig vänsterpartister) och låtsas vara objektiva. Undantagen är få. Men vad kan vi göra åt det? Politikerna är det nya frälset som klarar sig antingen de blir kvar i Riksdagen eller åker ut. Avskaffa partistödet – vore ett första steg. Återinför tjänstemannaansvar och ett ansvarsutkrävande årligen analogt med vad som gäller i bolagen, som ett kompletterande steg. Om en styrelse inte får ansvarsfrihet kan den och de enskilda ledamöterna åtalas.
    Johan Rockström – han tävlar väl med Al Gore i osaklighet – verkar vara den stora auktoriteten som SVT/SR intervjuar så fort någon för klimatet på tal. Och det tvingas vi betala för!
    Han verkar för övrigt även diktera det SvDs totalt inkompetenta och obildade s.k. klimatreporter, Jenny Stiernstedt, publicerar. Hon trodde ju, av hennes reportage från Klimatkonferensen att döma, att fotosyntesen och dess beroende av CO2 var ett påhitt av dem hon kallar “klimatförnekare”. Som en lustig kommentar och stilla undran – har SvD inlett en tävlan i knäppa oxymorontermer?

Comments are closed.