The Climate Security Hub

Margot Wallström och Isabella Lövin lanserar nytt forskningssamarbete

När Margot Wallström i juli fick Säkerhetsrådets ordförandeklubba i sin hand, annonserade hon inrättandet av ett “kunskapscentrum för klimatsäkerhet” i Stockholm. Hon menade att klimatförändringarna bidrar till konflikter och krig. Något som Ryssland ansåg ligga utanför Säkerhetsrådets intressen. Rådet kan inte hålla på med klimatet också.

Kanske bör jag förklara skillnaden mellan de engelska orden Security och Safety enligt amerikanskt språkbruk, så som jag uppfattat det:

Security: Frihet från angrepp av andra, inbrott, rån och krig.

Safety: Frihet från skaderisker, ex.vis arbetarskydd, säkerhetsbälten, etc.

På regeringens nätsida kan man läsa:

Sverige lanserar nytt forskningssamarbete för klimat och säkerhet

Idag lanseras ett nytt forskningssamarbete för klimat och säkerhet i samband med Världsvattenveckan i Stockholm. Stockholm Climate Security Hub för samman fyra världsledande svenska forskningsinstitut på klimat- och säkerhetsområdet. Syftet är att främja kunskapsutveckling och policydialog på området, inte minst för att stödja FN och andra multilaterala aktörer med evidensbaserad analys.

Stockholm Climate Security Hub består av fyra organisationer med världsrenommé på området klimat och säkerhet: Stockholm Environment Institute (SEI), Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI), Stockholm International Water Institute (SIWI) och Stockholm Resilience Center (SRC). Satsningen finansieras av Utrikesdepartementet.

– För att möta klimatförändringarna och dess konsekvenser behövs politiska beslut som bygger på fakta. Säkerheten i vår omvärld kommer att påverkas, men det krävs ökad kunskap om exakt hur dessa klimatrelaterade säkerhetsrisker yttrar sig och vad vi bör göra för att kunna hantera detta. Här kan Sverige bidra, säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin.

Att uppmärksamma länken mellan klimat och säkerhet har varit en prioritering för regeringen. Klimatförändringarnas negativa konsekvenser – som exempelvis stigande havsnivåer, översvämningar och långvarig torka– kan bidra till social oro och instabilitet genom att påverka människors tillgång till vatten och mat, försörjningsmöjligheter och migration.

– Vi behöver ökad uppmärksamhet kring sambandet mellan klimat och konflikt. Detta är en prioriterad fråga för Sverige för att främja fred och säkerhet internationellt, inte minst i FN:s säkerhetsråd. Hubben kommer kunna stödja FN och andra multilaterala aktörer med den senaste kunskapen för att bidra till ett mer effektivt och evidensbaserat beslutsfattande, säger utrikesminister Margot Wallström.

+ – + – + – +

Vad kommer att göras ?

Vad är “forskningssamarbete” ? På senare tid har jag sett begreppet “forskning” devalveras till rent kannstöperi, d.v.s. gissningar och spekulationer utan kontakt med verkligheten. Ett beklagansvärt exempel är rapporten om “HotHouse” häromsistens.

Det skall bli mycket intressant att se vilka fakta man får fram till “evidensbaserad analys”. Fakta har man ju inte brytt sig om, när det gäller klimatet. Blir det också “snack” ?

Jag kan bara spekulera, men tror att verksamheten mest kommer att bestå av “snack”. Vad är annars “samarbete”. Det kommer att ske vid möten och konferenser betalade av svenska skattemedel, vars konklusioner kommer att annonseras under trumpetfanfarer i FN, för att befästa Sveriges ställning som Humanitär Stormakt. Sverige är ju redan FN:s största supporter räknat efter folkmängd.

Så når både Wallström och Lövin ytterligare berömmelse ute i världen.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “The Climate Security Hub

  1. UD kommer att med glädje och stolthet bjuda både på luncher och flygresor eftersom dom klimathotsreligiösa tror att dom räddar klimatet. Men klimat är en beskrivning av vädret under minst 30 år och kan inte mätas utan bara beräknas. Väder kan man mäta.

  2. De är säkert oroliga när till och med IPCC påstår följande:

    1. Klimatmodellerna kan inte användas för att förutspå framtidens klimat.
    2. Inlandsisen på Grönland kommer inte att smälta bort.
    3. Tundran i Sibirien kommer inte att tina.

    Åtminstone punkt 2 och 3 står miljöpartister i valbodarna och påstår att det håller på att ske.

  3. Jag råkade på en socialdemokratisk politiker som menade att fakta kan vara olika ur olika personers synvinkel.

    På det svarade jag direkt att om en termometer visar 20 grader så är det 20 grader oavsett vem som tittar på termometern.

    Politikern avbröt samtalet och skyndade genast iväg.

  4. Stockholm Resilience Center (SRC), det är väl de som nyligen hotade med att havsnivån kommer att stiga 60 meter. Det blir säkert några trevliga luncher och konferenser som UD tvingas betala.

  5. “Politiska beslut som bygger på fakta” – ja det vore väl en välkommen nymodighet i klimatpolitiken.

  6. Om jag uppfattar detta rätt så anser Wallström och Lövin att IPCC inte är tillräckligt extremt och till och kan misstänkas för att vara vetenskapligt i mellan varven.

Comments are closed.